I sindikat visokog obrazovanja traži veće plaće u svom sektoru
Štromar ne isključuje mogućnost prijevremenih izbora, ali vjeruje i u dogovor Vlade i sindikata
Mediji i mentalno zdravlje: Trivijalizacija dovodi do click-baitova na uznemirujuće sadržaje
Sabor: Hrvatska kroz razvojnu pomoć najviše pomagala jugoistočnu Europu i BiH
Sabor: Hrvatska kroz razvojnu pomoć najviše pomagala jugoistočnu Europu i BiH
Sinčić: Hrvatsku očekuje kolaps svih sustava
U osnovnim školama štrajka 89, a u srednjim 85 posto zaposlenih

Kruha i igara. Ili samo igara


  Komentar           Bojana Božanić/Lider           10.10.2010.         1218 pogleda
Kruha i igara. Ili samo igara

‘Gašenjem analognih odašiljača na Sljemenu prestalo je emitiranje analognog signala nacionalnih televizijskih postaja, a Hrvatska je postala 14. zemlja u Europi koja je prešla na digitalno emitiranje.'Ta vijest, da Hrvatska barem na nekoj ljestvici dobro kotira, me veseli otprilike koliko mi je smiješna i ‘fora' premijerke Kosor koja je prilikom potpisivanja novog Temeljnog ugovora sa sindikatima javnih službi ministra Šukera pitala je li ugovor pročitao, aludirajući na njegovo svjedočenje pred Povjerenstvom o Ini u kojem je priznao da je glasao na Vladi za ugovore koje nikada nije vidio.

Osim što se osobno nisam pripremila za digitalizaciju, taj izvrstan rang zemlje (za koji je utrošeno 86 milijuna kuna) ne znači mi puno iz još nekih, sasvim neosobnih i vrlo objektivnih razloga. Naime, prema Indeksu ekonomskih sloboda Hrvatska je 37. od 43 europske zemlje i to ponajprije zbog četiri kategorije koje su ocijenjene kao represivne: državna potrošnja, vlasnička prava, sloboda od korupcije i radna sloboda. U godišnjem izvješću Svjetske banke o uvjetima za poslovne aktivnosti u 183 zemlje svijeta Hrvatska je svrstana na 103. mjesto.

Također, prema Izvješću o globalnoj konkurentnosti za 2010. godinu domaće je gospodarstvo palo za pet mjesta u odnosu na prošlu godinu, pa je Hrvatska sada 77. od 139 zemalja svijeta, uporno nastavljajući negativan trend. Problematična područja su efikasnost tržišta roba i rada, inovativnost, veličina tržišta, poslovna sofisticiranost, financijsko tržište te institucije. Pogledaju li se podaci o poreznom sustavu pozicionirani smo na 134. od 139. mjesta, a u kategoriji odnosa poslodavca i zaposlenika na samom smo dnu ljestivce.

No, nije to jedino istraživanje koje Hrvatsku baca na dno neke ljestvice. Na krivoj strani liste smo i kada je riječ o stopi sudjelovanja u obrazovanju i učenju odraslih, dostupnosti i učinkovitosti zdravstvenih sustava u Europi, zaposlenosti mladih, toleranciji prema manjinama, a gotovo nejvjerojatno zvuči i podatak da smo na pretposljednjem mjestu u svijetu po kulturi pranja i održavanja zubi.  No, nije sve tako crno. Osim što smo 14. zemlja koja je uvela digitalno emitiranje, Hrvatska je i na 11. mjestu Fifine ljestvice najboljih reprezentacija svijeta. Kruha i igara. Ili samo igara.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KomentarOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: