Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Vjerski život

Križni put ulicama Slatine

  Vlatko Jelinčić           29.03.2013.         4543 pogleda
Križni put ulicama Slatine

Veliki petak 2013. Sumorno, prohladno jutro. Ipak ovaj križni put, peti, jubilarni za 300 građana ovoga grada nešto znači. Mogu li oni promijeniti stvarnost ovog gospodarskog, političkog i svakog drugog egzistencijalnog trenutka naše Hrvatske, napose našeg grada Slatine ?  Naravno da ne mogu. Ali križ oko kojega se roče to može „jer on je slika ljubavi  Isusove, kojim nam pokazuje kako i koliko smo dužni ljubiti jedni druge. Križ je zapravo ljubav prema bližnjemu. No čovjek se boji smrti i ne može ljubiti. To može samo besmrtni Bog. Njemu se treba punim povjerenjem predati, pa će on izvesti ono što mi slabi ne možemo. Ta ljubav Božja postati će vidljiva na djelu te promijeniti nas i naš grad i lijepu našu."

 Zato su se i sakupili u 9,00 sati pred  gradskim križem u  središtu grada da obiđu sve postaje u kojima se još radi ili se nakad radilo da ih Bog blagoslovi i održi za blagostanje njih i njihove djece. Predvode ih duhovni pastiri - župnici dvije slatinske župe Vladimir Škrinjarić i Nikola Jušić. Gradska uprava, Duhan, Graditelj, Gaj, Dom zdravlja, dječji vrtić, pijac, srednje i osnovne škole. Susretišta djelatne ljubavi kroz rad za sebe i bližnje, mjesta prenošenja životnog znanja i iskustva.

Ledina na sajmištu, koje je isto tako zamrlo. Mjesto nove crkve bl. Ivana Merza koja će se ove godine početi graditi.  Župnik Nikola nadahnuto govori. „Pitaju se mnogi što će nam druga crkva u gradu ? Od 11.000 registriranih rimokatolika u gradu i prigradskim naseljima, svega 25% pohađa nedjeljnu sv. Misu". Na koga se to mi Slatinčani, hrvatski narod, državljani Hrvatske oslanjamo ? Na politiku i političare, banke, razne kurikulume zdravstvenog i drugih (pre)odgoja ? Hoćemo li ulaskom u EU  i njenim financijskim fondovima sve riješiti ? 

Može li nam biti bolje dok sve naše nade polažemo u ovo prolazno, proračunato i slabo ? Naši preci u puno težim povijesnim okolnostima, kroz pusta stoljeća tlake i obespravljivanja opstali su jer su znali reći i živjeti slogan BOG I HRVATI. Živjeli su iskreno bogoljublje, domoljublje i čovjekoljublje.  Hoće li na početku 21. stoljeća ova generacija toneći, s pjesnikom reći   „za čar trenutka prodali smo sve" ?

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Mikeš09
3.4.2013. 15:50
Papa Franjo dođi i vidi...ovu ``manifestaciju`` od križnog puta...
chegy63
1.4.2013. 21:43
Slatina sucks! Čujem da je u Popovači ludnica.....
Drago25
31.3.2013. 12:22
Jasno kao kristalna kugla :)
fitilj
31.3.2013. 11:29
Meni je sve jasno kada pogledam sliku s početka teksta.
Drago25
31.3.2013. 11:01
HDZ-ZNA se !
Loco
30.3.2013. 18:35
Uz dužno poštovanje procesiji,tradiciji i pobožnostima koje idu u određenim prigodama, kao vjernik, moram se osvrnuti na sva ova glumatanja. Šta su to oni sve pomiješali i nabrojali. Nemam riječi. Velika korist kad se crkva miješa u politiku. Vrlo dobro je Mikeš09 rekao :
koja je to nova moda nošenja križa?
Mikeš09
30.3.2013. 16:08
Izgleda da se samo u Slatini križ nosi polegnut...neke nova moda...ili je toliko navala...a da se slučajno nekom i ne zamjeri...jel...


Još iz kategorije Vjerski život