Banner
Plenković: Spremni smo prihvatiti kvalitetne oporbene amandmane
Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu najviše studenata na anglistici - 120
Milanović nazvao Stožer paraustavnim tijelom
Jandroković: Opet jedna Milanovićeva kontroverzna izjava
Plenković: Optužbe na račun Stožera su ponavljenje, recikliranje tema
Capak ne želi reći koliko je ispričnica za samoizolaciju potpisao
Plenković: Ubrzat ćemo procedure posvajanja djece

  Blog urednika

Krivi smo mi: Objavimo Registar novinara i političara koji su uništili Vjesnik

  Goran Gazdek           18.02.2012.         4947 pogleda
Krivi smo mi: Objavimo Registar novinara i političara koji su uništili Vjesnik

Pratim u medijima reakcije na mogućnost gašenja najstarijeg hrvatskog dnevnog lista, čitam mišljenja uvaženih kolega, slušam što o tome zbori kulturna javnost, otkrivam kako opstanak ozbiljnih i nekomercijalnih novina lišenih crvenih tepiha, silikonskih grudi i rascijepanih lubanja rješavaju u drugim zemljama bivše države i Europske unije,  član sam fejsbuk grupe Hrvatskoj treba Vjesnik koja u trenutku dok ovo pišem ima 845 članova i pobornik ideje da taj dnevnik treba spasiti.

Većinu stvari koje sam naučio o novinarstvu čitajući novine naučio sam iz Vjesnika; u mojoj osobnoj hemeroteci  najviše je članaka iz tog dnevnog lista; on je za mene bio pojam novina, pa i danas jedino Vjesnik sliči novinama jer sve ostalo su, više ili manje, uz nekoliko iznimaka, tabloidi, slikovnice u kojima dominiraju priglupe starlete i urednici koji izborom tema i opremom podcjenjuju i vrlo često vrijeđaju svoje čitatelje.

Do devedesetih kupovao samo Vjesnik, a nisam ga prestajao čitati ni u vojsci. Znao sam na kojim ga novosadskim kioscima nude pa sam našao načina kako da dođem bar do nedjeljnog izdanja.  

Nikada mi nije smetao format! I to je nešto što mu je davalo poseban šmek pa sam bio razočaran što je nekakav novinarski analfabeta došao na ideju da ga tiska na manjem formatu naivno vjerujući da će prodati koji primjerak više.  

Za Vjesnik sam kao čitatelj, eto, emotivno vezan, ali nije to glavni razlog zbog kojeg smatram ga nebi smjeli ugasiti.

Valja ga sačuvati ne samo zbog činjenice da je Vjesnik bio istinska hrvatska institucija, rasadnik vrhunskih novinarskih pera i sjajno žurnalističko štivo, ne dakle samo zbog prošlosti već najviše zbog budućnosti - Vjesnik je brend koji bi trebao baštiniti novinarstvo bez turbo ekskluzivnih reporta, velikih otkrića, šokantnih istina, senzacionalnih uspjeha, specijalnih istraga i stravičnih svjedočanstava.  

Hrvatska ne smije dozvoliti da Vjesnik nestane, ali ovoga puta njegovu sanaciju nebi trebali platiti građani. Ideja stečaja s preustrojem je dobra, postoje brojni primjeri uspješnih stečajeva. Jedan od njih je Tvornica šećera Viro.  Onda ga treba pretvoriti u javno glasilo poput Hrvatske televizije  i jednom za svagda ostaviti da ga vode i uređuju vrhunski profesionalci.

Ne bih se složio s kolegama iz Vjesnika da je politika uništila Vjesnik. Uništili su ga oni urednici koji su ga pristajali uređivati u Banskim dvorima ili na Pantovčaku, oni novinari koji su pisali pamflete i panegirike dragim vođama pa i oni koji su sve to vrijeme šutjeli. I zato novinarska struka na kraju mora reći: Krivi smo mi!  No, kako mnogi od nas nisu šutjeli, kako se mnogi novinari nisu povijali bez obzira što su imali obitelji, kako su mnogi radili za znatno manje novaca od vjesnikovaca ne bojeći se sankcija predložio bih da, zbog povijesne istine,  objavimo imena novinara i političara koji su uništili Vjesnik.

Ako zahtijevamo da se objavi Registar branitelja kako bi prepoznali uljeze, ako tražimo da poljoprivrednici javno objave spisak onih koji koriste poticaje kako bi se otkrile zlouporabe onda možemo tražiti i javno objavljivanje imena onih koji su uništili hrvatsku novinarsku instituciju.  

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

pljuska
24.2.2012. 18:00
Iako su nakon raskola 2005 godine mnogi novinari napustili HND, danas koliko mi je poznato HND ima više od 3000 članova.

Ispravi me ako se varam, ali taj broj od preko 30000 članova ukazuje da se HND više brine o brojnosti, nego o kvaliteti svog članstva.

Svi znamo tko su članovi HND-a pa čak i pripadnici one tzv. "šef etaže". Svi znamo da je u HND kaou političkim strankama; smjernice djelovanja ne određuje članstvo, već Ali Baba i njegovih 40 hajduka.

Sve ostalo je na vrbi svirala!

Što se tiče novinarska struke imao sam čast upoznati niz sposobnih i poštenih novinarki i novinara i nažalost uvijek iznova slušati jednu te isti priču i potvrdu one Stankovićeve "Veži konja gdje ti gazda kaže"

Slobodan sam umjesto daljnjeg komentara o stanju u HND-u i novinarstvu i tko je kriv da je to tako, citirati prilog sa HTV-a:
"Svečana akademija u povodu 100. obljetnice Hrvatskoga novinarskog društva (HND) održana je u Novinarskom domu uz poruku pokrovitelja svečanosti, hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, kako je nedopustivo da u medije ulazi crni kapital te da takvi mediji budu kupljeni crnim fondovima i da služe nevidljivim političkim ili kakvim drugim mafijaškim interesima.

Vi imate pravo i dužnost vrednovati svakog od nas koji smo na javnoj sceni, kritizirati ga, pisati sve što znate o njemu i dobro i loše, i nema nikakve obveze da pišete išta lijepo o bilo kome, ali postoji samo jedna obveza - da se ne iznosi laž, rekao je Josipović, ističući da istinite činjenice moraju biti temelj svakog novinarskog uratka.

Josipović je poručio da se moraju naći mehanizmi koji će novinarima osigurati slobodu, zajmačiti im profesionalnu i fizičku sigurnost, jer je nedopustivo da novinar bude pretučen a da se nikad ne otkrije tko je to učinio. Istinsko novinarstvo imalo je i u povijesti a ima i danas iznimnu ulogu, istaknuo je Josipović, podsjećajući da su brojni novinari pridonijeli u razotkrivanju niza problema, pa i kriminala i loše politike. Jednu od najvažnijih zadaća HND-a, Josipović vidi u borbi protiv cenzure.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić poručio je da bez slobodnog i neovisnog novinarstva nema ni slobodnog, demokratskog i neovisnog društva.
www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews%5Btt_news%5D=98379&cHash=7a54cedb9c

Isti taj predsjednik je podržao objavu registra branitelja i obećao da podržava povratak Latinice. metro-portal.hr/josipovic-za-povratak-latinice-i-objavu-registra-branitelja/36085

Kao što vidimo kritike i obećanja iz usta prvog čovjeka u državi, a koliko ona vrijede možemo kao i uvijek zaključiti: Tresla se brda, rodio se miš.
uredništvo
24.2.2012. 13:50
Kolega pljuska, s
Svi mi koji smo čitali Vjesnik znamo tko su bili glavni urednici i imena sramotnih novinarskih pera, ali nije poanta mog članka da i Vi to objavimo nego novinarska struka. HND na primjer! Iako mnogi novinari možda nisu članovi te strukovne organizacije.
Dakle, ako mi građani moramo sanirati tuđe greške volio bih znati tko je za propast odgovoran. Po mom sudu to je vrlo transparentno - želim znati tko su branitelji (njih pola milijuna) i poljoprivrednici koji nam zavlače ruku u džep.
Goran
pljuska
24.2.2012. 13:36
Čini mi se da sam jedini prihvatio poziv autora i objavio imena glavnih urednika Vjesnika. Što se tiče imena političara tu se događa kao i u većini slučajeva gdje se nitko ne usudi popu reči pop, a bobu, bob.

Za propast Vjesnika krivi su oni koji i dan danas razmišljaju kao njihovi predhodnici iz KPH koji nažalost još uvijek čvrsto drže konce u svojim rukama. Najnoviji dokaz je Zokijeva politika kadroviranje u kojoj vraća političke mrtvace prošlih vremena.
www.akademija-art.hr/teletekst/208-teletekst-hrvatska/7340-kukuriku-u-tvrtke-vraa-kadar-koji-se-kalio-u-komunizmu
NOVI
21.2.2012. 22:26
Kolega Siniša,bojim se da je taj"putić"prema poreznoj upravi slijepa ulica,a u slijepoj ulici se moraš okrenuti i nastaviti dalje.
Pozdravljam Vaš optimizam,jer ja ga svakim potezom ove vlade gubim sve više.
Ako kažem da sam poljoprivrednik,valjda če Vam biti i jasno zašto.
siniša prpić
21.2.2012. 18:37
@pljuska, na Vaše pitanje ću Vam odgovoriti onog trenutka kada vidim ( barem ) deset imena onih građana Virovitice koji ne mogu dokazati porijeklo svoje imovine. Nadam se i vjerujem da se neće dugo čekati taj dan. Kao što se nadam da će i zadovoljstvo biti obostrano. U protivnom ću i sam konstatirati ono što Vi sada konstatirate. Mislim da tu nema puno prostora za mudrovanje. "Putić" nas vodi prema Poreznoj upravi, naravno. Ja ne sumnjam u ishod. Pozz
stole123
21.2.2012. 18:12
templarius pa nesmiješ kurvi reći da je kurva nego prostitutka može te tužiti za uvredu pa ćeš nastradati. pazi na zakone jer obično pošteni nastradaju a nepoštene još i nagrade
pljuska
21.2.2012. 10:01
Kolega Siniša, a što je s onima koji su tim k....... s....... jeli, pili i svojom šutnjom četiri godine držali im lojtru?

Nisu li oni sada na vlasti?
siniša prpić
20.2.2012. 21:33
@Temlarius, potpuno " u sridu". Nešto kao B.J.Š. ....Kurvini sinovi.
Mikeš09
20.2.2012. 11:39
Nezavisnih novina odavno nema i sve je povezano sa ``vlasnicima`` i ``financijerima`` ima samo kolumni i to jako malo ,sramotno je da lokalna tiskovina financirana novcem građana izlazi poput nekadašnjih biltena sa partijskih sastanaka izgubljena u prostoru i vremenu a najsmješnije je od svega su web stranice koje niko nikad ne komentira...naravno to njih nimalo ne brine...u ovom gradu i županiji čitajući sve te članke ispada kao da smo u najmanju ruku Švicarska ,bez korupcije,lopovluka i skandala dok se nešto ne objavi na portalima ili drugim novinama e onda se ovi lokalni kao jave...osim toga sramotno je da izlaze kako i kada hoće ...kad im se neradi opale famozni dvobroj i tako barem deset puta u godini...
Templarius
20.2.2012. 10:30
Dragi Imenjace... ova vlast je pouksala 2000 nesto kao spasiti i preustrojiti Vjesnik... Ubacili su Sjor Igora Mandica za glavnog i odgovornog... nije uspjelo... sad cemo biti mikeski pismeni pa namjerno rec JERBO, JERBO je i ta vlas od tih istih novina radila svoju kurvu. Vjesnik je vec 20 godina svacija kruva... ajde da je bio samo HDZ-ova kurva, ali oni su bili svacija kurva... kad kurvu svi potrose, kurva dodje na jako los glas i ni najveci korisnici njenih usluga vise je ne trebaju... kako je moguce od jede novinarske kurve kao sto je vjesnik opet napravit damu... mislim da za to treba puno vise hrabrosti i volje nego li je u nasoj sredini ima... Cacic je zaboravio da je vjesnik bio i njegova kruva, te ga sad lako i samo njemu tipicno, skupa sa sjor Linicem salje u zaborav... uvjeren sam da od spasavanja nema nista... a svi ti novinari koji sada traze sasnu da kao urade nesto... di su bili svh ovih godina dok su se prodavali kao najvece kurve... nisu se bunili... isto tako viroviticki list, lokalne novine koje su u sluzbi lokalne vlasti nisu nista drugo nego njihova , da ne kazem jeli sta...nek tim novinarima koji sluze tu lokalnu vlast vjesnik bude primjer gdje bi i oni mogli zavrsiti... JERBO i njih vjerojatno ceka ista sudbina...
Feral
20.2.2012. 9:40
Dobar text Gorane i dobar prijedlog. Zašto vi novinari ne pišete o tome tko je pridonio propasti pojedinih firmi i koliko. Bilo bi to dobro znati kako im se ne bi dala prilika da pomću tuđeg ( uglavnog poreznog ) novca ponovo rade extra pametne projekte.
pljuska
19.2.2012. 21:38
Evo da se i ja jednom složim s Ljubom i njegovim mišljenjem.

Istina Goran za portal nebi mogao tražiti podršku kao da je virovitica.net hrvatski brend, začet u NOB-u, ali bi tu i tamo nakon objavljivanja pojedinih kolumni, mogao pokucati na Ivelina vrata na Pantovčaku i zamoliti Ivelu da financira veličanjem njegovog lika i djela.

No, koliko poznajem Gorana, mogao bi staviti ruku u vatru da to neće učiniti.

Lj. R. Weiss
19.2.2012. 19:44
Moram se ne složiti s tezama iz kolumne Nas dvojica nećemo, Gorane, možemo kukurikati koliko hoćemo, o budućnosti Vjesnika odlučit će Čačić, Milanović i Linić. Vjesnik , kao hrvatski brend, začet u NOB-u valjalo bi sačuvati, ali ne po svaku cijenu. Mislim da će ga, kao i mnogo drugoga, odnijeti tržišna ekonomija - ona ne bi trebala poznavati dnevni list sa sto zaposlenih i nakladu po danu od oko 3000 prodanih primjeraka. Napisao sam već da je naš portal dnevno čitaniji od Vjesnika, pa nam država ne pomaže. Prije bi trebala pomagati ovaj portal, nego Vjesnik - svi mi, preko proračuna Hrvatske, uzdržavamo čak 100 zaposlenih u Vjesniku! Zaista, zašto???
neutralni
19.2.2012. 13:49
MMMM , Pljuska kakva ti to imaš dobra " osjetila"
# vrlo dobro zapažanje #
Mikeš09
19.2.2012. 12:38
Nedjeljni Vjesnik mi je bio omiljeno štivo i u onom velikom formatu i već tada zbog tog formata sam se osjećao nekako globalno jer su u tom formatu bili i veliki engleski,francuski,talijanski i američki listovi ...no dobro...ako se Vjesnik prodaje u tiraži od 2 500 primjeraka nek se za toliko smanji ekipa,troškovi i sve ostalo i nastavi dalje ili neka bude jedan dobar tjednik kakav je bio u neka bolja vremena od ovih pohlepnih i bešćutnih neoliberalnih sa velikom figom u džepu...Usput,svaki normalan kolumnist voli da mu se kolumne čitaju i komentiraju ali prepisivati radove na svoje stranice a ne navesti tko je originalni autor je sramotno i lopovski posao...
pljuska
19.2.2012. 11:41
Ne treba dugo tražiti imena onih političara i glavnih urednika koji su se pobrinuli da se Vjesnik dvadeset godina po potrebi političke oligarhije na vlasti. Evo tko su bili glavni urednici Vjesnika: Hidajet Biščević (1990.-1992.), Radovan Stipetić (1992.-1993.), Božidar Petrač (1993.), Krešimir Fijačko (1993.-1994.), Ante Ivković (1994.- 1996.), Nenad Ivanković (1996.-2000.), Igor Mandić (2000.), Zlatko Herljević (2000.- 2001.), Krešimir Fijačko (2001.- 2004.), Andrea Latinović (2004.- 2005.), Darko Đuretek (2005.- 2010.), Bruno Lopandić, v. d. (2010.- ), a imena političara ne treba posebno navoditi, većina su iz redova onih kojima su mito, kriminal i korupcija ZNA SE osigurali život u izobilju.

Sjetimo se da je pokojni Tuđman uveo praksu da postavlja i mijenja direktore i glavne urednike po potrebi, počev od svojih miljenika Krešimira Fijačka i Nenada Ivankovića, koji su

Javna je tajna da se je na sve važne pozicije u redakciji dolazilo prema stranačkom ključu i podobnosti, a ne profesionalnosti, što je uostalom i obilježje kadrovske politike u većini hrvatskih tiskovina i što je najtragičnije prisavske maloumnice, u kojoj su mrtvozornici i krvnici struke poput Hloverke Novak Srzić još uvijek na djelu.

Nije sporno da u svemu tome najveću krivicu snosi HDZ, tj. pokret koji je prerastao zločinačka organizacije za pljačku države i naroda koji 16 godina kontrolira pisane i elektronske medije, te SDP i njegovi sateliti koji su četiri godine bili na vlasti, a nisu učinili ništa što bi spriječilo srozavanje medija u sluganstvo političkom etablišmentu i interesnim skupinama.

No glavni krivci su ipak oni koju uprljali obraz struke kojoj su služeći političkom ološu okrenuli leđa. www.business.hr/kompanije/vjesniku-je-politika-kriva-sto-su-cekali-109030 www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Slucaj-Vjesnik-Sto-milijuna-eura-za-ruiniranje-novinarstva

Ni danas kada je SDP i njegovo lešinarsko jato na čelu sa HNS-om ponovno na vlasti, ne pokazuju volju i snagu da pometu novinarska i uređivačka smeća prisavske maloumnice, već je štoviše nastavljena ista politika svojih prethodnika, pa je primjera radi samo četiri dana nakon pobjede kukurikavaca na parlamentarnim izborima nastavljena tradicija političkih imenovanja na prisavskoj maloumnici.

Usput bi primjetio da i ovaj portal ima dvorskog pisca Ive Josipovića, što mu mišljenja sam srozava nivo nepristranosti i objektiviteta.Još iz kategorije Blog urednikaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.