Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Komentar

Kritični trenuci za Kosoričine savjetnike, ubrzo i za Josipovićeve

  Mijodrag Šajatović/Lider           03.04.2010.         1873 pogleda
Kritični trenuci za Kosoričine savjetnike, ubrzo i za Josipovićeve

Medijski je uvijek nezgodno kad se u nekoliko dana dogode dva važna događaja, pa onaj atraktivniji zasjeni onaj drugi, na pojavnoj razini manje intrigantan, ali, u biti, bar jednako važan.
Tako je prva sjednica Savjeta za gospodarstvo predsjednika države Ive Josipovića gurnuta u drugi plan jer je medijski nemjerljivo atraktivnije privođenje bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca zbog sumnje u njegovu ulogu u aferi ‘Spice', odnosno konstrukciju kojom se pokušala preuzeti vlasnička kontrola nad koprivničkom Podravkom. Zapravo, oba događaja morala bi imati jednako dalekosežno djelovanje na budućnost ekonomskih prilika u Hrvatskoj. Kad se policijski privodi bivši potpredsjednik Vlade, onda je jako važno hoće li Uskok stvar dovesti do optužnice i osude.

Političari bez lisica? Pokaže li se da je velika predstava napravljena bez čvrstih dokaza, neće se postići najvažnije - poruka budućim državnim dužnosnicima da jako dobro moraju paziti što i kako rade. Za sada, dojam je da krunskih dokaza i priznanja još nema u rukama istražitelja. Jedina je velika novost da je promijenjena praksa prema kojoj se s uhićenicima za koje je bilo sasvim jasno da neće bježati ni ikoga napasti, predstave radi, stavljalo lisice na ruke. A možda je izostanak tog ‘modnog' detalja rezerviran samo za političare, a vrijedi za poduzetnike i menadžere.

Zaustavljanje loših poteza vlasti, odnosno pojedinaca u njoj, ako i bude posljedica serije uhićenja i procesa otvorenih u posljednje vrijeme (pri čemu je sasvim izgledno da bi u toj pokaznoj vježbi red na kraju došao i na bivšeg premijera Ivu Sanadera) - nažalost, ni izdaleka nije dovoljno. Hrvatskoj osim represije trebaju i konstruktivni potezi, oni koji će pridonijeti stvaranju nove vrijednosti.
Tu se mnogo očekivalo od novog predsjednika države Ive Josipovića. Premijerka Jadranka Kosor previše mjeseci pokazuje da nema viziju ni snagu kreirati ekonomski konzistentan paket koji bi zemlju mogao početi aktivno izvlačiti iz depresije. Ni savjetnički tim Škegro - Lovrinčević - Švaljek - Perić do sada nije pokazao dobru utakmicu. Nevažno jesu li im pojedini ministri onemogućili da daju svoj recept ili jednostavno nemaju pravih ideja, tek, javnost se kao posljednjoj nadi okrenula Pantovčaku i mogućim Josipovićevim prijedlozima.

Nažalost, za sada i s te adrese stižu samo razočaranja. Prolazi vrijeme, a predsjednik Josipović, kao da svaki dan nije kritičan u ekonomskom smislu, mirnodopski saziva svoj golemi ekonomski savjet - koji je održao osnivačku sjednicu, ali samo upoznavajuću. Za koji će tjedan druga, na kojoj će se već o nečemu raspravljati. Kako je krenulo, dok se postigne konsenzus pa se uobliče savjeti Vladi - kriza će proći i sama. Prvo, predsjednik države ne smije se odreći upletanja u ekonomske rasprave. Ako je u njegovoj ingerenciji nacionalna sigurnost - zar ima veće prijetnje od sve izglednijih socijalnih nemira? Razbijanje stakla da bi se ušlo u prostorije tvrtke Salonit u Vranjicu treba shvatiti krajnje ozbiljno!

Polifonija ili kakofonija? Drugo, ima mnogo istine u staroj uzrečici da ako ne želiš riješiti problem - osnuješ komisiju. Ili ekonomski savjet. Svaka čast svim članovima Josipovićeva ekonomskog savjeta kao pojedincima. Ali svi oni zajedno, u tijelu za koje Josipović pomalo naivno očekuje da će proizvesti polifoniju, teško da će iznjedriti beskompromisnu strategiju za izlazak iz krize. Umjesto polifonije realnije je očekivati - kakofoniju. Svaki od poduzetnika i menadžera ipak ima pogled iz svog dvorišta. Veliku sliku, pogotovo ne ‘naslikanu' na papiru - čini se - nema nitko od njih.
Predsjednik Josipović je nakon izbora jasno poručio da će se zalagati za pretvaranje uvozno ovisne u izvozno orijentiranu ekonomiju. Danas o tome više ni riječi. Od silnih savjeta više ne vidi šumu. Sad mu je pred očima, čini se, samo mnogo drveća.

Bilo bi najbolje kad bi se savjetnička četvorka premijerke Jadranke Kosor odvažila napisati svoj program mjera koje bi bilo nužno provesti. I objaviti ga. Pa da to bude program koji će poduprijeti Josipovićev megasavjet. Pa se onda odgovornost jasno smješta u vladajuću koaliciju. HDZ i HSS kao glavne igrače tako bi se istjeralo na čistinu da se vidi jesu li sposobni izvlačiti zemlju iz recesije ili nisu. Ovako, sve će se pretvoriti u sapunicu, a savjetnici će, bilo Kosoričini bilo Josipovićevi, htjeli-ne htjeli, postati suodgovorni za ono što će se događati sljedećih mjeseci i godina.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

guru3977
7.4.2010. 8:27
sada će se vidjeti što je kosorica i koje joj zasluge pripadaju, kao i sanaderu:

SVANUO JE I TAJ DAN Objavljen Registar branitelja!
Registar branitelja je objavljen! Na stranici čiji su autori nepoznati otkriveni su tek motivi objave i tražilica koja omogućava pretragu po imenima i prezimenima branitelja. Pozivaju građane da potraže zanimljiva imena iz javnog i političkog života, te najavljuju iznenađenja.
Net.hr

Registaru branitelja nemoguće pristupiti: Gdje ste bili ´91?
JUČER oko 19 sati na internetu su nepoznate osobe objavile registar hrvatskih branitelja. Anonimni hakeri pohvalili su se da su registar ukrali iz Ministarstva te im otvoreno poručili da moraju unaprijediti sigurnost svog računalnog sustava.
> Nepoznate osobe na internetu objavile registar branitelja!
> Reakcije iz Vlade, Pantovčaka i MORH-a na objavu registra branitelja
> Reakcije branitelja na objavu registra branitelja
> Reakcije političara na objavu registra branitelja
Stranica s registrom branitelja, jednom od najvećih enigmi novije hrvatske povijesti čije je objavljivanje Vlada godinama odbijala, bila je dostupna tek nekih pola sata. Nakon toga više joj nije bilo moguće pristupiti. No, nakon 21 sat pristup stranici je na trenutke opet postao moguć pa se čini da je ipak pala zbog zagušenosti, a ne zbog toga što ju je netko namjerno srušio. Jutros je ponovno nemoguće pristupiti stranici na kojoj se nalazi Registar branitelja.
Policija je već najavila da pokreće istragu i baca se u lov na anonimne osobe koje su uspjele doći do podataka iz registra branitelja i tako hrvatskoj naciji ponudile odgovor na najdraže pitanje - "Gdje si bio `91?"

index.hr
tomislav
5.4.2010. 10:01
Slažem da stvar treba gedati sa svih strana jer samo tako se može doći do istine.
Ovaj baš i nije moj kao on nego kao primjer uštede a na sve to oko osnivanja nove stranke ispitao ga je jedan novinar (Margetić s OTV) kojem sam vjerovao.
U svakom slučaju ako nema kontrole i najsavjesniji znaju popustiti pogotovo u politici.
Prebjege niti sam ne volim ali mislio sam da je čovjek nezavisan ali kažete on je iz HNS-a bio ko onaj đentlemen iz Sindikata što je pak u HDZ prešao.
mišo111
5.4.2010. 9:17
Vidiš Tomislave ja priznam svaku skromnost, ako ona nije demagogija, kao kod tvog "MEĐIMURSKOG LABURISTE".
Naime taj tvoj demokrata izabran je sa liste HNS koju je nosio Čačić i Čačićevo ime su glasači zaokruživali, pa je napustio stranku i godišnje 250.000,00 kn umjesto u stranku ide laburisti jer je neovisni zastupnik to je za mandata cca 1.000.000,00 preko saborske plaće. Ako je skroman što se bar toga nije odrekao, jer mu ta naknada i tako ne pripada.
Sada kada bi trebao sastaviti listu za ponovni ulazak u Sabor, naravno i preći prag, uvidio je da je to utopija pa pokušava osnovati stranku i usput vrijeđa poštene zastupnike koji su ostali vjerni onima koji su ih izabrali.
tomislav
5.4.2010. 7:29
Ivo nije ekonomist a Kosorica ne zna se uopće šta je, koji zanat ima, ili ga uopće nema.
Da li nova pravednost sada zavisi od mišljenja Josipovićevog ekonomskog tima?
Šta će se tu desiti (desiti velim) pitanje je sad jer ipak Jospivić piše muziku i dobro zna kakav je put od ideje pa do nota i uvježbavanja orkestra za novu kompoziciju. S njim baš neće lako biti kao što je očito Kosorici sve tako lako i sve ide s njom il bez nje kako već ide.
Barem za početak nek se ugledaju na međimurskog laburistu koji dolazi u Zg sa vlakom a u Zg se voza tramvajem i hoda na Grič pješke.
Čak i A Knežević iako s problemom oko koljena hoda na Grič pa nek se za početak auto prizna samo dvojici Predsjednika, Vlade i države a svima ostalia samo tramvaj ili taxi kojeg nek si plate jer imaju dovoljno novca za to.
Ak im se ne sviđa ima zamjena kolko hoćeš u ovoj krizi.Još iz kategorije Komentar