Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zavičajno društvo Virovitičana

Kristalna pepeljara u Zavičajnom

  spm           23.09.2022.         275 pogleda
Kristalna pepeljara u Zavičajnom
Nad gradom je blistalo sunce revolucije i Virant je na jutarnjoj šetnji morao skinuti kaput da se ne oznoji. Nije pamtio da je u ožujku ikad bilo tako vruće. Snijeg je već okopnio, vode su se razlile kod Svinjčine i Razbojišta, a u samoj Virovitici je Ođenica izgledala kao prava rijeka. Teklo je ljeto Gospodnje 1947… - početak je to kriminalističke priče „Krvave zvijezde“ autora Marka Marasa iz Zagreba, koji je osvojio prvo mjesto na natječaju „Kristalna pepeljara“. Marko Maras na rujanskom se susretu predstavio Društvu Virovitičana, a profesor Vinko Brešić, član žirija koji je proglasio pobjednika, pohvalio je ovom prilikom zrelo pisanje mladog autora.
 
Na prvi natječaj Kristalna pepeljara pristiglo je više od 50 priča, a na drugi čak 77 i vrlo smo zadovoljni odazivom – rekla je Dubravka Sabolić predstavljajući međunarodni natječaj za najbolju kriminalističku priču „Kristalna pepeljara“, koji organizira Virovitički ogranak Matice hrvatske. Natječaj je nazvan prema jednoj od priča Milana Nikolića, pisca koji je iz Virovitice pedesetih i šezdesetih godina svoje priče objavljivao i kod sarajevskih i kod ljubljanskih izdavača. Prof. dr. Vinko Brešić, književni povjesničar i umirovljeni profesor Filozofskog fakulteta u Sveučilišta u Zagrebu, naveo je virovitičke stupove kulture, od Dinka Bogdanića do Majdaka i Glumca, među koje spada i Milan Nikolić. Profesor Brešić ispričao je kako je život Milana Nikolića bio obilježen previranjima Drugog svjetskog rata jer je Nikolićev je otac strijeljan kao suradnik NDH, dok je Milan Nikolić bio partizanski obavještajac.
 
Veljko Krulčić, novinar i nakladnik donio je ovom prilikom u Zavičajno originalno izdanje knjige Nikolićevog romana „Petao u prozoru“ objavljenog u šezdesetih godina u izdanju sarajevske „Džepne knjige“. Izdavačka kuća Vedis iz Zagreba, čiji je Krulčić glavni urednik, i danas objavljuje romane Milana Nikolića, a najnovija Nikolićeva knjiga, iz 2022. godine, sadrži dva romana - „Smrt traži drugoga“ i „Slučaj Johna Lubina“, koji su prvi put objavljeni u prvoj polovici 1958. u roto svescima u izdanju Virovitičkog lista. Veljko Krulčić u Zavičajnom je pohvalio virovitičke umjetnike i kulturnjake koji u Kazalištu, Rodoljubu, Gradskoj glazbi, Knjižnici, a i u Zavičajnom društvu, održavaju kulturni život Virovitice na višoj razini nego u mnogim drugim gradovima.
 
U razgovorima s članovima Zavičajnog društva nakon predstavljanja, otvorile su se nove mogućnosti za istraživanja života Milana Nikolića, jer su profesor Brešić i Veljko Krulčić u Zavičajnom društvu upoznali Virovitičane koji se Nikolića dobro sjećaju kao susjeda i sugrađanina koji je stanovao na adresi Gundulićeva 11.
Rujanski sastanak Zavičajnog bio je i prilika da Virovitičani razgledaju izložbu karikatura Petra Pismestrovića, postavljenu u suradnji sa Fra Ma Fu festivalom u prostorijama Društva u Ilici 43, u povodu nedavnog događanja Projekt: Ilica Q'Art.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zavičajno društvo Virovitičana