Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Čavlović

Kriminal u Poreznoj: Početak kraja SDP-ove Vlade

  Index.hr           27.04.2014.         2538 pogleda
Kriminal u Poreznoj: Početak kraja SDP-ove Vlade

"Tihomir Kralj pravi je ravnatelj Porezne uprave. Ravnateljica Nada Čavlović Smiljanec sasvim je marginalizirana od strane ministra Slavka Linića, Branka Šegona i Kralja. Prijeti se smjenama i plaši sve!", dio je pisma poreznih inspektora kojeg je Index objavio početkom godine, a za koje je redakcija  nedvojbeno utvrdili kako je odaslano iz središta Porezne uprave u Zagrebu - počinje današnni članak o kriminalu o Poreznoj upravi portal Index.hr

U pismu je detaljno objašnjeno kako glavnu riječ među poreznicima vodi ministar Slavko Linić preko Šegona i Kralja.

Upravo je pismo poreznika izuzetno bitno za one koji su uvjereni kako je aktualna istraga protiv šefice Porezne uprave zapravo osveta i posljedica bitke između dvaju SDP-ovih struja koja se vodi unutar Porezne uprave. Tako se naglašava da je Kralj bivši načelnik policijskog USKOK-a koji je i dalje utjecajan u policijskim krugovima, a mnogi istragu USKOK-a vežu i uz smjenu Šegona kojeg je unatoč obrani Linića smijenio premijer Milanović.

Bitka za prevlast u Poreznoj

Aktualne su i kuloarske priče o lošim odnosima između Čavlović Smiljanec i Linića u kojima se šeficu Porezne prikazuje kao žrtvu jer je pripadnik "Milanovićeve struje". No, kada je riječ o javnim postupcima Linića i šefice Porezne uprave, stvari stoje upravo suprotno.

Upravo je Linić bio onaj koji je ovu saborsku zastupnicu SDP-a javno zaštitio kada se tražila njena smjena nakon što je otkriveno da su joj zbog dugovanja u dvije banke pokrenute četiri ovrhe. Branio ju je jednakim žarom kao i Šegona.

"To je propust moje pomoćnice jer je dugove prema kreditnim institucijama izvršila sa zakašnjenjem ali to ne može biti razlogom za njezino razrješenje", tvrdio je prije dvije godine Linić. Isto tako valja naglasiti kako je Čavlović Smiljanec prije samo deset dana javno branila Linićevu kumu Marinu Lovrić Merzel. 

Tada je sa zamjenikom ministra financija Borisom Lalovcem pred novinarima na posebnoj konferenciji za medije izjavila da je pri kupnji zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Sisku sve bilo prema zakonu te tako javno dovela u sumnju procjenu DORH-a.

Linićevo ime u svim aferama

Još jednom se tako potvrđuje da većinu SDP-ovih afera proizvodi krug ljudi povezanih s Linićevim Ministarstvom financija.

Lovrić Merzel, Linićeva kuma i sisačko-moslavačka županica, u Remetincu je zbog optužnice teške deset milijuna kuna. Branko Šegon, bivši Linićev pomoćnik, smijenjen je upravo zbog afere koju je razotkrio Index, kada smo objavili priču o sumnjivom kreditu kojeg je Šegon dobio od HBOR-a, državne institucije na čelu čijeg Nadzornog odbora sjedi upravo Linić.

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa donijelo je zbog toga odluku protiv Šegona i zatražilo da se u priču uključi i DORH. Index je u međuvremenu otkrio i da su ranije prijave protiv Šegona godinama držane u ladicama, a pisali smo i o Šegonovim vezama s Ivicom Cetinom, bivšim pomoćnikom načelnika Uprave krim policije.

Kada se govori o krugu Linićevih udarnih kadrova, nemoguće je ne spomenuti Tihomira Kralja, drugog čovjeka Porezne uprave, pomoćnika ravnateljice Čavlović Smiljanec. Kralja je u Poreznu doveo upravo Šegon, a nakon što je Linićev pomoćnik smijenjen, Kralj je postavljen za šefa Savjetodavnog vijeća Ministarstva financija. S te pozicije Kralj sada donosi ključne odluke o predstečajnim nagodbama koje se, kako je Index u više navrata pokazao, koriste kao mehanizam za opraštanje dugova poduzetnicima bliskima Linićevom krugu.

Imala je Čavlović Smiljanec i svojih afera. Njen mandat obilježile su smjene u samom vrhu Porezne uprave u svibnju 2013. godine. Devet rukovodećih službenika Porezne tada je zbog raznih malverzacija smijenjeno sa svojih pozicija, a Uskok se bacio na istraživanje.

Šefica Porezne "proslavila" se izjavama kojima je pokušala obraniti zakonsku odredbu prema kojima bi dnevne tiskovine s više od 25 tisuća riječi plaćale manji porez. Čavlović Smiljanec tada je tumačila kako će Ministarstvo kulture morati boriti brojiti riječi u novinama, a na sebe je uzimala i da tumači koji su mediji dovoljno "kvalitetni" da im država smanji porez.

Čavlović Smiljanec ostat će upamćena i po tome što je pokušala prikriti skandal svog supruga Dragomira Čavlovića, domara u Područnom uredu Porezne uprave u Virovitici, koji je u lipnju 2013. godine u kafanskom obračunu pijan prebio 30-godišnjeg muškarca. Suprug šefice Porezne zbog ovog incidenta nije kazneno odgovarao.

Pada Vlada?

Ne valja zaboraviti kako je Milanović u slučaju  Lovrić Merzel više puta naglasio kako nikako neće dozvoliti rušenje povjerenja u rad Porezne uprave govoreći o granici koja se "ne smije prijeći".

"Radi se o vjerodostojnosti Vlade i povjerenju građana u sustav", naglasio je Milanović, no Porezna je od tada "uzdrmana" čak dva puta. Prvi puta zbog slučaja Sisak, a drugi puta zbog slučaja Osijek. Ukoliko se pokaže da su institucije oba puta bile u pravu više se ne radi o smjeni ministra Linića.

Radi se o padu Vlade Zorana Milanovića.  

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

mirovnjak
29.4.2014. 8:28
UOOH
Podijelite dug jednih i drugih po uposlenom pa onda usporedite.
Pavić bar deklarativno prihvaća dug hoće se dogovoriti za razliku od Indeksa koji je tražio otpis kamata i dobio ostalo na rate, pa ni kunu nije platio. Odbija svaki dogovor izuzev totalnog otpisa.
Osim toga Pavić ima imovinu, možda vredniju od duga, a indeks ništa ukoliko im se mržnja prema onima koji bar pokušavaju naplatiti dugovanja ne računa
Kada bi se ona računala bili bi najbogatiji.
No ja nisam ni na čijoj strani izuzev onih koji redovito plaćaju.
Za to poruka i Indeksu i Paviću i svima ostalima.
PRVO PLATI SVOJE PA ONDA KRITIZIRAJ I PROZIVAJ DRUGE.
Do tada pokrij se ušima i ćuti.
fitilj
28.4.2014. 23:45
@siniša prpić moja je savjest čista, a što se slatkog snivanja tiče, teško je slatko snivati u državi kojom vlada mafija, a ne njen narod!
siniša prpić
28.4.2014. 23:35
Ispravak....
@fitilj, umjesto laku noć....., slatko snivajte......

youtube.com/watch?v=Q56QzGcAKZc
siniša prpić
28.4.2014. 23:32
@fitilj, umjesto slatko snivajte......

youtube.com/watch?v=Q56QzGcAKZc
fitilj
28.4.2014. 23:15
@siniša prpić tako bi trebalo biti, ali nažalost još uvijek nije tako, jer je previše truleži u samom vrhu vlasti i institucijama koje ne rade svoj posao.

Ceh plaća narod, dok politička oligarhija i njihovi mentori još uživaju kao bubreg u loju!

Svake sekunde, minute i sata smo sve zaduženiji, nezaposlenost i socijalna ugroženost raste među običnim pukom, politički lupeži samo nabijaju nove poreze i namet.

Zar misliš da one u Bruxelles‎u (Berlinu) zato boli ona stvar pa zato šalju poruke da nas se treba iscijediti do zadnje kapi krvi, a onda u bankrot i dužničko ropstvo, a puk jeftina radna snaga bez ikakvih prava prepuštena na milost i nemilost evropskih robovlasnika!

Jadna su nam pokoljenje kojima ostavljamo opljačkanu i uništenu državu i bandu lopovsku i lupeže, koje zbo vlastitog kukavičluka nismo u stanju smaknuti s vlasti i poslati ih na dugogodišnju robiju gdje im je mjesto.

Umjesto toga padamo na jeftine fore dnevnopolitičkih igrokazamafije koja vlada državom i vuče konce u policiji, pravosuđu i naravno DORH-u i USKOKU, a naivci padaju na te fore i vjeruju da procesuiranjem sitnih kokošara kao što je Sanader i družina institucije rade svoj posao!

Malo sutra, a tako će biti i ostati dokle god na Markovom trgu i u Banskim dvorima rotiraju lupeži u službi kapitala, mafije i lopova, a ne naroda!
siniša prpić
28.4.2014. 16:07
@fitilj, gospodar više ne stoluje u Zagrebu, već u Bruxelles‎u (Berlinu). Tom gospodaru je i te kako stalo da Hrvatska bude pravno uređena država.
Iz razloga što ne želi biti potkradan. Što i nije loše, morate priznati. Lijepi pozdrav !!
fitilj
28.4.2014. 9:44
siniša prpić kaže: "Red je na Cvitanu &com. "

Moš si mislit da će vjerni pas ugristi ruku svog gospodara koji ga hrani!
kišni
28.4.2014. 7:12
da je i malo kulture i poštenja kompletna kukuriku koalicija bi poslije svih afera već odavno otišla, mito korupcija kriminal na svakom koraku sve što rade rade protiv Hrvatske trebaju odgovarati za svaki slučaj a ne prekriti prašinom zaborava, što dobijamo ako opet dođe HDZ, što će se promjeniti, pa to su osobe koje su 20 godina koristili Hrvatsku za vlastito dobro, što će napraviti holi, kojoj je glavni izborni moto legalizirajmo marihuanu, a o onima iz hss-a koji kravu nisu ni vidjeli i srušili poljoprivredu na koljena, znam da će sada mnoki na portalu reći da pišem samo o negativnostima pa dobro pokažite mi pozitivu gdje su programi za razvoj gdjer su tvornice koje će doprinjeti stvaranju novih vrijednosti, od trgovačkih centara nemamo koristi osim onih koji su u dosluhu sa politikom svoja zemljišta prodavali za masne novce jer eto žrtvovati će se za zapošljavanje, provjerite čija su zemljišta bila prije gradnje trgovačkih centara.
UooH
28.4.2014. 0:23
Što je indexovih milijun kuna duga naspram 525 milijuna duga Linićevog prijatelja Ninoslava Pavića i njegovog EPH grupe(Jutarnji list , Slobodna Dalmacija , Dubrovnik Times, Adriatic Times, Globus, Forbes ...itd)
Pitaj Boga koliko je milijuna duga Linić već oprostio tome "Vladinom glasilu" kroz mutne predstečajne nagodbe za koje je i sanader sitna riba.
E kad tu DORH i USKOK ulete, za sad im je preveliki zalogaj.

@SABA baš su zločesti što stalno pokušavaju zavaditi ministre i narod, vladu i narod, ptredsjednika vlade i narod, i koče promjene sustava. Ha ha ha kao da mi građani ne znamo odakle puše vjetar...........ha ha ha pa gdje ti živiš na Trgu svetog Marka možda.
siniša prpić
27.4.2014. 23:19
Red je na Cvitanu &com.
drug
27.4.2014. 22:39
Index.hr dužan je državi pozamašnu svotu zbog neplaćenog poreza. O toj temi slabo pišu... To je kao ovaj naš lokalni "infornativni" centar, koji je objavio da je protiv Nade pokrenuta kaznena prijava a o Kirinovom suđenju nisu ni zucnuli.
SABA
27.4.2014. 22:21
Ma svaka vam čast, kao da mi građani ne znamo odakle puše vjetar. Vi samo želite pad vlade kojoj je narod dao mandat. Lopovluk od 20 godina je sitnica u odnosu što vi isinuirate, stalno pokušavate zavaditi ministre i narod, vladu i narod, ptredsjednika vlade i narod, kočite promjene sustava koji je razgradio lopovlukom ovu državu, stalnim spletkama i unutrašnjim krtiocama i saboterima kočite reforme sustava. Sve pošabloni podrivanja, poluinformacija, plaćanja tiska koji to lansira, ....... Tko ste VI, narodu je poznato ZNA SE!


Još iz kategorije Dossier Čavlović