Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Književnost

Krimići i ljubići hrvatskih pisaca na festivalu žanrova Dvotočka

  spm           28.05.2022.         2524 pogleda
Krimići i ljubići hrvatskih pisaca na festivalu žanrova Dvotočka

Pisci ljubića, krimića, priručnika i spekulativne fikcije okupit će se na festivalu žanrova Dvotočka, koji će se održati 28. svibnja u dvorani zavičajnih društava, Ilica 43. Festival organiziraju nakladnička kuća Beletra i mali nakladnici Fragment, Innamorata i Naklada Cranium, uz podršku Zavičajnog Društva Virovitičana u Zagrebu.

Ciljevi festivala su veća vidljivost domaćih autora u medijima te povezivanje i razmjena iskustava domaćih autora i malih nakladnika. Festival će dati pregled žanrovske produkcije hrvatskih autora. Premijerno će se predstaviti ljubić „Moć žene“ Nataše Turkalj i fantasy "Onaj koji otvara vrata" Marine Mađarević, uz nedavno promovirane nove krimiće "Štakori" Jana Bolića, „Voštani princ“ Mira Morovića i „Ubojstvo na Mrežnici“ Anđelke Kliment.

Gost festivala je sveučilišni profesor i književnik Kristian Novak, predstavnik kanonske književnosti, koji u javnim nastupima ističe važnost žanrovske literarne scene. Panel o ljubićima otvara publicistkinja i književnica Božica Brkan, koja je za festival istražila status žanrova u medijima, a predstavit će i svoj novi roman "Privremeno neuporabljivo". Raspravu o priručnicima otvara psihologinja Ljubica Uvodić Vranić koja je objavila deset psiholoških priručnika i vodi radio-emisiju Avantura promjene. O krimićima u medijima nekad i danas govori Veljko Krulčić.

Festival počinje u 12 sati predstavljanjem autorica ljubića s uvodom Božice Brkan. Predstavljaju se Inna Moore, Marilena Dužman, Nataša Turkalj i Lea Brezar te regionalna izdanja Kate Mitchell. U razgovoru će sudjelovati i pisac-karikaturist Petar Pismestrović i pisac najromantičnijeg hrvatskog romana Stjepo Martinović, a voditeljica je Sanja Tatalović.

U 13 sati je predstavljanje krimića na koje dolaze Jan Bolić iz Rijeke, Miro Morović iz Splita i Anđelka Kliment iz Zagreba. Veljko Krulčić zadužen je za završnu riječ, a razgovor vodi Olga Vujović.

U 14 je predstavljanje priručnika s uvodom Ljubice Uvodić-Vranić, a u raspravi sudjeluju Jan Bolić, Vedran Sorić, Sandro Kraljević i Lea Brezar. Predstavljanje priručnika vodi Sandra Pocrnić Mlakar.

U 16 sati predstavljanje je autorica spekulativne fikcije Jelene Hrvoj i Marine Mađarević, uz razgovor s iskusnim Markom Fančovićem i članovima Sfere. Spekulativnu fikciju također predstavlja Olga Vujović.

Festival završava zajedničkim panelom svih sudionika o žanrovima u medijima.

Festival žanrova posvećen je mladim piscima i uspomeni na teoretičarku žanrova, spisateljicu i prevoditeljicu Milenu Benini, koja je planirala festival i dala mu ime Dvotočka.

 Program festivala

Ilica 43, subota, 28. svibnja 2022.

12-13 sati – Ljubavni romani - Božica Brkan, Lea Brezar, Inna Moore i Innamorata, Stjepo Martinović, Petar Pismestrović, Nataša Turkalj – Moderira Sanja Tatalović

13-14 – Kriminalistički romani – Jan Bolić, Anđelka Kliment, Miro Morović, Stjepo Martinović, Veljko Krulčić – Moderira Olga Vujović

14-15 - Priručnici - Ljubica Uvodić-Vranić, Jan Bolić, Dalibor Talajić,Vedran Sorić, Lea Brezar, Sandro Kraljević, Daniela Uzelac – Moderira Sandra Pocrnić Mlakar

15 - 16 - domjenak, fotkanje i razmjena kontakata

16 - 17 - Spekulativna fikcija: horor, sf i fantasy - Marko Fančović, Marina Mađarević i Jelena Hrvoj s Nakladom Cranium - Moderira Olga Vujović

17-18 – Panel o domaćim žanrovima u medijskom i literarnom prostoru – – Moderira Sandra Pocrnić Mlakar

Ciljevi festivala

-          Upoznavanje pisaca i nakladnika i razmjena iskustava.
-          Medijsko predstavljanje domaćih pisaca žanrova i postizanje njihove veće vidljivosti u medijskom prostoru
-          Okupljanje publike domaćih pisaca žanrova
-          Afirmiranje kreativnosti i autentičnog pismenog izražavanja na hrvatskom jeziku         

Mjesto održavanja festivala: Dvorana zavičajnih društava, Ilica 43, dvorište

Vrijeme održavanja festivala: 28. svibnja, od 12 do 18 sati

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Književnost