Banner
Sabor u petak o izmjeni Zakona o članarinama u turističkim zajednicama
Demografski plus najveći na Jadranu i sjeveru Hrvatske
Fuchs: Ne razmišlja se o zatvaranju škola i sveučilišta
Umro najstariji stanovnik Irana u dobi od 138 godina
Mogu li prva cjepiva protiv koronavirusa stvoriti imunitet krda? Stručnjaci dvoje
Istraživanje: Do 2050. 4 milijarde ljudi imat će prekomjernu tjelesnu težinu
Krajem listopada ovršeno 247 tisuća potrošača s dugom od 17,4 mlrd kn

  Gospodarstvo

KRENUO OPORAVAK DRVNE INDUSTRIJE - U svibnju je proizvodnja namještaja porasla za 58,1 posto

  dk           02.07.2020.         1222 pogleda
KRENUO OPORAVAK DRVNE INDUSTRIJE - U svibnju je proizvodnja namještaja porasla za 58,1 posto

Hrvatska proizvodnja namještaja (C31) je jedan od najpogođenijih sektora aktualnom krizom, budući da su tijekom travnja industrijski pokazatelji ovog sektora pali za -47,7% u odnosu na ožujak ove godine, kada je također zabilježen pad od -28,8% u odnosu na veljaču. Međutim, najnoviji – jučerašnji podaci Državnog zavoda za statistiku potvrđuju kako se ovaj sektor ubrzano oporavlja te kako je u svibnju zabilježen rekordan rast proizvodnje namještaja od čak +58,1%.

Rast proizvodnje i u sektoru prerade drva

Preostali dio hrvatske drvne industrije – prerada drva, proizvodnja podova, prozora, vrata, drvenih kuća itd. (C16 prema NKD-u) također je proteklih mjeseci zabilježila velike padove u proizvodnji (u III. mjesecu – 8,5, a u IV. mjesecu -9,7%), no pozitivna proizvodna kretanja iz sektora namještaja odrazila su se i na preradu drva koja je proizvodnju u svibnju završila s rastom od +5,7%.

Još uvijek negativne godišnje stope u sektorskoj proizvodnji

Unatoč ostvarenom napretku sa sezonskim indeksima, godišnje stope u drvnoj industriji su u usporedbi s prošlom godinom još uvijek poprilično negativne, a što ukazuje da se izgubljene pozicije ovog sektora na globalnom tržištu vraćaju vrlo sporo i mukotrpno. Tako je namještaj u periodu I-V ove godine ostvario pad od -21,1% dok je proizvodnja kod prerade drva niža za -10,2%. Primarna prerada je u svibnju, u odnosu na svibanj prošle godine, proizvela manje drvnih proizvoda za 13,7%, dok je produkcija namještaja i dalje 36,2% ispod prošlogodišnjih svibanjskih pokazatelja. Treba istaknuti kako su ukupni prošlogodišnji rezultati, posebice u IV kvartalu već odražavali znakove gospodarskog usporavanja, budući da su neki podaci s važnih izvoznih tržišta, poput Njemačke sugerirali kako će proizvodnja u 2020. biti niža nego u prethodnim godinama.

Veće zalihe i manji broj radnika

Otkazivanje ranijih narudžbi rezultiralo je u svibnju porastom zaliha od 28,2 posto kod primarne prerade, kao i rastom od 25,8% kod namještaja, dok su oba sektora tijekom pandemije zabilježila i smanjenje broja radnika u rasponu od 2,6 do 4%.

Ovdje izneseni i obrađeni najnoviji podaci potvrđuju kako je korona kriza snažno utjecala na izvozno orijentirane sektore čija se ovisnost o globalnom tržištu ogledala kroz drastične padove narudžbi i proizvodnje s proizvodnim minusima većim od 50%. Poduzete mjere, kako od strane Vlade RH i nadležnih tijela, tako i proaktivno i intenzivno djelovanje sektorskih tvrtki na stranim tržištima dovelo je do konsolidacije proizvodnih pokazatelja i do trenutnog poboljšanja proizvodnje, iako usporedbe s prošlogodišnjim rezultatima sugeriraju kako se radi o izrazitom složenom procesu oporavka u kojem će biti vrlo izazovno nadoknaditi i kompenzirati zastoje koji su nastali tijekom kulminacije pandemije u 3. i 4. mjesecu ove godine.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.