Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Poljoprivreda

Krenula sjetva, a u poljima duboki kolotrazi

  Dragutin Šantoši/Večernji list           31.03.2010.         2501 pogleda
Krenula sjetva, a u poljima duboki kolotrazi

Više od tri i pol mjeseca teški strojevi mađarske tvrtke za seizmološko snimanje tla vozali su se područjem općine Čađavica obavljajući lani dogovoren posao. Naručioci posla i financijeri su Ina i mađarski MOL, koji su prije dvije godine u neposrednoj blizini Čađavice obavili probno bušenje i na bušetini 'Dravica-1' pronašli zemni plin.

Daljnja ispitivanja trebala su osigurati dodatne podatke koji će pokazati isplativost korištenja ove bušotine. Strojevi su krajem veljače napustili čađavačko područje, a iza njih su na poljima ostali duboki kolotrazi te raskopani poljski putovi. Prije nego što su krenuli na polja, Ina i MOL obavijestili su lokalnu samoupravu i građane da će, nakon što dovrše snimanja, procijeniti nastale štete i obeštetiti oštećenu općinu i poljoprivrednike.

- Vrijeme prolazi, a unatoč tome što komisije obilaze područje, štete još nisu procijenjene. Smatramo da je to trebalo učiniti mnogo brže, jer vrijeme je pogodno za radove i naši seljaci, zbog toga što štete na njihovim njivama nisu procijenjene, a putovi popravljeni, ne mogu obaviti proljetnu sjetvu. Ne učini li se to vrlo brzo, štete će biti daleko veće i netko će ih morati platiti, kaže Mirko Rončević, načelnik Općine Čađavica.

Oštećeni seljaci, lovci i lokalna samouprava prije mjesec su dana zatražili hitno rješavanje nastalog problema pa je slijedom toga jučer u Čađavici održan sastanak općinskih čelnika i predstavnika Ine. Za 137 kilometara oštećenih poljskih putova općina traži štetu utvrđenu po sudskom vještaku u iznosu od oko 800.000 kuna, Ina nudi 422.000 kuna, a još treba odlučiti o ponuđenom kompromisnom rješenju u iznosu od 572.000 kuna. Lovačka udruga 'Sokol' procijenila je štetu u lovištima u iznosu od 150.000 kuna, a kolike će biti štete u poljima stotinjak poljoprivrednika te tridesetak oštećenih stambenih objekata, stručne komisije tek trebaju procijeniti.

- U provođenju sličnih projekata u Posavini, Međimurju te Podravini do sada Ina nikada nije ostavljala "repove", pa to neće biti ni sada, potvrdili su predstavnici Ine odbijajući komentirati detalje s jučerašnjeg razgovora s predstavnicima lokalne vlasti.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda