Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

Krenula sjetva, a u poljima duboki kolotrazi


  Poljoprivreda           Dragutin Šantoši/Večernji list           31.03.2010.         1960 pogleda
Krenula sjetva, a u poljima duboki kolotrazi

Više od tri i pol mjeseca teški strojevi mađarske tvrtke za seizmološko snimanje tla vozali su se područjem općine Čađavica obavljajući lani dogovoren posao. Naručioci posla i financijeri su Ina i mađarski MOL, koji su prije dvije godine u neposrednoj blizini Čađavice obavili probno bušenje i na bušetini 'Dravica-1' pronašli zemni plin.

Daljnja ispitivanja trebala su osigurati dodatne podatke koji će pokazati isplativost korištenja ove bušotine. Strojevi su krajem veljače napustili čađavačko područje, a iza njih su na poljima ostali duboki kolotrazi te raskopani poljski putovi. Prije nego što su krenuli na polja, Ina i MOL obavijestili su lokalnu samoupravu i građane da će, nakon što dovrše snimanja, procijeniti nastale štete i obeštetiti oštećenu općinu i poljoprivrednike.

- Vrijeme prolazi, a unatoč tome što komisije obilaze područje, štete još nisu procijenjene. Smatramo da je to trebalo učiniti mnogo brže, jer vrijeme je pogodno za radove i naši seljaci, zbog toga što štete na njihovim njivama nisu procijenjene, a putovi popravljeni, ne mogu obaviti proljetnu sjetvu. Ne učini li se to vrlo brzo, štete će biti daleko veće i netko će ih morati platiti, kaže Mirko Rončević, načelnik Općine Čađavica.

Oštećeni seljaci, lovci i lokalna samouprava prije mjesec su dana zatražili hitno rješavanje nastalog problema pa je slijedom toga jučer u Čađavici održan sastanak općinskih čelnika i predstavnika Ine. Za 137 kilometara oštećenih poljskih putova općina traži štetu utvrđenu po sudskom vještaku u iznosu od oko 800.000 kuna, Ina nudi 422.000 kuna, a još treba odlučiti o ponuđenom kompromisnom rješenju u iznosu od 572.000 kuna. Lovačka udruga 'Sokol' procijenila je štetu u lovištima u iznosu od 150.000 kuna, a kolike će biti štete u poljima stotinjak poljoprivrednika te tridesetak oštećenih stambenih objekata, stručne komisije tek trebaju procijeniti.

- U provođenju sličnih projekata u Posavini, Međimurju te Podravini do sada Ina nikada nije ostavljala "repove", pa to neće biti ni sada, potvrdili su predstavnici Ine odbijajući komentirati detalje s jučerašnjeg razgovora s predstavnicima lokalne vlasti.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: