Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Gospodarstvo

Kreda Oreškoviću: Čuli ste samo banke i guvernera, saslušajte i dužnike

        26.01.2016.         915 pogleda
Kreda Oreškoviću: Čuli ste samo banke i guvernera, saslušajte i dužnike

"Građanima poručujem - ne brinite, fiksirali smo tu tečaj i tu ćemo ga ostaviti. Ovih dana se moram naći sa svojim ministrima i guvernerom HNB-a da na kraju donesemo najbolju odluku." poručio je 25. siječnja 2016. u svom intervjuu na RTL televiziji premijer Tihomir Orešković.

U Udruzi kreditnih dužnika KREDA, udruzi koja bori za prava kreditnih dužnika, čuli smo Vaše riječi, no želimo Vam skrenuti pažnju na to da ste do sada upoznati s navedenim problemom švicarskog franka samo od strane guvernera i banaka, a ne i od strane samih dužnika koji već više od 4 godine vode borbu protiv ove nezakonite pljačke.

Sukladno tome nalazimo i dajemo si za pravo da Vas podsjetimo na sljedeće vrlo bitne stvari i činjenice a s kojima možda i niste upoznati:

PODSJEĆAMO VAS

Da dužnici s kunskim kreditima nominiranim u CHF već se 4 godine bore sa sustavom tražeći rješenje za probleme s valutnom klauzulom, s nedefiniranom kamatnom stopom i dužničkim ropstvom.

PODSJEĆAMO

Građanskim angažmanom došli smo do presude Vrhovnog suda koji je presudio da su banke jednostranim izmjenama ugovorenih uvjeta nezakonito djelovale prema kreditnim dužnicima u svim valutama: HRK, EUR, CHF... Temeljem ove presude građani mogu samo podizati skupe i dugotrajne privatne tužbe s neizvjesnim ishodom jer je naše pravosuđe sporo i nepredvidljivo. Time ova povijesna presuda za većinu financijski iscrpljenih dužnika postaje beskorisna, iako predstavlja pravni dokaz nezakonitog bankarskog poslovanja u RH.

PODSJEĆAMO

Nezakonitim povećanjem kamata uz istovremeni porast tečaja švicarskog franka, iz Hrvatske je u inozemstvo izneseno 12 milijardi kuna. Da je taj novac ostao u Hrvatskoj, pad BDP-a bi bio manji za približno 3 % i bilo bi na tisuće više zaposlenih.

PODSJEĆAMO

Da je HNB regulirao financijsko poslovanje, nepošteni ugovori nikada ne bi mogli biti zaključeni. Umjesto da bude regulator financijskog tržišta, Hrvatska narodna banka svojim nedjelovanjem daje potpunu slobodu samovoljnom ponašanju poslovnih banaka u Republici Hrvatskoj.

PODSJEĆAMO

Pokušavajući istovremeno zatomiti bijes prevarenih i osiromašenih građana, zadovoljiti ogromne bankarske apetite i udovoljiti direktivama ECa, s konačnim ciljem daljnjeg zaduživanja države kod poslovnih banaka u RH i prikupljana političkih poena kod građana, hrvatska Vlada donosi niz improviziranih mjera kojima privremeno i parcijalno rješava problem, na kraju u potpunosti ignorirajući presudu VSRH.

PODSJEĆAMO

Kamate na kredite u Hrvatskoj su još uvijek među najvišima u Europskoj uniji što značajno sužava prostor za zaduživanje gospodarstva i građanstva, zbog previsokih kamata svjedoci smo masovnog razduživanja i gospodarstva i građana što kod banaka izaziva pojavu viška likvidnosti od približno 10 milijardi kuna!

Nadamo se da će te na sastanku s ministrima Vlade Republike Hrvatske i guvernerom Hrvatske narodne banke imati pred sobom ovaj glas dužnika.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo