Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Putujem i pišem

Kraljevina Švedska - Konungariket Sverige: kolovoz 2006. (1. dio)

  Žarko Klaić           29.11.2011.         4435 pogleda
Kraljevina Švedska - Konungariket Sverige: kolovoz 2006. (1. dio)

Hrvatska  - Slovenija - Austrija - Njemačka

Prevalivši gotovo cijelom dužinom Njemačku došli smo i do sjevera te zemlje koji je klimatski i reljefno dosta nalik Danskoj. Nekoliko smo se puta zaustavili na raznim stajalištima, no samo na kratko vrijeme jer su nas hladni vjetar i kiša držali stalno blizu busa. Čitao sam neke novinske članke prije puta o tome kako je ovaj kraj poznat po iskorištavanju vjetra za proizvodnju struje, u što sam se naposlijetku i uvjerio ugledavši na stotine velikih vjetrenjača. Obnovljivi izvori energije ovdje su očito shvaćeni kao zalog boljoj budućnosti. Misli mi se odmah vraćaju na Hrvatsku tj. moj zavičaj i na jednu jedinu vjetrenjaču viđenu tamo, nekog davno viđenog vinogradara, koji je izgleda u cijelom svom životu ostavio iza sebe samo malenu vjetrenjaču, svoj hvale vrijedan životni projekt.

Puttgarden (Njemačka) - Rǿdbyhavn (Danska)

Približavali smo se njemačkom otoku Fehrmanu i trajektnoj luci Puttgarden  iz koje ćemo pokušati preploviti ne previše gostoljubivi i hladni  Baltik. Ugledavši trajekt tvrtke Scandlines pomalo me obuzela nelagoda jer je  trajekt bio jednostavno  ogroman. Izgledao mi je kao Ahabov Moby Dick iz Melvilleovog romana koji je proždirao sve što mu se našlo na putu. No ovaj kit je umjesto drvenih brodova i tone vode, usisavao autobuse i nebrojeni broj automobila. Nevjerojatna stvar u svemu tome je što je to čudo od čelika još i plovilo. Naravno, zašto da se ne doda i  malo panike uz sve to?! Prisjetio sam se potonuća trajekta ''Estonia'' koji je na dno Baltika povukao sebe i još 852 putnika i članova  posade. Molim te, o Baltiče, nemoj danas!

Kraljevina Danska - Kraljevina Švedska
Most Oresund (Øresundsbroen, Öresundsbron)

 Oduvijek su mostovi spajali ljude. Mislim da se iz takve potrebe rodio i ovaj most ponad kanala Oresund. Most spaja Dansku i Švedsku ili obratno, ovisno iz kojeg smjera dolazite. Povezuje područje Kopenhagena i švedskog Malmöa. Otvoren je u srpnju 2000. godine i trenutno je najduži most takve vrste u Europi. Ukupna dužina mu je 7, 845 metara i kombinacija je cestovnog i željezničkog prometa. Most završava na umjetno stvorenom otoku Paberholmu koji je glavna poveznica s Kopenhagenom do kojeg vodi tunel koji se nalazi u produžetku mosta.

Vozeći se mostom pažnju mi je stalno zaokupljala nepregledna morska površina sive boje. Brodovi su plovili u tišini i izgledali su mi poput mrlja boje koje je neki nemarni slikar prosuo po platnu. Osnovnu konstrukciju čine stupovi koji izranjaju iz vode i koji su povezani kablovima  sveukupno tvoreći sliku savršene simbioze mora i ljudske graditeljske genijalnosti.

Most Oresund ima nešto renesansne ljepote u sebi, a to sve govori o njemu!

 Alingsås - Göteborg

Stigao sam u Göteborg, gdje su me dočekali Z. i S., već vidno umoran pratio sam cestu u tišini do Alingsåsa. Smjestio se, presvukao se i uz čašu dobrog piva smo razgovarali dugo u noć. Petog dana boravka u Alingsåsu odlučio sam posjetiti još jedan švedski grad koji se nalazi na 60 km udaljenosti.

Prethodnog dana najavio sam Z. i S. da bih posjetio Göteborg na jedan dan, sljedećeg jutra se probudio, spakirao najosnovnije stvari, pripremio aparat i uputili se put željezničke stanice. Karte su se mogle kupiti u trgovini koja se nalazila odmah pored stanice. Z. mi je pomogao pri kupnji, da ne bih slučajno otišao put Reykjavika! Mogu se kupiti razne kombinacije karata i cijene se bitno razlikuju. Odabrao sam kartu koja je znatno jeftinija, jedino što se putnik treba vratiti prije ponoći. Sjeo sam u vlak i čekao polazak. Vlak je krenuo i mogao sam polako početi brojiti stanice. Vjerojatno možda nikada neću doživjeti ljepšu vožnju vlakom u životu, ne govorim sada o udobnosti vlaka, jer je to bio obični putnički vlak, nego zbog fantastičnog krajolika na putu do odredišta. Promatrao sam velike mistične, tamne, crnogorične šume i divio se velikom jezeru Mjorn uz koje se protezala pruga. Osjetio sam se u jednom trenutku vrlo neobično kada sam ustanovio, promatrajući putnike, da sam među njima jedina osoba sa smeđim očima. Putovao sam i polako tonuo u misli. Pitao sam se jesam li ja stvarno toliko daleko od kuće? Jesam li ja stvarno ovdje, u vlaku, negdje u daleko na sjeveru? Promatrao sam nebo koje nije bilo moje i mislima sam u trenu otišao izvan vlaka, izvan vremena i osjetio sreću. Teško je pronaći taj osjećaj, možda je to sloboda, ali ako ga pronađete i osjetite barem na trenutak, ne dopustite nikome da vam taj osjećaj uzme.

Göteborg

Stigao sam u Göteborg, sišao s vlaka i razgledavanje je počelo.  Laganim korakom uputio sam se prema željezničkom kolodvoru uz koji se nalazi i autobusno stajalište Nils Ericson.  Göteborg je drugi po veličini švedski grad i smjestio se na zapadnoj obali zemlje, u regiji Västra Götaland. Prema popisu stanovnika iz 2005. područje grad i okolica koja mu gravitira obuhvaća oko 879.000 stanovnika. Područje današnjeg Göteborga naseljeno je već nekoliko tisuća godina. Stoga sam ga odlučio posjetiti i prošetati njegovim ulicama.

Prvo sam pronašao mjenjačnicu i promijenio nešto eura u švedske krune, a zatim potrošio 5 kruna za javni toalet, eto i to je nekakvo iskustvo. Simpatična mlada dama pri mjenjačnici iskopala je mapu grada bez koje bih teško mogao tumarati nepoznatim gradom. Nabavio sam neki besplatni gradski vodiš i obilježio lokacije. Ciljao sam na zanimljiva mjesta koja su se sva mogla posjetiti najjeftinijim prijevoznim sredstvom današnjice, vlastitim nogama. Možete si priuštiti i malo luksuza pa isprobati javni prijevoz, ali osjetili bi to vrlo brzo o svom putnom budžetu, Švedska je skupa i točka.

Prvo takvo mjesto je bio legendarni stadion Nya Ullevi, Šveđanima i nije možda toliko legendaran koliko i nama jer tamo već sada davne 2004. pogotkom Darija Srne ''potopili'' Šveđane i ostvarili jednu od ključnih pobjeda za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Pa ako sam već tu, u Göteborgu, što da ga i ne posjetim? Uspio sam nekako pronaći i lokaciju stadiona, napraviti nekoliko fotografija za arhiv i uputiti se dalje u šetnju gradom.

Slučajno sam pronašao i spomenik miru, popularni pištolj sa svinutom cijevi, zaštitni znak grada, krećući se nasumce gradom. Najviše od svega me impresionirala statua Posejdona, impozantna figura grčkog boga, kipara Carl Millesa koja je postavljena na Götaplatsen (trg). Na tom istom trgu nalazi se i Gradska knjižnica, kako sam kasnije doznao građena je 1967. sa zbirkom od preko 460 000 knjiga. Objekt vrijedan divljenja i posjete.

Sljedeća lokacija na ovom šetalačkom pohodu je utvrda i Vojni muzej Skansen Kronan iz 17. stoljeća. Izvori kažu da mu je namjena bila zaštita Göteborga od upada Danaca. Popeo sam se na utvrdu s koje puca predivan pogled na panoramu grada i slučajno prisustvovao jednom vrlo zanimljivom vjenčanju. Ljudi u svečanim vojnim uniformamaispaljivali su plotune iz kremenjača što je bila uvertira pred dolazak mlade koja je u bijeloj vjenčanici dojahalana konju. Skansen Kronan je definitivno vrijedan posjeta.

Na kraju turneje predvidio sam posjetiti jedno od ljepših mjesta u Göteborgu, trg Gustav Adolf. Sam trg se do 1854. zvao Stortorget ili Veliki trg, a kasnije je dobio naziv po istoimenom švedskom kralju. U okolici trga nalazi se najstarija Gradska vijećnica i Sud pravde. Taj dio grad jedan je od starijih dijelova grada i čini staru jezgru. Krenuo sam prema željezničkom kolodvoru jer je dan završio u trenu. Göteborg je uistinu veličanstven grad.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Putujem i pišem