Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

Kraj uzgoju životinja zbog krzna


  Gospodarstvo           Prijatelji životinja           15.11.2015.         1944 pogleda
Kraj uzgoju životinja zbog krzna

Nizozemski vrhovni sud objavio je konačnu odluku na žalbu Vlade protiv nizozemskih uzgajivača kanadskih kuna i donio povijesnu presudu u korist šest milijuna kanadskih kuna u Nizozemskoj! Sud je zaključio da je javni interes važniji od ekonomskog interesa uzgajivača kuna. Naime, istraživanje koje je ranije ove godine provelo nizozemsko Ministarstvo poljoprivrede pokazalo je da samo 7 % Nizozemaca odobrava uzgoj i ubijanje životinja radi krzna.

Nizozemska je četvrti najveći svjetski uzgajivač kuna i godišnje ih se tamo ubije oko šest milijuna. 2012. godine nizozemski Senat glasao je za zabranu uzgoja kuna iz etičkih razloga, a zabrana je stupila na snagu u siječnju 2013. godine. No, 2014. godine, zbog žalbi uzgajivača krzna, nizozemski sud srušio je zabranu uzgoja kuna navodeći da kompenzacija ponuđena uzgajivačima nije dovoljna. Nizozemsko Ministarstvo gospodarstva žalilo se na odluku suda, a konačna presuda znači da će uzgoj kuna ipak doći svome kraju 2024. godine, kada sve farme moraju biti zatvorene. Ova presuda također znači da su sva postojeća proširenja farmi, izvedena tijekom posljednje godine, sada postala ilegalna.

Ova pobjeda rezultat je dugotrajnih i intenzivnih kampanja nizozemske organizacije Bont voor Dieren i međunarodne koalicije Fur Free Alliance, čija je članica i udruga Prijatelji životinja. Organizacije za zaštitu životinja ustrajne su u razotkrivanju uvjeta života kuna na farmama. No, za završetak uzgoja i ubijanja životinja radi krzna u Nizozemskoj zauzeli su se i nadležna ministarstva i državne vlasti, što ovu veliku pobjedu za prava životinja čini još značajnijom.

Nizozemska je uzgoj lisica radi krzna zabranila 1995. godine. Uzgoj činčila radi krzna zabranjen je u Nizozemskoj 1997. godine, također zbog nemogućnosti postizanja adekvatnih uvjeta za dobrobit životinja na farmama, a obje zabrane stupile su na snagu 2008. godine. Sve više zemalja ide u smjeru potpune zabrane uzgoja životinja za krzno, a mnoge su već donijele tu hvalevrijednu zabranu.

U Hrvatskoj je od 2007. godine na snazi zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, no trenutačno je ugrožena sramotnom inicijativom ministra Jakovine i uzgajivača činčila koji ne poštuju Zakon, da se aktualnim izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životinja omogući izuzetak od zabrane i da se u Hrvatskoj nastave uzgajati činčile. Umjesto održanja zabrane, ministar predlaže unazađivanje Zakona o zaštiti životinja.

Inicijativa za izmjenu Zakona na navedeni način dolazi u vrijeme kada su se mnogi uzgajivači u Hrvatskoj već preusmjerili na druge vrste proizvodnje, kada je broj uzgajivača činčila pet puta manji nego u vrijeme donošenja zabrane, a većina političkih stranaka i velika većina javnosti podržava ostanak potpune zabrane uzgoja životinja radi krzna, koja treba stupiti na punu snagu u siječnju 2017. godine. Primjer Nizozemske pokazuje da stav javnosti, koja se zgraža nad mučenjem životinja u potpuno nepotrebnoj industriji krzna, mora biti važniji od interesa zanemarive manjine uzgajivača.

Trenutačna zabrana uzgoja životinja radi krzna treba biti ponos Hrvatske, koji ne smije biti ugrožen, te se treba čuvati postignuta razina zaštite životinja. Ako je Nizozemska s tako značajnom proizvodnjom krzna mogla donijeti zabranu, onda to može i Hrvatska s, u odnosu na Nizozemsku, neznatnim uzgojem.
 

Više o razlozima za potpunu zabranu uzgoja životinja radi krzna i suosjećajnom odijevanju može se saznati na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: