Bernardić: Restart koalicija će sama osvojiti stabilnu većinu
HZJZ: Potpise birača ponajprije prikupljati na otvorenome
Stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom
Restart: Vlada je prespavala predsjedanje EU-om
DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja
Polovina umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna mirovine
Bernardić: Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije

  Kultura

Kovačević: Glavni interes pojedinca je ostvariti pravo na rad od kojeg se može dostojanstveno živjeti

        24.04.2014.         1848 pogleda
Kovačević: Glavni interes pojedinca je ostvariti pravo na rad od kojeg se može dostojanstveno živjeti

Davor Kovačević i danas povremeno sudjeluje na stolnoteniskim natjecanjima i sa magisterijem komunikologije prati događanja na medijskoj sceni. Ni Koprivnica, gdje živi, ni rodna Virovitica dosad nisu našle način da angažiraju tog svestranog umjetnika i sportaša. Možda se stvari uskoro promijene, jer sve je jasnije da se ulaganje u kulturu i sport višestruko isplati jer na taj se način mladima najbolje usađuju trajne društvene i moralne vrijednosti. Baš one na koje je ukazao Goethe u svom manje poznatom djelu Bajka o zelenoj zmiji i lijepoj Ljiljani, koje je Kovačević postavio na scenu virovitičkog kazališta krajem osamdesetih godina. Čovjek treba postati svjestan svoje odgovornosti prema prirodi i životnim ciklusima, upozorio je Goethe. Prihvaćajući svoj dio odgovornosti i avangardan gotovo kao Goethe, Davor Kovačević nakon svog virovitičkog  kazališnog iskustva okušao se na mnogim pozornicama kao pisac, novinar, kulturnjak, sportaš...

 *Kao veteran sudjelujete na stolnoteniskim turnirima u Koprivnici i Virovitici i ostvarujete zapažene rezultate. Koji je Vaš osobni najveći stolnoteniski uspjeh? Koji je bio najveći uspjeh virovitičkog stolnog tenisa u doba kada ste igrali za Viroviticu? Koliko je igrača u to vrijeme okupljao stolnoteniski klub?

 - Stolni tenis je sport kojim se bavim već 40-tak godina. Jedan sam od osnivača stolnoteniskog kluba Virovitica (1975. g.) i aktivni igrač tog kluba do 2012. g. Najveći uspjeh kluba bio je igranje u I Hrvatskoj stolnoteniskoj ligi istok 2011/12.g. Drago mi je da i danas viđam ljude koji su te davne 1975. g. trenirali i natjecali se za Viroviticu. Žao mi je što nema više mladih u tom sportu, koji je među najtrofejnijim hrvatskim sportovima. Nažalost, mladi se okreću atraktivnijim sportovima koji im mogu donijeti i materijalnu sigurnost.  

Bio sam i član stolnoteniskog kluba Podravka, za koji sam igrao od 1989. do 1991. godine. u II ligi SFRJ. Trenutno sam član stolnoteniskog kluba Koprivnica i upravo smo završili sezonu u II hrvatskoj ligi sjever. Najdraži pojedinačni uspjeh mi je osvajanje srebra na veteranskom turniru Antun Tova Stipančić.  

 * Koji su vaši osobni najveći šahovski uspjesi? Koliko je sudionika okupljao virovitički šahovski klub u vrijeme kada ste intenzivno igrali šah ? Danas se može igrati i elektronski na društvenim mrežama. Igrate li vi više šah u društvu ili pak preko weba? Neke škole forsiraju šah, budući da je izuzetno dobra vježba logičkog razmišljanja. Organiziraju li se još školski šahovski turniri?

 - Naša generacija virovitičih učenika bila je talentirana za mnoge sportove. Eto i Gogi Mrđen se sjetio da smo igrali ping pong u osnovnoj školi. Druga sportska ljubav bio mi je šah. Kao član Šahovskog kluba Virovitica bio sam igrač na omladinskoj tabli, kasnije i seniorski klubski igrač, pa sam često bio u situaciji da moram odlučiti da li nedjeljom igrati šah ili stolni tenis. U šahu sam imao međunarodni rejting, titulu majstorskog kandidata. Bio sam omladinski reprezentativac Hrvatske, igrao na nekoliko međunarodnih velemajstorkih i omladinskih turnira. Danas mi je šah samo hobi koji ispunjavam igrajući protiv kompjutera ili online na šahovskim portalima.  

 * I stolni tenis i šah sportovi su koji ne zahtijevaju ni velike terene ni skupu opremu, a višestruko su korisni za svestran razvoj mladih. Koliko su ti sportovi danas popularni u Koprivnici, koja tradicionalno puno ulaže u sport i mlade?

- Koprivnica ima jaku stolnotenisku scenu. Podravka ima seniorske ekipe u Superligi i I ligi, Koprivnica se takmiči u ženskoj I ligi i II ligi seniori. Sezonski održavamo i županijsku ligu. Uspjeli smo čak i predsjednika Josipovića dovesti u dvoranu na ping pong. Kad je šah u pitanju, Koprivnica ima nekoliko mladih i talentiranih igrača koji su u vrhu hrvatskog šaha, iako taj sport nije tako popularan kao nekada.  
* U Virovitici ste kao dvadesetineštogodišnjak s ekipom vršnjaka postavili kazališnu predstavu nastalu na temelju Goetheovog djela Bajka o zelenoj zmiji. Zašto se niste nastavili baviti kazalištem? Jeste li kada požalili zbog takvog kazališnog iskustva? Primjećujete li da današnjim 20-godišnjacima nedostaje sloboda eksperimentiranja kakvu je tada imala vaša generacija?

 - U Virovitici sam nekada bio i glumac. Volio sam kazalište, glumio u dječjim i omladinskim predstavama. U srednjoj školi već sam bio poznat kao režiser i jedan od osnivača gradske glumačke družine Keprure, a i radio sam jedno vrijeme i u Virovitičkom kazalištu. Mnogi sadašnji poznati glumci Virovitičkog kazališta, a i oni u Zagrebu, nekada su sa mnom surađivali. Imao sam nekoliko lijepih trenutaka slave i poštovanja zbog kazališta. Treći program Hrvatskog radija objavio mi je dvije radio-drame, mogao bih bez lažne skromnosti zaključiti da sam nekada bio cijenjen kao pisac i umjetnik. No od toga se ne može živjeti. Karijeru sam završio kao novinar. Danas sam umoran ratni heroj, nezaposlen, bez posla, dostojanstva i prihoda. Zadnji posao u Koprivnici imao sam 2002. g. kao moderator građanskih foruma antikorupcijske kampanje, možda zbog toga ne mogu više naći posao!?  

 * Znanja sa poslijediplomskog studija o medijima koji ste završili zasad ne možete primijeniti u svakodnevnom životu. Primjećujete li da mediji u Hrvatskoj izlaze iz senzacionalističke faze? Ili vrijedi pravilo da društvo ima medije kakve zaslužuje? Kao teoretičar, što hrvatskim medijima najviše zamjerate?

 - Na tržištu rada tražim posao sa magisterijem komunikologije. Kao stručnjak za odnose s javnošću, medije i masovnu komunikaciju mogu zaključiti da neće biti značajnog pomaka u razvoju hrvatskih medija ako se u Hrvatskoj ne uvede obvezna licenca za rad u medijima. Trenutno je teško raditi kao nezavisni profesionalni novinar jer vlasnici medija postaju ovisni o subvencijama vlasti, utjecaju moćnika i korporativnom kapitalu. U takvom okruženju teško je napisati, snimiti i objaviti vijest koja bi bila korisna u interesu javnosti, a uzaludno je govoriti o interesu zajednice, a da se ne razumije što je interes pojedinca koji čini tu zajednicu. Mislim da je mnogim pojedincima u svim zajednicama Hrvatske danas glavni interes ostvariti svoje ustavno pravo na rad od kojega se može dostojno živjeti.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Mikeš09
24.4.2014. 16:51
Veliki dečko virovitičke kulturne scene (i sportske) naravno kao u ostalom i cijela ta generacija... jedinstven, zanimljiv, sposoban i prava je šteta što ima više tih, kako bi čovjek rekao... ``nesposobnjakovića`` koji ne prepoznaju njegov rad...eh provincijo...provincijo i Bogu si teška...kaže navada...


Još iz kategorije KulturaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.