Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  O dizajnu

Kopenhagen - grad najrazigranije arhitekture na svijetu

  Krunoslav Kovač           09.04.2024.         1571 pogleda
Kopenhagen - grad najrazigranije arhitekture na svijetu

Kopenhagen nije samo glavni grad Danske on je igralište arhitektonskih senzacija. Sa svojim šarenim zgradama i kreativnim urbanim prostorima danska prijestolnica postala je jedan od najvažnijih gradova na svijetu, prezentirajući radost stanovnicima i posjetiteljima svojom razigranom inovativnom arhitekturom i dizajnom.

Ako se nađete u Kopenhagenu obavezno posjetite i 7 građevina obrađenih u ovom članku. Ove građevine su iznimni primjeri razigrane arhitekture, urbanog planiranja i krajobraznog dizajna, a naglašavaju inovativnost, održivost, raznolikost, duh Kopenhagena.

Tietgen, studentski dom, projektanti, Lundgaard & Tranberg Kopenhagen

Kružni dizajn studentskog doma, razigrani balkoni cik-cak okružuju zgradu, stvarajući dinamično pročelje. Osim privlačnog pročelja Tietgen ima impresivno središnje dvorište obilatom hortikulturom.

Kopenhagen

 

Park Superkilen, projektant Bjarke Ingels BIG Group, Kopenhagen

Park Superkilen ističe se raznolikim urbanim dizajnom u crvenim tonovima. Posebnost trga su interaktivne instalacije iz raznih zemalja svijeta. To je dinamičan javni prostor gdje se posjetitelji, mladi i stari, različitog porijekla, okupljaju kako bi se družili njegujući mješavinu kultura.

Kopenhagen

 

 

Kuća pandi, projektant Bjarke Ingels, BIG Group, Kopenhagen

Kuća pandi u najstarijem europskom zoološkom vrtu u Kopenhagenu dizajnirana je tako da odražava prirodno stanište pandi te osigurava miran životni prostor za ove rijetke sisavce. Stanište je dizajnirano mekim organskim oblicima oponašajući valoviti krajolik, stvarajući ugodno okruženje za pande.

Kopenhagen

 

Kružni most (Cirkerelbroen), projektant Studio Olafur Eliasson, Kopenhagen

Cirkerbroen više je od običnog mosta, on je umjetničko djelo. Razigrani dizajn sastoji se od kružnih, međusobno povezanih platformi, koje se lagano dižu i spuštaju s plimom i osekom. Dizajn potiče posjetitelje da zastanu i promatraju okolinu s tog jedinstvenog vidikovca

Kopenhagen

 

Copenhill, projektant Bjarke Ingels, BIG Group, Kopenhagen

Copenhill je revolucionaran projekt u centru Kopenhagena. Kombinirano je postrojenje za prikupljanje i spaljivanje otpada s dimnjakom visine 100 m. Proizvodi električnu energiju za 90 tisuća domaćinstava. Na krovu spalionice – energane nalaze se skijaške staze, pješačke šetnice, zid za penjanje i sadržajan park. Skijaške staze s vučnicom funkcioniraju cijelu godinu, ljeti i zimi, na umjetnom snijegu. Arhitektura Copenhilla ne samo da potiče sportske aktivnosti i interakciju sa zajednicom pri gospodarenje otpadom u urbanoj sredini, nego prezentira inovativnu održivost i kreativnost u oblikovanju okoliša. Copenhill je poučan primjer za rješenje problema zbrinjavanja otpada u bilo kojem velegradu svijeta.

Kopenhagen

 

 

Bazenski kompleks, Islands Brygge Harbour Bath, projektanti, PLOT Architects i BIG Group Kopenhagen

Bazenski kompleks u užem centru Kopenhagena razigrana je reinterpretacija tradicionalnog bazena koji se sastoji od niza plutajućih otoka i platformi. Povezani bazeni, platforme i rampe pružaju mnogobrojne mogućnosti za kupanje, sunčanje te druženja na gradskoj rivi.

Kopenhagen

 

 

Karen Blixens Plads, projektant Studio Cobe, Kopenhagen

Sveučilišni je trg u studentskom kampusu Kopenhagena, površine 20 tisuća m2 s natkrivenim parkingom za 2 000 bicikla. Trg je poput tepiha, valovite topografije, a posjetiteljima omogućava penjanje, sjedenje, druženje. Raspored klupa i mogućnost sjedenja na lagano valovitom krajoliku olakšava pokretljivost na malim brežuljcima s različitim aktivnostima.

Kopenhagen

 

 

Sponzor serijala o dizajnu je Ie-centar.

Krunoslav Kovač rođen je u Virovitici. Od 1974. do 1988. bio je zaposlen u VTC projektu kao odgovorni projektant te je u tom periodu bio autor više javnih i privatnih građevina. Od 1989. do 2007. radi kao dizajner i rukovoditelj Razvoja novih proizvoda u vodećoj hrvatskoj tvrtci za proizvodnju namještaja Tvin. 2007. godine osniva Ured ovlaštenog arhitekta. Više puta izlaže na poznatim sajmovima IMM i Orgatec u Kölnu te na sajmovima u Birminghamu, Stockholmu, Milanu, Beogradu i Ljubljani, na izložbama Centra za dizajn HGK-a, na Zagreb Design Weeku i Ambienti u Zagrebu. Član je više strukovnih udruženja te dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

www.ie-centar.hr/krunoslavkovac

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije O dizajnu