Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Poljoprivreda

Koordinacija SDP-a za Slavoniju, Baranju i Srijem: Vladin projekt za Slavoniju je samo popis projekta koji se i ovako provode

  gg           13.10.2019.         2016 pogleda
Koordinacija SDP-a za Slavoniju, Baranju i Srijem: Vladin projekt za Slavoniju je samo popis projekta koji se i ovako provode

Prva sjednica SDP-ove koordinacije za Slavoniju, Baranju i Srijem konstituirane u sredinom rujna ove godine u Osijeku održana je jučer  Virovitici. Središnja tema je bila poljoprivreda, a uz predsjednike pet slavonskih županija u radu koordinacije sudjelovali su načelnici i gradonačelnici slavonskih općina i gradova iz redova SDP-a.

Voditelj koordinacije i saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković je naglasio da je koordinacija osnovana s ciljem stvaranja programa „Slavonija, Baranja i Srijem 2030“ koji bi trebao omogućiti razvoj regije i zaustaviti odljev mladih ljudi. SDP u ovoj fazi izrade projekta želi razgovarati sa žiteljima cijele regije, a program s konkretnim mjerama planiraju predstaviti javnosti već u prvoj polovini sljedeće godine.

„Projekt Slavonija koji provodi Vlada je samo popis projekta koje i ovako provode. Slavonija njime ne dobiva poseban novac kako tvrde jer ga i onako dobiva ukoliko ima projekte koje može realizirati i privući novac iz Europskih fondova“, rekao je Hajduković.

Naglasio je kako je cilj projekta održiva poljoprivreda koja generira prihode za one koji se poljoprivredom bave i od nje žive, ali da pri tome ne ovise o hirovima tržišta.

„Poanta je zadržati ljude u Slavoniji, dati im perspektivu u poljoprivredi koja može biti konkurentna ne samo na unutarnjem tržištu već i na tržištu cijele Europske unije. Program treba biti set konkretnih mjera, a ne načelnih vrijednosti i stvari koje treba raditi. Jedna od njih su obrazovanje i znanost. Sveučilišta u Osijeku i Slavonskom Brodu moraju biti motor razvoja ove regije. Poljoprivredni fakultet u Osijeku je najbolji u Hrvatskoj, ima dosta novih programa, prati se korak s novim tehnologijama… kako bi naši poljoprivrednici bili obrazovani “, rekao je Hajduković.

SDP će predložiti modele i posebne pogodnosti za industrije i sektori koji su jaki u pojedinim regijama.

„Promatramo modele drugi država, primjerice Italije, koja je pokušala pomoći regijama na jugu kroz paket posebnih mjera i ne vidim zašto to i Hrvatska ne bi mogla napraviti“, zaključio je Hajduković.

Predsjednik SDP-a Virovitičko-podravske županije Mate Vukušić je izdvojio problem poljoprivredne proizvodnje i prerade na suženom tržištu.

„Država nema snage kontrolirati i volje riješiti se silnih lobija uvozne robe. Uvozimo na tisuće artikala sumnjive kvalitete jer nema adekvatne kontrole. Razlog je nedostatak nacionalne strategije poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. Da je pod vladom Andreja Plenkovića neće ni biti dokaz je da HDZ nacionalne strategije smatra ostatkom nekog bivšeg vremena“, rekao je Vukušić.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

rodjo orban
13.10.2019. 11:56
Sta szere ovaj Domagoj Hajdukovic,,lelemuda i pametuje,a ja cekam poticaj zsa baszen,,olimpijszki nego kakav drugo ..
U szrcetu Slavonije,,Igen Pace ..


Još iz kategorije Poljoprivreda