Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Aktualnosti

Konzervatorski odjel u Požegi: Uz blagoslov Grada događa se nezakonita devastacija starog hotela u Virovitici, zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske

  Ivan Žada           19.03.2018.         3253 pogleda
Konzervatorski odjel u Požegi:  Uz blagoslov Grada događa se nezakonita devastacija starog hotela u Virovitici, zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske

Udruga zabrinutih građana zbog devastacije virovitičke zaštićene kulturne baštine pisala je Ministarstvu kulture,  Konzervatorskom odjelu u Požegu upozorivši na devastaciju zgrade starog hotela Slavonije u Virovitici. Na taj su se potez odlučili nakon što su više puta na to upozoravali Građevinsku inspekciju Grada Virovitice na čijem je čelu Mario Ištvani. Upravo njega drže odgovornim da cijelu stvar zataškava.

„Pod pokroviteljstvom građevinske inspekcije vrši se neviđena devastacija i potpuno se mijenja vizura spomenika kulture i kulturne baštine kako grada Virovitice tako i Republike Hrvatske. Na ovakvu neviđenu devastaciju spomenika kulture nitko od nadležnih u Gradu Virovitici nije poduzeo ništa. Radi se o lokalu u starom hotelu" Slavonija" u Virovitici (Trg kralja Tomislava 6 i Ulica lvana Gundulića 1) vlasništvo gospodina Branka Žigmana“, navode građani u pismu Konzervatorskom odjelu u Požegi i nastavljaju.

„Gospodin Žigman je vlasnik lokala na uglu i taj dio zgrade je zaštićeni spomenik kulture . Vlasnik lokala Žigman uništio je prednju fasadu spomenika kulture i sagradio veliku drvenu statičnu i nepomičnu terasu veličine pedeset četvornih metara. Terasa je vizuru spomenika kulture, vanjsku fasadu, i nepovratno cjelokupan izgled zgrade. Obraćamo Vam se u nadi za spas kulturne baštine, tražimo zaštitu ovog spomenika kulture.  Vjerujemo da nećete dozvoliti da svatko uništava Hrvatsku kulturnu baštinu bez obzira na to tko to bio i da će nedodirljivi ipak odgovarati“, stoji u prijavi urudžbiranoj prije nekoliko dana.

Prema nama dostupnim informacijama, navedeni građani više su se puta obraćali raznim gradskim institucijama i uredima, no bez uspjeha. Kako je gospodin Branko Žigman ugledni član HDZ-a u Virovitici, a Zdenko Hercigonja sudjelovao je u devastaciji iste zgrade s već spomenutim Žigmanom prije desetak godina kada su počeli uređivati lokal, danas radi u gradskoj tvrtki Poslovni Park u vlasništvu  Grada Virovitice.

Konzervatorski odjel utvrdio je da je došlo do devastacije ove zaštićene građevine, no manji problem vidi u terasi, a mnogo veći u ostalim zahvatima koji su napravljeni na zgradi.

„Zgrada starog hotela koja je početkom 20. st. bila Svratište k Lippeovoj ruži nije zaštićeno kulturno dobro, nego se nalazi unutar kulturno-povijesne cjeline grada Virovitice koja je zaštićena kao kulturno dobro RH. Za postavljanje ugostiteljske drvena terase na južnom pročelju zgrade ovaj konzervatorski odjel je izdao prethodno odobrenje procijenivši da je starim zgradama nužno dopustiti nove sadržaje koji podrazumijevaju i suvremen građevinske intervencije. U ovom slučaju, po našem mišljenju je riječ o projektantski dobro osmišljenom zahvatu koji ispunjava jedan od osnovnih zahtjeva suvremenih intervencija na povijesnim zgradama - reverzibilnost. No konstatacija ,,Udruge" da je zgrada starog hotela u Virovitici devastirana ipak je točna, ali nije pravilno prepoznato u čemu se devastacija sastoji. Ne radi se o prigrađenoj ugostiteljskoj terasi na južnom pročelju, nego o glavnom, zapadnom pročelju na kojemu je tijekom nekoliko izvedeno niz nelegalnih zahvata, od ugradnje plastične stolarije i prozora neprimjerenih dimenzija, preko uništavanja fasadnih profilacija do montaže reklamnog displeja na ugaonoj atici zgrade. Upravo ti zahvati, a ne drvena terasa drastično narušavaju gradske vizure pa je buduće zahvate potrebno usmjeriti prema rekonstrukciji izvornog izgleda Svratišta k Lippeovj  ruži koji je dokumentiran u više navrata, primjerice na razglednici iz 1909. godine.

U postavljanju reklame sudjelovao je gore spomenuti Hercigonja koji je zaposlen u gradskoj tvrtki Poslovni Park iz kvote koalicijskog partnera HDZ-a HSP dr. Ante Starčević. O tome kako se vodi Grad Virovitica i kako se uhljebljuju njihovi, Hercigonja je pravi primjer. Njegovim poslodavcima nije smetalo što se radi o čovjeku koji je dužan državi više od milijun i pol kuna poreza i svojedobno se nalazio na takozvanoj poreznoj listi srama. Da se u Gradu ne brine o estetici i pogoduje osobama i tvrtkama bliskim HDZ-u i pojedinim braniteljskim udrugama primjer je i promjena Generalnog urbanističkog plana kako bi se na nogostup pred samim ulazom u zgradu Policijske uprave Virovitičko – podravske, čak štoviše na invalidsko mjesto postavio bijeli kontejner fotografske radnje. Za to nema  nikakvog opravdanja jer samo par metara dalje postoji niz lokala koji se iznajmljuju i gdje se je takva radnja mogla smjestiti.

Ovo je nažalost još samo jedna priča iz Virovitice. Nekad lijepog slavonskog gradića koji se samovoljom lokalnih HDZ-ovaca uz pomoć bagera i motornih pila zadnja dva desetljeća devastira, a devastacija je uzela maha najviše zadnjih par godina. No veseli da su građani prestali šutjeti i da su se odlučili boriti. Prijavljivati nezakonitosti na adrese izvan Virovitice jer je to jedini način da se samovolji stane na kraj.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.