Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gospodarstvo

Kongres pilanara: U preradi drva izgubljeno 9000 radnih mjesta

  Suvremena.hr           28.10.2012.         2965 pogleda
Kongres pilanara: U preradi drva izgubljeno 9000 radnih mjesta

U Slavonskom Brodu je završen 3. Kongres pilanara jugoistočne Europe, na kojem je 264 sudionika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske, te gosti iz Austrije, Njemačke, Francuske i Italije, raspravljalo o mogućnostima unaprjeđenja stanja u ovom sektoru.

Za mnoga otvorena pitanja, unatoč kvalitetnoj raspravi i nizu istaknutih prijedloga, ipak nisu pronađena konačna rješenja budući da je na Kongresu izostalo prisustvo predstavnika Uprave Hrvatskih šuma te visokih državnih dužnosnika.
 
Proteklih nekoliko godina, a posebice posljednjih mjeseci, naglo se pogoršavaju prilike u sektoru prerade drva, što je do sada rezultiralo otkazima za preko 9.000 radnika u ovoj grani gospodarstva, a najave poskupljenja sirovine i prijedlog novog modela sklapanja višegodišnjih ugovora bili su u fokusu plenarnih rasprava, panel rasprava te u radu workshopa s temom sirovinskih pitanja.

Božo Zrnić iz tvrtke Tvin d.o.o. istaknuo je kako taj proizvođač zapošljava gotovo tisuću radnika i najveći je poslovni subjekt u ovom sektoru. "Naše cijene ne možemo povećavati niti za 1%, a kako bi ih onda mogli dignuti za 15%. Naša pilana ima interni karakter jer samo radi za našu finalu pa ne prodajemo građu na tržište. Mi smo pokušavali napraviti izračune po novim modelima koje su ponudile Hrvatske šume, ali se ne uklapamo te nam se to čini prekomplicirano. Zapravo, mi podržavamo stari sustav raspodjele i stare rabatne modele koji su vrijedili prošle godine", rekao je Zrnić.
 
Lokalne pilane u svim zemljama regije i dalje osjećaju velike teškoće u plasmanu građe na svjetsko tržište, gdje su, zbog još uvijek snažnog utjecaja krize, njihovi komercijalni poslovi dovedeni u pitanje, posebice u Italiji koja je godinama bila jedno od glavnih tržišta, a sada je 30% drvoprerađivačkih tvrtki već zatvoreno, dok preostale rade s 40% smanjenim kapacitetom.

Na Kongresu je predstavljeno deset ulagačkih projekata iz sektora prerade drva u Hrvatskoj, a mnogi sudionici Kongresa rješenje vide u dolasku stranog kapitala koji već pokazuje veliko zanimanje za primarnu preradu drva.

Odnosi sa šumarstvom su za mnoge pilane presudni, a u svim zemljama regije, osim Slovenije, osjeća se nestašica sirovine i prekapacitiranost proizvodnih linija koje često nemaju dovoljno trupaca za optimalan rad svojih tehnoloških postrojenja.

Posljedice nerestrukturiranja šumarskih poduzeća u državnom vlasništvu, koja su glavni dobavljači sirovine, često utječu na konkurentnost pilana, ali istaknuti su i vrlo pozitivni primjeri korištenja FSC certifikata bez kojih je nemoguće plasirati proizvode na svjetsko tržište.

Stefan Schmidt s LHK instituta za pilanarstvo iz njemačkog Rosenheima, istaknuo je kako taj institut surađuje s Hrvatskim drvnim klasterom te je zainteresiran za pokretanje edukacijskog ciklusa za obrazovanje novih regionalnih stručnjaka u pilanarstvu, s praktičnom nastavom u najboljim njemačkim pilanama.

"Zemlje regije imaju dobru perspektivu za jačanje prerade drva. Mislim da je vaše drvo i vaš kapacitet zanemaren na europskoj karti pilanske prerade. Tržišna situacija u svim zemljama Europe je dosta kritična i posao s drvom je u krizi, kako u pogledu rezultata, tako i ostvarenog profita. Na Kongresu sam uočio da su ovdje problemi daleko veći i složeniji", kazao je Schmidt.
 
Sindikat drvne i papirne industrije je na marginama Kongresa održao konferenciju za novinare te je upozorio na neodrživo stanje koje će zbog najave poskupljenja sirovine tijekom 2013. rezultirati s novih 6.000 otkaza.

"Ako poraste cijena trupaca neće biti novca za plaće, tvrtke će se morati zatvarati", istaknuo je Borislav Sunjog iz Sindikata te dodao da bi se dugoročno liberalizacijom sirovine i ulaskom u EU broj radnika u ovoj grani mogao i prepoloviti sa sadašnjih 23.000.
 
Organizatori kongresa, Hrvatski drvni klaster i časopis Drvo & Namještaj, ocjenjuju Kongres uspješnim i smatraju da dobra perspektiva za pilanarstvo bazirana na uspješnom šumarstvu u zemljama regije još uvijek postoji, unatoč svim spomenutim ograničenjima.
 
Kongres su podržali Brodsko-posavska županija, Grad Slavonski Brod te pokrovitelj Ministarstvo gospodarstva kao i mnogobrojni institucionalni partneri iz Hrvatske i zemalja regije.
 
Ujedno je najavljen 4. Kongres pilanara JIE koji će se održati 23. listopada 2013. također u Slavonskom Brodu. 

Sudionici Kongresa donijeli su sljedeće Zaključke:
 
1. Pozdravljaju se prijedlozi da se za drvoprerađivačke tvrtke osiguraju višegodišnji ugovori (na 10 godina), što će donijeti potrebnu stabilnost i osigurati poslovanje u narednom EU okruženju.

2. Odbacuje se prijedlog Hrvatskih šuma za povećanje cijena drvne sirovine jer tržišne prilike i dosadašnji utjecaj krize ne dozvoljavaju bilo kakva povećanja cijena krajnjih proizvoda od drva.

3. Predlaže se da se postojeći sustavi raspodjele sirovine (količine, cijene rabati) zadrže i unaprijede bez većih koncepcijskih izmjena budući da na njih ne utječu nikakvi vanjski faktori, niti kretanja na međunarodnom tržištu, a postojeći sustav (rabati od 5 i 10%) je dao veliki doprinos ublažavanju posljedica krize i jačanju pozicija na međunarodnom tržištu i izvoznim rezultatima.

4. U potpunosti se podržavaju aktivnosti Carine, Inspektorata i drugih nadležnih institucija u cilju uvođenja reda na tržište drvom i drvnim proizvodima kako bi se smanjio utjecaj rada u sivoj zoni u ovom sektoru i zaustavila korupcija. Mjere nadzora potrebno je ograničiti na vremensko razdoblje, utvrđene prekršitelje žurno sankcionirati kako bi se umanjile štete koje od takvog nadzora trpe subjekti s urednim poslovanjem.

5. Predlaže se ponovno uvođenje prakse javnog (online) objavljivanja podataka o poslovanju Hrvatskih šuma, njihove liste dužnika, liste sklopljenih ugovora, preuzetih količina i minimalno kvartalno izvješće o izvršenim radovima u šumarstvu.

6. Traži se hitno donošenje Zakona o preradi drva kojim je potrebno urediti sva pitanja iz sirovinskog i proizvodnog područja te pitanja trgovine drvom i drvnim proizvodima.

7. Apelira se na nadležne institucije da problematici primarne prerade drva pristupe na odgovoran način, kako bi se izbjeglo daljnje stigmatiziranje pilanske prerade drva, diskriminiranje drvoprerađivača bez obzira na njihovu veličinu, proizvodni karakter, kapacitet ili regionalnu pripadnost, a što je zajamčeno Ustavom i pozitivnim zakonima EU.

8. Podržava se inicijativa stručnjaka sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za izradom registra pilana i drvoprerađivačkih tvrtki.

9. Predlaže se hitno pristupanje bilanciranju drvne sirovine kako bi se spriječilo preklasiranje tehničke oblovine u energetsko drvo te utvrdile precizne količine raspoloživog energetskog drva koje može biti osnova za daljnja ulaganja u proizvodnju energije iz drva. Postojećim drvoprerađivačkim tvrtkama, koje već nabavljaju tehničku sirovinu od Hrvatskih šuma, potrebno je omogućiti prednost pri nabavi energetskog drva kako bi se kompletirali njihovi proizvodni i energetski kapaciteti i zadržala zaposlenost.

10. Preradi drva u brdsko-planinskim i ruralnim područjima, posebice u blizini velikih šumskih bazena, potrebno je osigurati najmanje dosadašnje količine sirovine, bez obzira na ostvareni stupanj finalizacije, što je bilo postignuto dosadašnjim modelima.

Izvor: Suvremena.hr

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo