Objavljena velika lista o korupciji, Hrvatska gora od Kube i Jordana
Sabor u petak o prijedlogu zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava
Državni tajnik Milatić: Cijene plina neće podivljati, povećanje će biti u nijansama
Bošnjaković žali zbog nazadovanja Hrvatske na listi percepcije korupcije
Saborska oporba: Zakon o navijačima je licemjeran i ne pridonosi kulturi navijanja
Povjerenstvo: Kujundžić podnio novu karticu pa shvatio da mu se omakla greška
Odbor za obrazovanje: Promicati radnu definiciju antisemitizma

  Gospodarstvo

Konferencija u Szentborbas: Mogućnosti prekogranične suradnje 2014.-2020

        03.08.2015.         1118 pogleda
Konferencija u Szentborbas: Mogućnosti prekogranične suradnje 2014.-2020

U Szentborbasu, županija Somogy u Mađarskoj, u subotu 1. kolovoza, održana je konferencija: „Mogućnosti prekogranične suradnje 2014.-2020.“, u okviru manifestacije „Croatica fest '15“. Temeljem upućenog poziva, skupu je prisustvovala Vesna Haluga generalna konzulica RH u Pečuhu, te poduzetnici, predstavnici Gospodarskih komora, razvojnih agencija, predstavnici hrvatskih samouprava i civilnih udruga iz Mađarske. Iz Hrvatske su prisustvovali: Milan Vanđura, direktor ŽK Virovitica, te Ivana Jurić, koordinator i voditelj projekta u Regionalnoj razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje iz Osijeka.

 Cilj konferencije bio je, na temelju dosadašnje suradnje, definirati djelatnosti u kojima se pružaju mogućnosti jačanja međusobne poslovne suradnje. Osobito je, s obzirom na specifičnosti područja uz Dravu, ukazano na mogućnosti, međusobne poslovne suradnje u sferi poljoprivredne proizvodnje (ljekovitog bilja, povrća) i prehrambene industrije, industrijske proizvodnje na domicilnim resursima i u turizmu.

 Naglašeno je da ruralna područja s obje strane rijeke Drave, karakterizira depopulacija stanovništva, te nepovoljna demografska struktura u kojoj prevladava staračko stanovništvo, nedostatne investicije u nove preradbene kapacitete. Jedan od temeljnih razloga tomu je nedostatak suvremene i adekvatne prometne cestovne infrastrukture, osobito pravcem Gradec-Bjelovar-Virovitica-Barcs-Szigetvar-Szentlorinc-Pecs-Transilvanija.

Izgradnja ove suvremene cestovne prometnice, generirala bi niz pozitivnih, primarno gospodarskih efekata. Naglašeno je da su za poticanje međusobnih oblika suradnje i izgradnju potrebne infrastrukture, raspoloživa sredstva EU fondova, u cilju ravnomjerenog razvoja svih područja.

 Nakon konferencije, u okviru manifestacije „Croatica fest '15“, predstavljeno je 15 godišnje djelovanje Croatica, s promocijom izdanih edicija, organiziran je susret čitatelja i slušatelja Medijskog centra – Hrvatski glasnik, radio Croatica, a u kulturnom programu dominiralo je predstavljanje KUD-ova i sastava hrvatske zajednice u Mađarskoj.

                                                                      

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.