Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Gospodarstvo

Konferencija u HGK - kako do bolje poslovne klime

  hgk           23.04.2018.         2131 pogleda
Konferencija u HGK - kako do bolje poslovne klime

U Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu održana Konferencija: Republika Hrvatska – kako do bolje poslovne klime?, radi upućivanja na najznačajnije izazove s kojima se susreću poduzetnici u svom svakodnevnom poslovanju i predlaganja paketa mjera za njihovo otklanjanje te poboljšanja poslovne klime za sve poduzetnike koji posluju u Republici Hrvatskoj.

Prisutnima su se uvodno obratili predsjednik HGK Luka Burilović i državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrtaNataša Mikuš Žigman, a rezultate istraživanja o preprekama u poslovanju predstavila je voditeljica Odjela za privlačenje investicija HGK Svjetlana Momčilović.

Istraživanje o preprekama u poslovanju koje je HGK provela među poduzetnicima pokazalo je da su pravna nesigurnost, visina poreznih obaveza te administrativni troškovi poslovanja i dalje glavni uteg u njihovom svakodnevnom poslovanju. Muče ih i učestale promjene zakona, dugotrajnost sudskih postupaka te nejednako tumačenje poreznih propisa. Sve veći problem našeg gospodarstva postaje i iseljavanje radne snage, odnosno neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada.

U okviru konferencije održan je i panel s temom iskustava poslovanja u Hrvatskoj, te usporedba lakoće poslovanja s drugim zemljama, u kojem su sudjelovali Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Zdravko Zrinušić, pomoćnik ministra financija i ravnatelj Porezne uprave, Luka Abrus, direktor tvrtke Pet Minuta, Vanja Burul, član Uprave Končara D&ST, Goran Grotić, predsjednik Uprave tvrtke ACG Lukaps i Zvonimir Viduka, direktor Altproa

„Cilj porezne uprave nije zatvoriti se unutar četiri zida, već u suradnji s drugim dionicima preventivno rješavati probleme“, izjavio je Zrinušić, dodavši da se bagatelna kršenja pravila neće kažnjavati nego će se poduzetnike prvo pozvati da otklone nepravilnosti.

„Mi veliku većinu naših poslova radimo na tržištu SAD-a i tamo je sve puno jednostavnije, nema toliko posvećenosti nebitnim birokratskim detaljima. To nas najviše smeta, te sitnice, jer nam nepotrebno troše vrijeme“, rekao je Abrus, a Mikuš Žigman je odgovorila kako Vlada radi na otklanjanju takvih prepreka i čisti propise od nepotrebnih zahtjeva.

Viduka je istaknuo kako je Altpro u izvoz krenuo uz pomoć HGK te se na tržištima pojedinih zemalja snažno pozicionirao, a zadnjih godina je i gospodarska diplomacija napredovala. „Promjena ima, ali su prespore. Ako ministri osobno moraju rješavati probleme poduzetnike onda je to znak da sustav ne funkcionira na nižim razinama. Propuštenu priliku za posao se ne može vratiti. U Komori potrebne papirologiju dobijete u jedan dan, dakle, onaj tko radi radi, dobro već godinama“, naglasio je Viduka.

Grotić se osvrnuo na problem radne snage kazavši kako su oni prepoznali taj problem na vrijeme i podigli plaće. „Naša županije će trebati 600 novih radnika uskoro, a ja ne znam gdje ćemo ih naći“, kazao je Grotić. Burul je također podijelio iskustva oko odlaska kvalificiranih radnika na zapadna tržišta i osvrnuo se na izvozna iskustva Končara. „Mi smo većinom okrenuti sami sebi, već znamo što trebamo odraditi prema institucijama i ne očekujemo preveliku pomoć od nikoga, ali ipak nastojimo iskoristiti olakšice i EU fondove koji se nude“, zaključio je Burul.

Na konferenciji su prisustvovati predstavnici hrvatskih tvrtki, gospodarskih i obrtničkih komora, ministarstava, diplomatskog zbora i stranih gospodarskih institucija u Hrvatskoj, a među njima i predstavnici poslovne zajednice Virovitičko-podravske županije.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo