Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Kultura

Koncert Trija Paryon za Dan grada Slatine

  Petar Žarković/Glas slavonije           01.09.2010.         2774 pogleda
Koncert Trija Paryon za Dan grada Slatine

SLATINA - Iznimno vrijedan glazbeni doživljaj priredili su Slatinčanima mladi umjetnici Yelena Wainman (glasovir), Anthony Wainman (violina) i Oliver Thorn-Seshold kao Trio Paryon na večeri komorne glazbe. I kao što su domišljato kreirali svoje ime od imena Pariza i Lyona, gradova koji su ostavili tragove u njihovim mladenaštvima, tako su se svojski trudili dostojno predstaviti Francusku, zemlju u kojoj su trajno zavoljeli klasičnu glazbu.
Na slatinskom koncertu izveli su djela svojih omiljenih skladatelja - romantičara Brahmsa (Intermezzo no2, op. 118), Debussyja (Trio za klavir, violinu i violončelo u G-duru, Sonata za violončelo i klavir u d-molu) i Francka (Sonata za violinu, arr. violončelo, i klavir u A-duru). Brojni ljubitelji ozbiljne glazbe u Slatini uživali su i u djelima Schuberta, Glucka, Bacha, Fauréa i Gadea, izvedenima u različitim kombinacijama troje mladih glazbenika. Taj lijepi koncert bio je poklon ovogodišnjega 16. glazbenog festivala Dani Milka Kelemena građanima Slatine u povodu Dana grada.
Članovi trija nisu profesionalni glazbenici: Yelena ima 22 godine i nakon magisterija prirodnih znanost upisala je doktorat iz medicinske kemije u Cambridgeu; 19-godišnji Anthony student je strojarstva u Edinburghu, a Oliver iz daleke Australije s 23 godine radi na doktoratu iz organske sinteze za medicinsku kemiju u Lyonu. Ipak, čini se da je čudesna kemija ozbiljne glazbe povezala ovo troje vrijednih mladih ljudi. Tu kemiju uspješno prenose na slušatelje pa su i njihove izvedbe toplo pozdravljene.
Na kraju koncerta direktorica festivala Dani Milka Kelemena Jadranka Srdoč otkrila je posjetiteljima da su Yelena i Anthony slatinski unuci, a njihovi baka i djed, danas Karlovčani Dana i Antun Vaštuka, kao i njihovi roditelji, ponosno su sjedili u prvom redu. Večer su završili posebnom izvedbom “Granade” meksikanskog skladatelja Augustina Lare, koja je djeda Antuna vratila u dane kada se ta pjesma slušala s gramofonske ploče koju je nekadašnji Jugoton objavio davne 1958.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura