Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Glazba

Koncert Maje Veljak i Slađane Čolović - Vlašimski s novim aranžmanima, violina uz lutnju i mandolinu

        16.05.2016.         4279 pogleda
Koncert Maje Veljak i Slađane Čolović - Vlašimski s novim aranžmanima, violina uz lutnju i mandolinu

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala kulture Proljetni zvuci Jana Vlašimskog nastavljani su koncertom u Glazbenoj dvorani Češkog doma nagrađivane violinistice Maje Veljak (1982.) i gitaristice Slađane Čolović (1982.) iz Rijeke i pijanista Perice Mihaljevića iz Virovitice. U svim skladbama Maja je svirala violinu, dok je Slađana mijenjala instrumente -lutnju, gitaru i mandolinu.

Učitelj klavira u Glazbenoj školi Jan Vlašimski, dobro znan virovitičkoj javnosti, u uvodu subotnjeg koncerta svirao je Beethovena (Sonata op.27.br.2,stavak br.1), a u nastavku Maja i Slađana Ernesta Gottlieba Barona (Sonata – Allemande), Maura Giuliania (Duo Concertant op.25) i Astora Piazzollia (Cafe 1930, Libertango).

U dijelu koncerta nazvanog "Iz rukopisa Jana Vlašimskog" Maja i Slađana odsvirali su Andante molto op.34 (violina i lutnja) i Orfej u podzemlju (violina i mandolina).

"Rukopisi koji su pronađeni samo su za violinu, ali sigurno postoji neka pratnja koja je vjerojatno klavirska. Dok se to ne pronađe možemo sami raditi aranžmane i koristiti druge instrumente. Same smo rado napravile aranžmane za mandolinu i lutnju", rekla nam Maja i i dodala: "Ne možemo točno znati kako je Vlašimski svirao. Muzika je takva da svatko od glazbenika dodaje nešto svoje, pisalo to u notama ili ne".

Publika je imala rijetku prigodu čuti lutnju, trzalački žičani instrument, nježnog i profinjenog zvuka, koji ima svijeni vrat s pragovima, duboki okrugli stražnji dio. Lutnja na kojoj Slađana svirala stara je otprilike 200 godina, u odličnom je stanju, i tek od nedavno u njenom vlasništvu. "Svaki trzalački instrument je poseban na svoj način, svaka daje drugačiji zvuk i ugođaj koji stvara. Po tom ugođaju litnja je, iako trzalački instrument, sličnija violini", kazala nam je Slađana.

Na kraju koncerta svoj troje glazbenih umjetnika odsviralo je dodatak, popularni Cancan.

"Ljudi su ovdje jako dragi, imamo lijepa iskustva s prošlogodišnjeg koncerta. Lijep je koncertni prostor, cijeli Češki dom je jako ugodan pa smo se vrlo rado vratili u Viroviticu. I opet ćemo doći ako nas budu zvali", rekle su nam na kraju Maja i Slađana.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Glazba