Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Priroda društva

Konačna dijagnoza i građanski poučak

  Davor Suhan/Moja Rijeka           03.10.2016.         1014 pogleda
Konačna dijagnoza i građanski poučak

Jedan običan ljudski život toliko je jednostavan da ga se može sedam i pol milijardi puta, koliko je duša na zemlji, svesti na jedinstveni skup želja i potreba. No kada se pogleda slika svijeta oko nas, izgleda sve totalno drugačije. Svi žele mir, ali u svakoj zemlji prije ćete skupiti brigadu vojnika negoli vod pacifista. Vjera nas uči da „tko se mača laća, od mača će i poginuti“, ali još niti jednom vojnom dezerteru čak niti Crkva nije podigla spomenik – i niti jedan od njih nikada nije proglašen mučenikom.

Ako postavite pitanje bilo kojem roditelju: Što biste u životu poželjeli svome djetetu? Svi od reda otpjevat će gotovo istu pjesmicu: dug život, puno sreće i zdravlja, visoke škole, dobar posao i (ako Bog da) sretnu obitelj….I tako u nedogled, iste muzičke želje i pozdravi s koljena na koljeno.  

Još nismo čuli da je neka mlada rodilja poželjela svojoj bebi kulturnu autonomiju, teritorijalno pripajanje ili odvajanje, političku transformaciju, emancipaciju i participaciju. Ali upravo takve mentalne konstrukcije dominiraju našim nacionalnim društvima, potiskujući prirodne ljudske želje i potrebe u mali mozak, istovremeno puneći onaj veliki izmišljenim povijesnim težnjama (kao nacionalnim psihološkim činjenicama) koje (stotinama puta ponavljane) počinjemo osjećati kao svoje osobne  – poistovjećujući time svoju vlastitu osobnost s nacionalnim bićem.

I ne bi u tome bilo ničega lošeg da takva vrsta psihološke transformacije ne inducira vrlo neprirodne pojavne oblike društvenog  ponašanja, klinički opisive kemijskom formulom (C6H12O6) -> 2 CO2 + 2 CH3CH2OH, što u stadiju totalnog delirija gotovo u pravilu poprima oblik nacionalne šizofrenije (ono kad jedno nacionalno biće počinje osjećati panični strah od drugog nacionalnog bića).

A tada više nitko nije potpuno svoj. Nadzor nad umom preuzimaju vlade nacionalnog jedinstva, krizni stožeri, ratni štabovi, narodno-oslobodilački pokreti…

Ne treba biti veliki doktor političkih znanosti za prepoznati da je riječ o sasvim ozbiljnom obliku socijalne patologije, ali uvijek je dobro kada takvu dijagnozu postavi upravo netko iz uže struke, poglavito kada je riječ o nama, građanima većinske i manjinske vrste, koji živimo jedni uz druge – nacionalno osviješteni, religijski razvijeni, duhovno zaostali.

Najkraću, i sasvim sigurno najprecizniju od svih koje smo do sada imali prilike čuti, potpisuje politički analitičar prof. dr. Miodrag Živković sa sveučilišta u Banjoj Luci:

Naši životi su reducirani,  svedeni na etničku matricu, ili rečeno još jednostavnije, mi ovdje ne živimo kao ljudi, mi živimo isključivo kao Srbi, Hrvati i Bošnjaci.

Bilo bi dobro kada bi se ova poučna analitičko-dijagnostička crtica našla u školskim udžbenicima manjinske i većinske djece, suverene i nesuverene mladeži u svim novonastalim državnim zajednicama samostojećih republika i pokrajina, i da sami za sebe (bez mentorske podrške odraslih) pokušaju iz nje izvući građanski poučak za svoju sretniju budućnost.

Jer ta bremenita povijest koja nas psihološki dijeli na vaše i naše, čini se komplicirana i naoko nepomirljiva samo u knjigama i doktorskim disertacijama, ali kada se naše zajedničko historijski poljuljano psihičko stanje svede na prostu kliničku sliku, onda cijela desetljeća povijesne istine mogu stati u samo jednu rečenicu – baš kao u primjeru koji smo naveli.

Respekt, Profesore.

 

Kolumna Priroda društva, Davora Suhana, na portalu Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priroda društva