Banner
Ministar Marić: Vjerujem da neće doći do nestašice lijekova
Ured Predsjednika RH objavio kompletnu korespondenciju s Povjerenstvom
MUP: Svakoga dana jedna osoba pogine na hrvatskim prometnicama
Grmoja: Novac za pomoć gospodarstvu naći ukidanjem županija
Božinović: Koncentrirat ćemo se na kažnjavanje zbog kršenja mjera
Udruge traže stimulaciju za sestre koje skrbe o Covid-19 pacijentima
Izbori u HDZ-u nastavljaju se u studenome

  Priroda društva

Konačna dijagnoza i građanski poučak

  Davor Suhan/Moja Rijeka           03.10.2016.         824 pogleda
Konačna dijagnoza i građanski poučak

Jedan običan ljudski život toliko je jednostavan da ga se može sedam i pol milijardi puta, koliko je duša na zemlji, svesti na jedinstveni skup želja i potreba. No kada se pogleda slika svijeta oko nas, izgleda sve totalno drugačije. Svi žele mir, ali u svakoj zemlji prije ćete skupiti brigadu vojnika negoli vod pacifista. Vjera nas uči da „tko se mača laća, od mača će i poginuti“, ali još niti jednom vojnom dezerteru čak niti Crkva nije podigla spomenik – i niti jedan od njih nikada nije proglašen mučenikom.

Ako postavite pitanje bilo kojem roditelju: Što biste u životu poželjeli svome djetetu? Svi od reda otpjevat će gotovo istu pjesmicu: dug život, puno sreće i zdravlja, visoke škole, dobar posao i (ako Bog da) sretnu obitelj….I tako u nedogled, iste muzičke želje i pozdravi s koljena na koljeno.  

Još nismo čuli da je neka mlada rodilja poželjela svojoj bebi kulturnu autonomiju, teritorijalno pripajanje ili odvajanje, političku transformaciju, emancipaciju i participaciju. Ali upravo takve mentalne konstrukcije dominiraju našim nacionalnim društvima, potiskujući prirodne ljudske želje i potrebe u mali mozak, istovremeno puneći onaj veliki izmišljenim povijesnim težnjama (kao nacionalnim psihološkim činjenicama) koje (stotinama puta ponavljane) počinjemo osjećati kao svoje osobne  – poistovjećujući time svoju vlastitu osobnost s nacionalnim bićem.

I ne bi u tome bilo ničega lošeg da takva vrsta psihološke transformacije ne inducira vrlo neprirodne pojavne oblike društvenog  ponašanja, klinički opisive kemijskom formulom (C6H12O6) -> 2 CO2 + 2 CH3CH2OH, što u stadiju totalnog delirija gotovo u pravilu poprima oblik nacionalne šizofrenije (ono kad jedno nacionalno biće počinje osjećati panični strah od drugog nacionalnog bića).

A tada više nitko nije potpuno svoj. Nadzor nad umom preuzimaju vlade nacionalnog jedinstva, krizni stožeri, ratni štabovi, narodno-oslobodilački pokreti…

Ne treba biti veliki doktor političkih znanosti za prepoznati da je riječ o sasvim ozbiljnom obliku socijalne patologije, ali uvijek je dobro kada takvu dijagnozu postavi upravo netko iz uže struke, poglavito kada je riječ o nama, građanima većinske i manjinske vrste, koji živimo jedni uz druge – nacionalno osviješteni, religijski razvijeni, duhovno zaostali.

Najkraću, i sasvim sigurno najprecizniju od svih koje smo do sada imali prilike čuti, potpisuje politički analitičar prof. dr. Miodrag Živković sa sveučilišta u Banjoj Luci:

Naši životi su reducirani,  svedeni na etničku matricu, ili rečeno još jednostavnije, mi ovdje ne živimo kao ljudi, mi živimo isključivo kao Srbi, Hrvati i Bošnjaci.

Bilo bi dobro kada bi se ova poučna analitičko-dijagnostička crtica našla u školskim udžbenicima manjinske i većinske djece, suverene i nesuverene mladeži u svim novonastalim državnim zajednicama samostojećih republika i pokrajina, i da sami za sebe (bez mentorske podrške odraslih) pokušaju iz nje izvući građanski poučak za svoju sretniju budućnost.

Jer ta bremenita povijest koja nas psihološki dijeli na vaše i naše, čini se komplicirana i naoko nepomirljiva samo u knjigama i doktorskim disertacijama, ali kada se naše zajedničko historijski poljuljano psihičko stanje svede na prostu kliničku sliku, onda cijela desetljeća povijesne istine mogu stati u samo jednu rečenicu – baš kao u primjeru koji smo naveli.

Respekt, Profesore.

 

Kolumna Priroda društva, Davora Suhana, na portalu Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priroda društvaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.