Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Komunisti u Virovitici – od radničkih pobuna do vojne sile (4. dio)


  Virovitička povjestica           Vlatko Smiljanić           06.08.2012.         4560 pogleda
Komunisti u Virovitici – od radničkih pobuna do vojne sile (4. dio)

Prema pisanju Milana Neffa, autora brojnih novinskih članaka i studija o Drugom svjetskom ratu u Virovitici te sudionika NOB-a, 1943. je prijelomna ratna godina na našemu području. Prva organizacija partizana osnovana je na sam Božić 1942. u Lozanu. Nakon Lozana sljedeća partizanska organizacija osnovana je u Budrovcu. Iako su tada brojili toliko članova da ih se na prste obiju ruku dade izbrojati, do rujna 1943. okupilo ih se više od stotinu. Prva akcija koju su vodili lozanski i budrovački partizani izvedena je u Terezinom Polju (travanj 1943.). Svega dvadeset i dva partizana uspjeli su razoružati financijsku stražu i carinu na dravskome mostu prema Barcsu (Mađarska). Nakon toga izveden je i prvi napad na Viroviticu kojom su tada vladale vlasti Nezavisne države Hrvatske. Osim muškaraca od trideset do četrdeset godina partizani su okupljali i mladež, tada zvanu omladina, kako bi pristupili borbi. Osnivane su i brojne SKOJ-evske organizacije. Čak je početkom godine osnovan i AFŽ - Antifašistička fronta žena.

Drugi partizanski napad na Viroviticu izveden je tijekom noći 6. studenoga 1943. Oko 720 vojnika, što domobrana, što snaga SS-a, branilo je Viroviticu. Postoje podaci o regrutaciji domobranskih snaga poslije ovoga napada: trinaest oficira, trideset podoficira, petsto vojnika. Zaplijenjeno je i oružje: osam mitraljeza, dvanaest puškomitraljeza, tri laka minobacača, tri stotine mina, dvadeset šmajsera, šesto pušaka, četiri stotine tisuća metaka, osamdeset konja, stotinu dvadeset sedala, radijska postaja i dosta prehrambenih namirnica. Tada je poginulo osam vojnika SS-a, a dvanaest ih je zarobljeno. Neki su domobrani i Nijemci pokušali bježati prema Terezinom Polju, no snage NOV-a uspjele su ih ustaviti i zarobiti. Nije poznat broj koliko ih je bilo.

I godine 1944. nastavljene su slični zaplijenjivački napadi. Osim toga, bile su izvedene i diverzantske akcije. Primjerice, kod mjesta Čemernica partizani su postavili bombu. Kada je naišao njemački vlak, skliznuo je s tračnica i poginula su četiri vojnika. Milan Neff za taj podatak ne navodi točan datum. Uz pomoć omladinaca iste je godine uklonjeno više metara pruge prema Virovitici i Pitomači.

Partizani su počeli pripremati konačan udar - oslobođenje Virovitice od okupatora. Virovitička udarna partizanska brigada je od 26. rujna do 5. listopada 1944., kada je grad i oslobođen, nastojala onemogućiti Nijemcima i domobranima kontakt s ostalima te su ih nastojali zarobiti u ljudski partizanski obruč. Konačna borba zbila se 4. i 5. listopada iste godine. U njoj su sudjelovale čak osječka i čehoslovačka narodnooslobodilačka brigada. Neff o tomu piše i točan vremenski interval: od 3,30 sati 4. listopada do 17,00 sati 5. listopada. Nakon pada dvorca, uporišta Nijemaca i domobrana, pala je i Virovitica. Zarobljeno je 220 partizanskih neprijatelja, a 330 ih je poginulo.

Nakon što su partizani dobili Viroviticu ubrzo su razvijani i narodnooslobodilački odbori. Do 9. veljače 1945. partizani su držali Viroviticu nakon čega su ju ponovno domobrani okupirali. Unatoč tomu, 25. travnja 1945. u 22,00 sata Virovitica je u potpunosti oslobođena.

Prema procjenama Save Velagića, Virovitica je brojila 5500 partizana, od kojih su 834 poginuli, 950 ih je proglašeno invalidima, a 1250 ih je poginulo kao žrtve neprijateljskoga terora. Među njima pogubljeni su gotovo svi Romi i 130 Židova. Ukupno je u svim okolnim organizacijama, zajedno s Viroviticom, djelovalo više od 10 000 deklariranih partizana.

Virovitica je, kao i ostatak bivše države, imala svoje narodne heroje. O Vaclavu Vostrelu već znamo iz prethodnih povjestica. Međutim, tu su još i Boško Buha te Mirko Fiket Mesarić.

Boško Buha rođen je 1926. u mjestu Gradina. U lipnju ratne 1941. Interniran je u Srbiju. Poginuo je kod Pljevalja 1943., a za narodnoga heroja proglašen je 1951. O njemu je snimljen i film koji se može naći na YouTubeu. (klikni ovdje za gledanje filma o Bošku Buhi).

Mirko Fiket rođen je 1899. u selu nedaleko Vrbovca. Zanimljivo je kako uopće nije pohađao školu. Prije Drugoga svjetskog rata doselio se u Levinovac. Ondje je radio kao šumarski radnik. Za narodnoga heroja proglašen je 1953., a preminuo je 1976. Prema pričanjima moga pokojnoga oca, Mirko Fiket je obilazio virovitičke osnovne škole i djeci pričao o svojim ratnim danima života. Bio je oštar na jeziku, zanosan u izrečenim mislima; izražavao se vrlo jasno i jezgrovito, često je koristio i pejorative.

KRAJ

 FOTO PRILOZI

izvor: Album, Slavonija u borbi

 

OD SADA VI MOŽETE BIRATI TEMU VIROVITIČKE POVJESTICE!

Ako želite saznati nešto više o virovitičkoj povijesti, nekom detalju, događaju ili osobama iz bilo kojega doba, svoju želju možete ostaviti u komentaru ili napisati mail na sljedeću adresu: vlatko.smiljanic@gmail.com.

Digitalizirana biografija o Mari Matočec autora Vlatka Smiljanića od sada je svima dostupna za čitanje na sljedećoj poveznici http://issuu.com/smiljanicvlatko/docs/mara-matocec-biografija?mode=window&backgroundColor#222222.

U sljedećoj povjestici čitajte ekskluzivnu reportažu o Josipu Odicku, gimnazijskom učitelju i pripadniku Hrvatskoga sokola. Priča se u Virovitici kako je Josip Odicki prvi virovitički olimpijac! Priču o njemu, svomu ocu, ispričao nam je Branimir Odicki. Osim životnoga puta obitelj Odicki u obiteljskoj ostavštini posjeduje vrijedne informacije iz Blagajničkog dnevnika Limarske Radnje Josipa Odicka. Više o tomu čitajte za sedam dana!

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitička povjesticaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: