Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Zdravlje

Komunikacija s ovisnicima - nova knjiga Siniše Brlasa

        25.02.2013.         1114 pogleda
Komunikacija s ovisnicima - nova knjiga Siniše Brlasa

Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije učinio je novi kvalitativni iskorak u bogatoj višegodišnjoj izdavačkoj djelatnosti. Ovoga se puta radi o publikaciji „Komunikacija s ovisnicima" koje je autor profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije.

Ovo je već sedma knjiga profesora Brlasa u području prevencije i suzbijanja ovisnosti; čak tri od njih do sada je otkupilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske za sve škole u državi a jedna od njih je i u popisu je literature za provedbu Kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Sve su knjige u izdanju Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije.

 „Komunikacija s ovisnicima" prva je knjiga ove tematike u domaćoj akademskoj zajednici. Uspješan je spoj znanja o komunikacijskom procesu i dugogodišnjeg iskustva autora u neposrednom radu s ovisnicima (svoje iskustvo profesor Brlas stjecao je u stručnom savjetodavnom radu s ovisnicima još od 2000. godine). Stručnjaci se već u priličnoj mjeri slažu kako je cilj međuljudske komunikacije da ljudi putem svojih želja i namjera djeluju na emocije i ponašanje drugih, a to je u radu s ovisnicima važna mogućnost. Stoga je i komunikacija važno sredstvo u radu s ovisnicima. Ova knjiga upravo donosi spoznaje o mogućnostima ali i ograničenjima u komunikaciji stručnjaka s ovom specifičnom populacijom klijenata odnosno pacijenata.

Međutim, ovo nije prva knjiga profesora Brlasa iz područja komunikacije; profesor Brlas autor je i srednjoškolskog udžbenika „Psihologija komunikacije", knjige za koju je 2010. godine dobio iznimno cijenjeno Društveno priznanje „Marulić: Fiat Psychologia" za osobito vrijedan doprinos razvitku i promicanju hrvatske primijenjene psihologije.

Nakon ove dvije knjige profesor Brlas promovirao se u jednog od vodećih hrvatskih psihologa koji se bave područjem međuljudske komunikacije a zasigurno je vodeći domaći stručnjak u području primijenjene psihologije ovisnosti. Knjiga „Komunikacija s ovisnicima" spoj je ovih dvaju područja i novi je doprinos u borbi protiv ovisnosti. U elektronskom je obliku knjiga dostupna na www.zzjzvpz.hr.

 

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje