Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Glazba

Komunicirali plesom i rasplesali županiju

  Petar Žarković/glasslavonije.hr           30.05.2018.         2393 pogleda
Komunicirali plesom i rasplesali županiju

Projekti svih vrsta naša su svakodnevna stvarnost i provođenje nekog projekta nije više novost, ali poneko od njih doista zaslužuju posebnu pozornost. Jedan od takvih je projekt pod nazivom “Komunicirajmo plesom”, koji je u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana kulturalne raznolikosti i dijaloga provodila Udruga za Down sindrom Virovitičko-podravske županije u partnerstvu s Kulturnom udrugom Kreativa, Edukativa, Aktiva – KrEdA iz Suhopolja.

Riječ je o projektu koji je sufinancirala Virovitičko-podravska županija uz potporu Općine Suhopolje, a koji je proveden u suradnji s osnovnim školama Suhopolje, Voćin i OŠ Vladimira Nazora Virovitica te Plesnom školom Alegria iz grada Trnave u Slovačkoj. Ppredsjednica Udruge za DOWN Virovitičko-podravske županije i voditeljica projekta psihologinja Sandra Matošina Borbaš održala je stručno predavanje za javnost pod nazivom “Pomaže li ples psihičkom zdravlju?”, održane su plesne radionice za djecu s teškoćama, teenagere i roditelje u rekreativnom centru Kreativna kutija u Virovitici te profesionalne plesne radionice koje su vodili gosti iz Slovačke, plesni šampioni Štefan Pintér, Barbara Kadlecová i Adriana Liptakova iz plesnog studija Alegria.

Na radionice se prijavilo ukupno 129 učenika razredne i predmetne nastave te posebnih odjela, a plesali su zajedno sa svojim vršnjacima iz Slovačke.

– Cilj nam je bio u aktivnosti koja nam je svima prirodna, pokretu kroz ples, objediniti djecu ruralnih i gradskih sredina, djecu s teškoćama, djecu s područja od posebne državne skrbi, roditelje, učitelje, članove folklornih društava, sportske i profesionalne plesače. Rasplesali smo županiju, nadišli sve razlike i jezične barijere i povezali se u raznolikosti i komunikaciji plesom. Naš cilj je ostvaren - zadovoljna je bila Sandra Matošina Borbaš.

Realizacijom cijelog projekta izuzetno je zadovoljna i Natalija Kožić Lukačević, predsjednica Udruge KrEdA.

– Kroz tri tjedna rasplesali smo županiju na mnogo razina. Zahvaljujem našim plesačima iz Virovitice, Suhopolja i Voćina i njihovim voditeljima i učiteljicama. Hvala i ravnateljima škola koje su nam bile domaćini i svima koji su nas podržali. U našoj maloj ruralnoj sredini uspjeli smo ostvariti međunarodni plesni događaj koji je kroz sve aktivnosti ukupno obuhvatio više od 200 plesača i na to sam ponosna. Na zajedničkim nastupima u Suhopolju i Voćinu gledatelji su u 90 minuta programa imali priliku uživati u pravoj plesnoj svečanosti i doživjeti balet, i folklor, i moderni ples na jednome mjestu. Učenici škola domaćina dobili su pravu profesionalnu poduku kroz plesne radionice koje su vodili naši gosti, plesni šampioni na natjecanjima u Slovačkoj, i vjerujem da će taj doživljaj dugo pamtiti. Kad u Voćinu domaćini iznenade goste iz Virovitice, Suhopolja i slovačke Trnave folklornom izvedbom "Prljavaca" na tamburama, to je onda dostojno obilježen Dan međukulturalne raznolikosti! A što je najvažnije, svi smo se odlično zabavili, družili i dogovorili neke nove plesne poslastice - ponosna je predsjednica suhopoljske udruge KrEdA. Posebno i jedinstveno plesno druženje završilo je zajedničkim izletom i razgledavanjem arboretuma Lisičine.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GlazbaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.