Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Aktualnosti

Komisija na inicijativu Borzan raspisala natječaj u zdravstvu vrijedan četvrt milijuna eura

  vn           30.01.2017.         1074 pogleda
Komisija na inicijativu Borzan raspisala natječaj u zdravstvu vrijedan četvrt milijuna eura

Europska komisija je raspisala natječaj vrijedan 250 tisuća eura koji je  na inicijativu hrvatske eurozastupnice Biljane Borzan uvršten u proračun Europske unije za prošlu godinu. Radi se o pilot projektu kojim će istraživati prepreke u pristupu zdravstvenim uslugama s kojima se suočavaju pacijenti u EU. "Jedna od temeljnih misija Europske unije je jednakost njenih građana, no po pitanju pristupa zdravstvu jednakost trenutno ne postoji. Kod mogućnosti pristupa liječenju i lijekovima nejednakosti su trenutno velike. To se djelomično ogleda u npr. prosječnoj životnoj dobi pri čemu Španjolci u prosjeku žive 83.2 , Hrvati 77.8, a Litvanci 74.1 godine. Prosječno zdravstveno stanje Europljana značajno varira i cilj projekta je istražiti s kakvim preprekama se susreću kada trebaju liječnike i liječenje", kazala je dr. Borzan, supredsjedateljica Interesne grupe za pristup zdravstvu Europskog parlamenta.

 Prema postojećim istraživanjima, pacijenti navode nedostatak liječnika, duge liste čekanja, skupoću usluga koje ne pokriva osiguranje,  neinformiranost, nedovoljan broj kreveta, udaljenost i slabu prometnu povezanost kao glavne probleme.

 Prema podacima Eurostata, između 2005. i 2009. države članice EU su postigle značajan napredak u polju pristupa pacijenata zdravstvu. Broj građana koji su prijavili teškoće u pristupu je pao s 24 milijuna na 15 milijuna. Ekonomska kriza je obrnula taj trend i 2013. brojka se popela na 18 milijuna ljudi ili u prosjeku 3.6 posto populacije EU. S obzirom na to da se radi samo o prijavljenim teškoćama, za očekivati je da je realna brojka još veća.

 "Hrvatski prosjek je nešto niži od europskog, 3.3 posto naših građana je prijavilo teškoće u dobivanju zdravstvene skrbi. Ovim projektom će se re-definirati koje su glavne prepreke i osmisli način kako ih mjeriti.  Krajnji cilj je dobiti rezultate na temelju kojih će Europska komisija poduzeti konkretne političke mjere u procesu izjednačavanja pristupa zdravstvu u cijeloj EU," pojašnjava Borzan.

  Problem sadašnjeg sustava je da prikuplja podatke iz 28 nacionalnih izvora od kojih mnogi imaju različite metodologije i prioritete.  Budući da je zdravstvo u ovlasti država članica, svaka od njih sama organizira svoj zdravstveni sustav i mjeri njegove rezultate. To značajno otežava osmišljavanje i provođenje zdravstvenih politika na razini cijele Unije.

 "Od ovog projekta korist će na kraju imati prvenstveno pacijenti, ali i države članice. Sve europske države se susreću s npr. starenjem stanovništva, epidemijom kancerogenih oboljenja i pretilosti. EU ima sredstva i alate da se uključi u borbu protiv ovih  problema, no ona se rijetko pokrene bez konkretnih brojki i statistika",kazala je Borzan.

 Natječaj traje do 24. veljače, a mogu se prijaviti tvrtke i organizacije iz cijele EU. Rok za provedbu istraživanja je dvije godine, nakon čega će Komisija evaluirati rezultate i odlučiti hoće li na temelju njih razvijati strategije, preporuke, zajedničke akcije ili čak predložiti zakonodavna rješenja.

 Link na natječaj: http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:465522-2016:TEXT:EN:HTML&tabId=1

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti