Banner
Ugostitelji će od 15. veljače moći prodavati sve što imaju u ponudi
Lenart: Novim zakonom o sjemenu čini se šteta najslabijima
Oporba pozdravila popuštanje mjera, ali smatra to nedovoljnim
Za čak 75 posto porastao broj smrtnih ozljeda u građevinarstvu
Večernji list: Tisuće Hrvata žele po cjepivo u Rusiju
B.a.b.e. odgovorile Milanoviću - nećemo trivijalizirati temu seksualnog nasilja
Studija: Mutirani soj virusa mogao bi izazvati više smrti u Britaniji

  Aktualnosti

KOMENTAR BORISA PAVELIĆA »Slučaj Kumrovec« početak je državnog progona ljevice

  Boris Pavelić/Novi list           26.05.2019.         2213 pogleda
KOMENTAR BORISA PAVELIĆA »Slučaj Kumrovec« početak je državnog progona ljevice

Umjesto Duzlukom, policija se bavi Kumrovcem. Umjesto da pronađe palitelje kuća u većinski srpskome selu, policija pritišće organizatore proslave Titovog rođendana. Prije dva mjeseca, na ovome smo mjestu pisali o »šuljanju represije«. A danas - već danas! - to više nije šuljanje: sada je otvoreni hod. Human rights watch i Amnesty International proteklog su tjedna u Zagrebu upozorili da se represija prema izbjeglicama prelijeva na cijelo društvo, navodeći primjer Mađarske. Može se govoriti o Mađarskoj - ali slobodno spomenite i Hrvatsku. Jer količina i ozbiljnost protudemokratskih incidenata proteklih mjeseci svjedoče kako vladavina prava u policiji ministra Božinovića naprosto - postaje prošlost - piše Boris Pavelić u kolumni Pronađena zemlja, riječkog Novog lista.

Protekle srijede naš je list izvijestio o »političkome pritisku i ideološkoj zloupotrebi policije« - zapazite samo težinu tih tvrdnji! - kojima su, prema njihovom svjedočenju, bili izloženi organizatori Dana mladosti - radosti u Kumrovcu, kombinacije pučke fešte i antifašističkoga skupa kojim se obilježava obljetnica rođenja Josipa Broza Tita. Riječ je o benignom, na trenutke čak komičnom okupljanju, na kojemu se okupi nekoliko tisuća ljudi, neki da izađu na proljetno sunce, neki da vide »Zagorje zelene«, neki da kažu riječ protiv nacionalističke vlasti, a neki da se sjete Tita i partizana koji su se borili na pravoj strani povijesti i spasili svoju zemlju. No ove godine, taj simpatični i dobrodošao skup - skup velikoga turističkog potencijala, ako baš hoćete - policiji je postao sumnjiv.

Organizatori »vrijeđaju osjećaje hrvatskog naroda«, kazali su predstavnicima Saveza društava Josip Broz Tito na sastanku što su ga, tajnovito i namrgođeno, održali pretprošlog ponedjeljka. Kada je naš list od policije pokušao doznati podatke o tom razgovoru, odgovore nismo dobili, kao da je riječ o državnoj tajni. Ne preostaje nam drugo nego zaključiti da se policija upregnula u otvoreni ideološki progon ljevice. Nisu to više izolirani incidenti ostrašćenih političara radikalne desnice, od kojih svako malo slušamo zlonamjerne interpretacije, laži i uvrede o pobjednicima u Drugome svjetskom ratu; ovaj put, sama je policija isplanirala, organizirala, sazvala i održala sastanak s organizatorima velikog skupa - a za to je potrebna organizacija, namjera, volja i uvjerenja: da bi se organizatorima kumrovečkog sijela reklo kako »vrijeđaju osjećaje hrvatskog naroda«, za to morate imati čvrst stav, i morate misliti da govorite ono što treba govoriti, ali nadasve - ili ne imati pojma o ulozi policije u demokratskom društvu, ili tu ulogu namjerno poništavati.

Jer, kad policija stane ideološkim ocjenama strašiti ljude i upravljati događajima - znajte da je vrag odnio šalu. Događa se, dakle, ono što neki već mjesecima predviđaju: pučka pravobraniteljica Lora Vidović još je u listopadu prošle godine upozorila da demonstrativno ignoriranje koje policija iskazuje prema njezinom uredu ne sluti na dobro. Policija koja tuče migrante uskoro bi mogla tući i građane, upozorila je Vidović. Niz incidenata potvrđuje ta nevesela predviđanja: hrvatske i međunarodne nevladine organizacije za ljudska prava već mjesecima optužuju policiju za nasilje nad izbjeglicama, a zajedno s tim, i za »retoričko legaliziranje nasilja«, »dehumanizaciju«, »torturu i ponižavanje«, te diskreditiranje onih koji se tome protive. Sve te devijacije zasad se još odnose »samo« na izbjeglice, ali mi pitamo: osim što je zastrašujuća već i mogućnost da takav odnos policije prema izbjeglicama počinjemo smatrati »normalnim«, kada će doći trenutak da iste te »metode« na vlastitoj koži osjete i građani?

Ne zavaravajmo se - došao je. Može li se »dehumanizacijom« nazvati činjenica da policija, koja tako revno brine o sigurnosti u mirnome Kumrovcu, nije u stanju pronaći palitelje kuća u Duzluku kod Orahovice, gotovo napuštenome selu s većinskim srpskim stanovništvom? Zar je uistinu toliko teško pronaći kriminalca koji je zapalio šest kuća, očito organizirano, sve u isto vrijeme? Ili, može li se »torturom i ponižavanjem« nazvati dolazak policije u redakciju novinarke Đurđice Klancir, samo zato da bi netko protiv nje mogao podnijeti privatnu tužbu? Obeshrabrujuća je nezainteresiranost kojom javnost dopušta osipanje vladavine prava u hrvatskoj policiji, premda smo u zapanjujuće kratkom vremenu od represije prema izbjeglicama stigli do represije prema hrvatskim građanima. Možemo zato samo još jednom podsjetiti, jer smo očito zaboravili: ne zvoni zvono drugima. Nama zvoni. Svima nama zvoni.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.