Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Pronađena zemlja

KOMENTAR BORISA PAVELIĆA Čudovište humanosti

  Boris Pavelić/Novi list           08.11.2018.         1557 pogleda
KOMENTAR BORISA PAVELIĆA Čudovište humanosti

Dok migranti spavaju pod vedrim nebom, policajci stoje pod vedrim nebom. Migranti dobivaju topli obrok, a policajci paštetu i kruh i tako u četiri smjene, i tako već pune tri godine – to je u subotu izjavio Nizar Shoukry, član Glavnog odbora Mosta i potpredsjednik Vukovarsko-srijemske županijske skupštine, zauzimajući se za rigorozno, vojno sprečavanje ulaska izbjeglica u Hrvatsku. Nećemo ulaziti u osobne motive i moralnu vjerodostojnost toga političara, Sirijca koji tri i pol desetljeća živi u Hrvatskoj, ali ćemo reći da njegova izjava sažima sav cinizam, bezosjećajnost i hotimično nerazumijevanje što ga prema prezrenoj migrantskoj ljudskoj masi izražava cijeli hrvatski politički establishment.

Jer, kako se to može uspoređivati migrante i policajce, sugerirajući pritom da je migrantima i bolje nego policajcima? Kako se to može pozivati na humanost, a istodobno tako očito iskrivljavati stvarnost? Kako se može zaboraviti da su migranti očajnici današnjega svijeta koji riskiraju živote i sve što imaju ne bi li se domogli svojega mutnog sna o boljem životu, dok su policajci zaposlenici države koji za ono što rade dobivaju redovnu plaću i zaštitu sustava? Kako se to, bez grižne savjesti, može s toliko ravnodušnosti govoriti o »sigurnosti države«, a zanemarivati gole živote?

Prije tri godine, Nizar Shoukry odlikovan je za humanost u dobrovoljnom pomaganju izbjeglicama kada su 2015. prolazile kroz Hrvatsku. Pa kako su to tada bile dobrodošle, a do danas su se pokvarile do mjere da će Shoukry izjaviti i ovo: »Ja, kao Hrvat koji poznaje mentalitet Istoka, predlažem da odmah počnemo raditi na fortifikacijskim preprekama i to prvo od juga zemlje prema istoku.«? No, da konzekventnije skratimo priču, ne bi li bilo najbolje da mi, ako gospodin političar već tvrdi da »mentalitet Istoka« zaslužuje tek »fortifikacijske prepreke«, sav taj Istok odmah lijepo »potaracamo«, kako je to 2003. u Iraku recimo poduzeo George Bush, pa da se jednom za svagda riješimo tog opasnog mentaliteta? Shvatite to, naravno, samo kao gorki sarkazam: željeli smo reći da ima nečeg upravo čudovišnog u prijedlozima što ih ovih dana iznose hrvatski političari, upinjući se dokazati da je »Hrvatska humana zemlja, ali mora štititi svoje granice«.

Tek je nešto manje čudovišna medijska magla što se podigla oko rasprave hoće li predsjednica Republike u Maroko, na potpisivanje Globalnoga sporazuma za sigurnu, urednu i redovnu migraciju. Taj sporazum Hrvatska je, zajedno s još šezdeset država, potpisala još u svibnju, a službeno će biti prihvaćen u Marakešu, 11. i 12. prosinca. Umjesto da mediji temeljito rasprave sadržaj i posljedice toga sporazuma, oni su postali reklamnom agencijom predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović, koja je svoju nevažnu odluku da ne otputuje u Marakeš, uz pomoć medija, pretvorila u još jedan efikasan predizborni trik. Posve je, međutim, irelevantno hoće li predsjednica u Marakeš ili neće, kao što je irelevantno zna li za to vlada ili ne: važan bi trebao biti odnos prema ljudima, što i jest glavna tema UN-ova dokumenta.

Ključna njegova odredba, naime, u normalnome bi se svijetu činila samorazumljivom, ali u svijetu današnjice, ona to naprosto nije: sporazum zahtijeva da se načela ljudskih prava primjenjuju i na migrante te da ranjivi među njima budu primjereno zaštićeni. A Hrvatska je danas među brojim zemljama svijeta koje otvoreno krše oba ta zahtjeva.

Hrvatska, bez ikakve sumnje, migrantsku krizu ne rješava u skladu s načelima ljudskih prava, i najranjivijima od njih ne pruža primjerenu zaštitu. U Hrvatskoj, načelo »zaštite granica« od navodne migrantske prijetnje, osnaženo istom takvom politikom Europe, postalo je opravdanje za pretvaranje ljudi u bespomoćne žrtve državne samovolje. Da bi se vidjelo što to znači, valja samo poći tu blizu, preko granice, u Veliku Kladušu i Bihać, pa se i osobno uvjeriti što znači »živjeti pod vedrim nebom« i »dobivati topli obrok« na blatnjavoj livadi, pod najlonima koji ne štite od kiše i hladnoće.

Kolumna Pronađena zemlja Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Pronađena zemlja