Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Kultura

Kolumbo, Vespucci i protestantski svećenici oživjeli u muzeju

  Marija Lovrenc/Večernji list           28.05.2009.         2730 pogleda
Kolumbo, Vespucci i protestantski svećenici oživjeli u muzeju

VIROVITICA - Virovitički Gradski muzej u srijedu se navečer vratio u renesansu, odnosno u 15. i 16. stoljeće, koje su kroz glumu, recitacije i pjesmu oživjeli učenici Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić iz Virovitice.

To je doba, pokazali su učenici, u kojem su Kolumbo i Vespucci, u potrazi za Indijom, “nabasali” na Ameriku, Indijance i krumpir. Mladi su povezali znanost, umjetnost i književnost kroz vrijeme u kojem se svijet ravna po načelu da je čovjek mjerilo svih stvari.

– Željeli smo nakratko proći ovo bogato povijesno razdoblje i približiti vam svijet kakav je tada bio – poručili su mladi, koji su od srca zahvalili svojim mentorima, nastavnicima i profesorima, koji su im pomogli otkriti i uprizoriti razdoblje renesanse.

Petnaestak profesora, od likovne do glazbene kulture, mladima je pomoglo izraditi kostime, svladati izgovor recitala na engleskom jeziku, te uvježbati plesove i svirku karakterističnu za to razdoblje.

Frizure, bogate pletenice s upletenim nakitom, mladima je izradila ekipa virovitičkih frizera i mentora iz Industrijsko-obrtničke škole.

Đaci su podsjetili da je renesansa vrijeme u kojem pišu Francesco Petrarca, Marin Držić i Hanibal Lucić, da su u tom razdoblju izumljeni tiskarski stroj, vatreno oružje, te da se osnivaju protestanti nakon što se Martin Luther odvaja iz tadašnje Crkve, nezadovoljan zbog prodaje oprosta vjernicima, i donosi svoje reformatorske mjere.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura