Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Koliko su važna kumstva? Telegram doznaje da je tijelo Ministarstva poljoprivrede zbrinulo i ženu uhićenog vozača, Maju Zeko


  Politika           Drago Hedl/Telegram           28.09.2018.         3969 pogleda
Koliko su važna kumstva? Telegram doznaje da je tijelo Ministarstva poljoprivrede zbrinulo i ženu uhićenog vozača, Maju Zeko

Supruga Blaža Curića, jučer uhićenog vozača u Ministarstvu poljoprivrede, koga se sumnjiči kako je Franji Vargi javio da uništi sve kompromitirajuće dokaze vezano uz krivotvorenje SMS poruka, radi u Hrvatskom centru za poljoprivredu, hranu i selo (HCPHS). Osnivač Hrvatskog centar za poljoprivredu, hranu i selo je Republika Hrvatska, a prava i dužnosti osnivača obavlja Ministarstvo poljoprivrede, na čijem je čelu Tomislav Tolušić. U Hrvatskom centru za poljoprivredu, hranu i selo, kako nam je otkriveno iz neslužbenog izvora, počela je raditi prije nekoliko mjeseci- piše Telegram.

HCPHS, s proračunom od 50-ak milijuna kuna, u kojem radi oko 160 osoba, osnovan je 1. srpnja 2009., a u medijima se od tada često spominjao kao ”uhljebistan”; državna ustanova za zbrinjavanje stranačkih kadrova. Još u vrijeme SDP-ovog ministra, Tihomira Jakovine, izbio je popriličan skandal kada se otkrilo da je u Hrvatskom centru za poljoprivredu, hranu i selo uhljebljena prijateljica njegove supruge Maja Zeko Dokuš, poznata po tome što je prije toga nastupala na raznim lokalnim glazbenim festivalima.

Zgodno mjesto za zapošljavanje prijateljica, kuma i kumova

Maju Zeko Dokuš, prijateljicu i kumu svoje supruge Sandre Petrović Jakovina, tadašnji SDP-ov ministar poljoprivrede – kako su u veljači 2015. pisala 24 sata – prvo je zaposlio na mjestu tajnice u Upravi za vodno gospodarstvo Ministarstva poljoprivrede. Potom je mijenjala zaposlenicu koja je otišla na porodiljini, no natječaj je bio poništen, ali joj je Jakovina odmah našao novi posao. Radila je u njegovu kabinetu kao honorarna tajnica tadašnje Jakovinine zamjenice. Godinu dana poslije toga zaposlila se na neodređeno vrijeme u Hrvatskom centru za poljoprivredu, hranu i selo.

Bivša ravnateljica HCPHS-a Tatjana Masten Milek koja je tu dužnost obavljala u vrijeme ministra Tihomira Jakovine (od siječnja prošle godina na čelu te ustanove je Krunoslav Dugalić, predstojnik Odjela za voćarstvo Poljoprivrednog instituta Osijek), sada u HCPHS-u radi u Zavoda za zaštitu bilja kao rukovoditeljica Odjela za dijagnostiku i analitiku. Ona je, pak, sestra jednog od utjecajnih članova HDZ-a, Tomislava Mastena, inače kuma aktualnog ministra pravosuđa, Dražena Bošnjakovića.

Uzeli su je preko agencije za privremeno zapošljavanje

Koliko su u hrvatskom političkom životu važna kumstva, svjedoči i činjenica da je vozač ministra Tolušića, jučer uhićeni Blaž Curić, kum potpredsjednika Hrvatskog sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a, Milijana Brkića. Curić je, kako je objavljeno, u Ministarstvu poljoprivrede, kao jedan od Tolušićevih vozača, radio na ugovor o djelu. To znači da je uz mirovinu ostvarivao još jedan, vjerojatno nemali prihod. Uz to, zbrinuta je i njegova supruga, i to, kako smo rekli, u Hrvatskom centru za poljoprivredu, hranu i selo.

Nakon nekoliko naših višekratnih pokušaja da dobijemo odgovor, konačno se oglasila Ružica Jurić, pomoćnica ravnatelja Dugalića za odnose s resornim ministarstvom i provedbu stručnih propisa. Ona je potvrdila da supruga uhićenog vozača Curića radi u HCPHS-u, no da nije njihova zaposlenica. U to smo se i sami uvjerili kada smo nazvali jedan od odjela HCPHS-a, Zavod za zaštitu bilja, na zagrebačkoj adresi u Goricama 68, gdje su nam rekli kako gospođa Curić radi u Svetošimunskoj 25, u Zagrebu.

”Gospođa Curić nije zaposlenica Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo. Gđa Curić zaposlenica je ovlaštenog pružatelja usluga za ustupanje radnika, odnosno agencije za privremeno zapošljavanje i jedna je od 14 njihovih zaposlenika koji trenutačno obavljaju poslove za Centar. Između Centra i ovlaštenog pružatelja usluga sklopljen je ugovor temeljem provedenog postupka javne nabave sukladno Zakonu o javnoj nabavi. Gospođa Curić ima SSS – IV stupanj i zadovoljava propisane uvjete za radno mjesto tehničkog suradnika”, stoji u odgovoru Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PolitikaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: