Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Županija

Koliko su milijuna kuna kroz javne nabave ostvarile firme s područja naše županije?

  Jutarnji.hr           27.11.2011.         3184 pogleda
Koliko su milijuna kuna kroz javne nabave ostvarile firme s područja naše županije?

Današnji Jutarnji list donosi ekskluziv godine u kojem otkriva kako se kroz javnu nabavu podijelilo 80 milijardu eura. Među sedam tvrtki koje su izdvojene u prvom nastavku ove, za kontrolu trošenja našeg novca i sprječavanja korupcije, izuzetno značajne priče su dvije tvrtke koje rade na području Virovitičko-podravske županije: Karašica-Vučica d.d. iz Donjg Miholjca zadužena za kanale, vodoprivredu i ostale poslove na području istočnog dijela naše županije i Šumarstvo iz Slatine, a tu je i tvrtka Osijek koteks koja je puno radila na našem prodručju.
Tvrtka Karašica-Vučica d.d. za vodno gospodarstvo i graditeljstvo iz Donjeg Miholjca imala je 2009. godine prihode od 39 milijuna kuna. Iduće godine im se rezultat ponešto pokvario, pa su uprihodovali 32 milijuna kuna. Od tih ukupno 71 milijun kuna prihoda u dvije godine, tvrtka Krašica-Vučica od države je dobila - 69 milijuna. Dakle, da nisu kroz javne natječaje ostvarili apsolutno sve svoje poslove, ova kompanija ne bi postojala.. Tvrtka Šumarstvo iz Slatine ima sličnu priču. Prihodi u 2009. godini bili su oko 4 milijuna, u 2010. ne bitno manji, a na državnim poslovima su zaradili 5,8 milijuna kuna. Osijek koteks je u poslovanju s državom ostvario 170 milijuna kuna.

Koje su sve tvrtke poslovale s državom u posljednjih dvije godine, koliko se novca tu okrenulo, tko je ponudio točan iznos vrijednosti ugovora i kada su ugovori potpisani, uskoro će znati cijela hrvatska javnost. Nedjeljni Jutarnji ekskluzivno donosi priču o projektu koji će protresti državu.

Projekt je to koji će pokušati korupciji stati na kraj s transparentnim iznošenjem detalja o svim javnim nabavama od 2009. na ovamo. Na temelju toga svi građani moći će vidjeti kako posluje država. Autor projekta je poznati komunikacijski savjetnik i internet aktivist Marko Rakar, koji nam je samo nekoliko dana prije javne objave dokumentacije ustupio link za pretraživanje baza podataka. Baza uključuje 49 tisuća javnih nabava, ukupne vrijednosti 80 milijardi kuna, koje su u 2009. i 2010. raspisivale državne tvrtke i institucije. Iako bi javne nabave po svojoj definiciji trebale biti javne i svima dostupne, činjenica je da se podaci o natječajima namjerno skrivaju na web stranicama Narodnih novina.

Baza podataka o javnoj nabavi javnosti će biti dostupna već u ponedjeljak navečer. Tada će svi moći pogledati ono što se godinama skrivalo. Moći će upozoriti na sumnjive natječaje. Od ponedjeljka hrvatsko društvo više neće biti isto, postat će barem malo otvorenije, a čovjek najzaslužniji za to opet će osjetiti ponos što je učinio nešto korisno za sve nas. Samo se nadamo da ponovno neće završiti na policiji zbog nečega što bi inče trebalo biti svima dostupno. Bravo Marko!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

JANJA
28.11.2011. 16:55
kosorica se žali da će dođe li na vlast kukuriku koalicija otvoriti goli otok a da malo mućne sa tom sijedom glavom i manje vodi brigu šta druga strana radi zaključila bi lako da neće biti dovoljno mjesta u pstoječim zatvorima kada se poćnu zatvarati hdz ovci ali ne iz revanšizma kako se oni prikazuju već zato što su kriminalci i klevetnici.
nicko
28.11.2011. 7:17
i donacija
fiks
28.11.2011. 0:45
Upravo tražim kredit za privatni zatvor kapaciteta 2000 ljudi, bojim se da bi za čas nakupijo kandidata
guru
27.11.2011. 13:35
Nadam se da će bar sljedeča vlast znati cijeniti potencijal ovog izvanseriskog čovjeka ( znanje, ideje, hrabrost).


Još iz kategorije Županija