Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

Koliko je važno da u EU uđemo u siječnju, a ne u lipnju 2012.


  Komentar           Bojana Božanić/Lider           30.10.2010.         1186 pogleda
Koliko je važno da u EU uđemo u siječnju, a ne u lipnju 2012.

Odmah na početku samo da kažem da nisam euroskeptik. Mislim da je članstvo u Europskoj uniji dobro za male ekonomije jer im je olakšan pristup drugim tržištima, razmjena znanja, nisu zanemariva ni potencijalna sredstva iz EU fondova, a u slučaju nekvalificiranog vodstva zapadne ih i neka ekonomska politika koja je bolja od doma ponuđenih. Sve naravno ima svoju cijenu, ali možemo to promatrati i kao oportunitetni trošak.

Uz uvažavanje raznih kritetija, uvjeta, odredbi, direktiva, da ne kažem blokada s kojima se Hrvatska susrela u proteklih pet godina pregovaranja, tvrdnja da bi prijevremeni izbori na dulji rok zatvorili vrata Hrvatskoj i bitno utjecali na datum ulasku u europsku obitelji mi naprosto zvuče previše. Drugim riječima Bruxelles Hrvatskoj poručuje da ne treba ništa mijenjati po pitanju korupcije i pravosuđa (što je koliko se sjećam kamen spoticanja već pet godina) već da je bitno stanje održati stabilno (dakle nepromijenjeno bez obzira na to što se svakodnevno ‘spotičemo' o afere kojima se konačan broj ne da ni pretpostaviti) i ući što prije u EU. Uniji se tako sad silno žuri da integraciji pristupimo čim prije. Dakle, negdje početkom 2012. Jer ukoliko uspijemo sve te silne probleme (poput brodogradnje koja je usitinu velik problem kako god okreneš) rješiti do proljeća (!) ući ćemo u najboljoj varijanti početkom 2012. Ukoliko se održe prijevremeni izbori sve će kasniti nekoliko mjeseci. No, zbilja. Zar je nakon - u super varijanti- 84 mjeseca pregovaranja nekih šest mjeseci kašnjenja dugo razdobolje?

Nazivati ponašanje vladajući u stilu ‘država je naš privatni bankomat bez limita' unutarpolitičkim razmiricama i najtjecanjima naprosto nije u redu. Podržavati takvo vladanje zemljom nakon godina ponavljanja da zakone treba provoditi, da se treba boriti protiv korupcije i za učinkovitije i transparentnije pravosuđe? Prijevremeni izbori bi uz to, tvrdi se, usporili provođenje mjera gospodarskog oporavka. To bi tehnički bilo točno da se mjere oporavka provode. Što, očito, nije točno. Barem što se tiče onih koje su javno najavljene. Ne čini mi se logičan takav stav Unije pogotovo što bi nakon toliko godina pregovaranja bilo normalno da su zadaci podjeljeni, da je uspostavljena infrastruktura, da se zna tko što treba napraviti i da nema razloga da izbori bitno uspore ulazak u EU. Naime, ne bi to bili prvi izbori u ovih pet godina pregovaranja, a održavanje nepromijenjenog stanja čini se kao izvrstan alibi za guranje pod tepih problema čija se težina broji u milijardama eura ‘nestalih' državnih sredstava.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

anakonda
1.11.2010. 11:05
"alibi za guranje pod tepih problema čija se težina broji u milijardama eura ‘nestalih` državnih sredstava."

NAJBOLJE JE ZA HRVATSKI NAROD DA SE UTVRDI GDJE SU NESTALE TE SILNE MILIJARDE!!!!


Još iz kategorije KomentarOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: