Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Aktualnosti

Koliko Hrvatska plaća lošu upravu: O samoupravi između uhljebništva i utopije

  vn           09.12.2017.         867 pogleda
Koliko Hrvatska plaća lošu upravu: O samoupravi između uhljebništva i utopije

Lokalna je samouprava važan dio javne uprave kao sustava pružanja javnih usluga građanima, poslovnim i svim drugim subjektima na području pojedine zemlje. Ona u Hrvatskoj obuhvaća tri stupnja teritorijalnog organiziranja: mjesnu, lokalnu i regionalnu (područnu) samoupravu. Ulaskom u članstvo Europske unije krug usluga, obveze i mogućnosti lokalne i regionalne samouprave postale su značajno šire i veće nego ranije. U situaciji ograničenih prihoda, ljudskih, organizacijskih i drugih kapaciteta, bolji rezultati mogu se ostvariti samo uz veće napore oko jačanja kapaciteta, učinkovitosti, inovativnosti i kvalitete rada lokalnih jedinica. Šanse popravljanja tih važnih pokazatelja uspješnosti ograničene su nekim objektivnim okolnostima.

Ivan Koprić redoviti je profesor u trajnom zvanju i predstojnik Katedre za upravnu znanost Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dana 14. srpnja 1999. obranio je doktorsku disertaciju Međuuvjetovanost strukture i komuniciranja u upravnim organizacijama. Predsjednik je strukovne udruge Institut za javnu upravu od 2008. godine, a od 2013. Predsjednik Znanstvenog vijeća Akademije pravnih znanosti Hrvatske. Član je International Political Science Association (IPSA), European Regional Science Association i Hrvatske sekcije Europskog udruženja regionalnih istraživanja, International Academy of Political & Administrative Sciences and Future Studies, Mexico. Glavni je i odgovorni urednik znanstvenog časopisa Hrvatska i komparativna javna uprava – Croatian and Comparative Public Administration. Glavni je urednik Biblioteke knjiga Suvremena javna uprava (dosad objavljenih 30 knjiga). Sudjelovao je kao istraživač i voditelj u više od 40 znanstveno-istraživačkih i policy projekata, od čega je polovica bila međunarodnog karaktera. Održao je preko 160 izlaganja i pozvanih predavanja na znanstvenim skupovima, većinom u inozemstvu. Autor je ili suautor više od 20 knjiga, više od 110 znanstvenih i preko 180 stručnih i drugih radova, od čega je značajan broj objavljen u inozemnim publikacijama.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.