Index.hr: Ministar Medved prijetio novinaru Mazzoccu
Pupovac: Srbi su korišteni kao motivacija za potpis
Predsjednica: Sastanak sa Željkom Markić nije bio tajan
Grabar-Kitarović: poljoprivreda mora postati sredstvo blagostanja, a ne siromašenja
Započela sadnja novih stabala u Gradskom parku
Završeno 50. orahavoačko proljeće
Stotinjak planinara na 13. virovitičkim planianrskim susretima

Koliko Hrvatska plaća lošu upravu: O samoupravi između uhljebništva i utopije


  Aktualnosti           vn           09.12.2017.         457 pogleda
Koliko Hrvatska plaća lošu upravu: O samoupravi između uhljebništva i utopije

Lokalna je samouprava važan dio javne uprave kao sustava pružanja javnih usluga građanima, poslovnim i svim drugim subjektima na području pojedine zemlje. Ona u Hrvatskoj obuhvaća tri stupnja teritorijalnog organiziranja: mjesnu, lokalnu i regionalnu (područnu) samoupravu. Ulaskom u članstvo Europske unije krug usluga, obveze i mogućnosti lokalne i regionalne samouprave postale su značajno šire i veće nego ranije. U situaciji ograničenih prihoda, ljudskih, organizacijskih i drugih kapaciteta, bolji rezultati mogu se ostvariti samo uz veće napore oko jačanja kapaciteta, učinkovitosti, inovativnosti i kvalitete rada lokalnih jedinica. Šanse popravljanja tih važnih pokazatelja uspješnosti ograničene su nekim objektivnim okolnostima.

Ivan Koprić redoviti je profesor u trajnom zvanju i predstojnik Katedre za upravnu znanost Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dana 14. srpnja 1999. obranio je doktorsku disertaciju Međuuvjetovanost strukture i komuniciranja u upravnim organizacijama. Predsjednik je strukovne udruge Institut za javnu upravu od 2008. godine, a od 2013. Predsjednik Znanstvenog vijeća Akademije pravnih znanosti Hrvatske. Član je International Political Science Association (IPSA), European Regional Science Association i Hrvatske sekcije Europskog udruženja regionalnih istraživanja, International Academy of Political & Administrative Sciences and Future Studies, Mexico. Glavni je i odgovorni urednik znanstvenog časopisa Hrvatska i komparativna javna uprava – Croatian and Comparative Public Administration. Glavni je urednik Biblioteke knjiga Suvremena javna uprava (dosad objavljenih 30 knjiga). Sudjelovao je kao istraživač i voditelj u više od 40 znanstveno-istraživačkih i policy projekata, od čega je polovica bila međunarodnog karaktera. Održao je preko 160 izlaganja i pozvanih predavanja na znanstvenim skupovima, većinom u inozemstvu. Autor je ili suautor više od 20 knjiga, više od 110 znanstvenih i preko 180 stručnih i drugih radova, od čega je značajan broj objavljen u inozemnim publikacijama.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: