Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Priroda društva

Koliko će Hrvatska još ostati na nogama?

  Davor Suhan/Moja Rijeka           08.02.2013.         1678 pogleda
Koliko će Hrvatska još ostati na nogama?

Ovo je pitanje koje mi se nametnulo prošle srijede za vrijeme praćenja press konferencije udruge Hrabro dijete, održane povodom akcije prikupljanja pomoći za (sada već možemo tako reći) NAŠU malu Noru, dragu djevojčicu čiji nam se osmjeh ovih dana svima uvukao u srce, a mnogima izmamio i pokoju suzu.

"Ispričavam se na kašnjenju, ja sam upravo iz američke ambasade, cijeli dan je kaotičan jer krećemo na put sutra, a ne u petak, zbog reda letenja... Uspjeli smo okrenuti Hrvatsku naglavačke, ali svjetski red letenja nismo uspjeli pomjeriti... no sada je napokon sve gotovo.  Administracija je napravila čudo... Da se ovo rješavalo regularnim putem to bi se rješavalo mjesecima. Sve se ovo danas riješilo, i na vrijeme, da mi sutra možemo sjesti na avion" - reći će uzbuđena mama Đana Atanasovska Šitum, obraćajući se prisutnim novinarima, zahvaljujući se pri tome svima koji su sudjelovali u akciji pomoći njenom djetetu.

Bio je to jedan od onih dirljivih trenutaka kada se čovjek osjeća doista sretan, a novinarski instinkt, prije bilo kakvog racionalnog stava, bilježi najprije neke osobne emotivne reakcije:

Ne, gospođo Đana... vi nikako niste okrenuli Hrvatsku naglavačke - vi ste ju okrenuli na noge. Nakon tisuću i nešto dana iscrpljujuće životne bitke, koliko traje vaša roditeljska agonija, vaša curica je napokon dobila tretman kakav zaslužuje, upravo zato jer je u ovih nekoliko dana, glede ovog slučaja, cijela država - od ministara u vladi do posljednjeg službenika u državnoj administraciji - umjesto na glavi (kao do sada), stajala na nogama... postavljena točno onako kako bi trebala stajati svo vrijeme. Pitanje je samo koliko će se uspjeti zadržati u tom stavu, ima li snage zadržati isti borbeni gard, ili će se ponovo izvrnuti naglavačke?

A kako to izgleda kada država dubi na glavi, najbolje oslikava zakonska regulativa kojom se djeci oboljeloj od malignih bolesti ne priznaje status invalida, kao i mnoge druge birokratske prepreke koje njima i njihovim roditeljima dodatno zagorčavaju život. Na svu sreću, ovaj primjer je pokazao da se to sve može promijeniti.

"Možda se po zakonu nije moglo učinite sve, ali smo uspjeli zahvaljujući tome da je vlada bila na našoj strani i da smo svi bili zajedno i sada je prilika da pomaknemo granice" - ustvrditi  će još jednom Norina mama.

U tom pogledu želim i sam zadržati optimizam. Ministar Ostojić, osobno veoma angažiran oko cijelog slučaja, obećao je da će već za slijedeći tjedan sazvati hitan sastanak s ciljem osnivanja posebnog novčanog fonda koji bi ubuduće eliminirao potrebu organiziranja ovakvih humanitarnih akcija i da će se po vrlo hitnom postupku promijeniti status maligno oboljelog djeteta.

To nisu, naravno, i jedina pitanja koje treba regulirati. Udruga Hrabro dijete cijelu problematiku liječenja ove djece razradila je u 22 točke. Većina njih zahtjeva donošenje rješenja po hitnom postupku, i zato ovaj trenutak treba iskoristiti prije nego li država ponovo izgubi ravnotežu.

A to je veoma lako... Dovoljno je, recimo, samo da netko spomene ćirilicu ili spolni odgoj, i eto nas ponovo naglavačke... s totalno izokrenutim pogledom na život, daleko od stvarnih problema.

Kolumna Priroda društva Davora Suhana, Portala Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

konjica
14.2.2013. 11:04
Sve piše u planu 21


Još iz kategorije Priroda društva