Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Priča

Kolateralne žrtve korone

  Sanja Tkalčec           06.05.2020.         1672 pogleda
Kolateralne žrtve korone

Korona je svima na ovoj zemljanoj kugli promijenila živote. Iznimka nisu bili ni stanovnici Strašnosela. Povukli su se u svoje kuće, pomno pratili vijesti, upijali svaku novu informaciju i pridržavali se sveg propisanog.

Susjedi Glumpićka i Pametnići nisu bili izuzetak. Kako se ipak ne bi udaljili jedni od drugih i kako ne bi narušili dobrosusjedske odnose imali su dogovor. Uz sve propisane mjere i propisanu udaljenost jedni od drugih svakog su se dana sastajali u točno određeno vrijeme. Muški članovi imali su dopodnevni termin. Ponesli su svaki svoju kavu i natresali i pretresali nove vijesti. Nadležni su rekli da je dezinfekcija potrebna što više i češće, pa su uskoro s kave prešli na rakijicu. Vlast se mora slušati i poštivati. Pijuckajući kavicu i rakijicu pričali su o svemu i svačemu, ali najviše o situaciji vezanoj uz tu opaku bolest koja je zadesila cijeli svijet.

Ženska čeljad je imala popodnevni termin. Pričale bi malo o kuhanju, malo o biljkama u posađenom vrtu, malo o najnovijim stožernim vijestima, a najviše o svojim muževima kako je i red.

Dani su prolazili jedan za drugim, svi manje-više isti. A onda se dogodilo nešto neobično. Susjede Pametnićke nije bilo pri ogradi. Jedan dan, pa drugi. Susjeda Glumpić se već prilično zabrinula. Ona se držala strogog rasporeda i dolazila je svakog dana sa svojom šalicom popodnevne kave. Trećeg dana pojavila se i Pametnićka.

- Dobro gdje si ti? Jesi bolesna? Zašto nemaš masku?

- Ajde se smiri. Nisam bolesna. Pišem.

- Kog vraga ti znaš pisati?!

- Selsku statistiku.

- Jesi ti malo popizdila?! Koji ti je vrag?

- Ja sam dobro, ali ostatak sela neće biti dobro.

- O čemu ti to?

- Zbrajam kolateralne žrtve korone. I kažem ti, neće biti dobro.

- Kako to misliš?

- Tebi se stvarno sve mora crtati. Ali, dobro. Jesi vidjela Debeljakovića skoro? Ne kreće se, ona njegova po cijele dane samo kuha i nakuhava, a on trpa u sebe bez mjere i granice. Puknut će od debljine. Ako ne od toga, onda od posljedica visokog tlaka i šećera. Ranije sam ga čula kako se žali da ima problema s tim. Ako se ova situacija nastavi kandidat je da bude ili šlagiran ili da mu svi organi stradaju. Čitala sam da je šećer tihi ubojica i da razara sve organe u tijelu. Ova situacija nije dobra za njega, da tako besposlen sjedi doma i ždere sve od reda. On ti je prvi kandidat da ode k vragu. A ima još takvih.

- Tu si u pravu. Ali sad ima posla na njivi, pa ljudi rade i kreču se.

- Je, istina je. Rade. Samo i tu ima jedan problem. Navikli su nakon posla navratiti pred trgovinu malo popričati, družiti se, popiti pivo ili dva i doma. Sad kad nema okupljanja svaki si ponese na njivu malo više od dva piva. Pogledaj im noseve, kao crvene babure. Misliš da je od to sunca? Uskoro ćemo imati problem s alkoholizmom i nasiljem u obitelji. Misliš da je susjeda Nespretnjakovićka zapela za vrata i lupila se u oko?! Ili se Plazinićka spotakla i povrijedila nogu?!

- Bome, sad si mi dala da mislim. Otkud ti to sve znaš?

- Čitam, informiram se. Sve to imaš na internetu. Sin mi je naručio laptop, sad ne moraš u trgovinu po to. Sjediš doma i naručuješ. I ne samo to. Možeš platiti račune, a i u općini možeš obaviti sve što trebaš. Ni biljezi ti više ne trebaju. Pravo čudo.

- Susjeda, nisam znala da si tako pametna. Kapa do poda. Nego, što si još zapisala?

- Ono najgore ti nisam rekla. Znaš onu malu Zgubidanovićku? Ona što je iz grada došla tu u izolaciju u staru bakinu kuću? Ta je navodno masrka. I sad tu masira na crno, kažu da namješta i zglobove. Ova naša selska kostolomka je dobila konkurenciju. Uglavnom, mala je zgodna, pa odjednom imamo u selu epidemiju križobolja i vratobolja. Svaki drugi suseljan je obolio od te boljetice, pa idu kod nje na masažu. Selske cure, a ni žene baš nisu sretne zbog tog. Moglo bi biti tu svega. Ako ju koja dohvati ili se udruže sve zajedno, bit će zla, kažem ti.

- A tako znači?! To nisam znala. Brzo, zovi policiju i hitnu!

- Koji ti je vrag? Nismo još popile kavu.

- Idem..idem ovog mog istaburati, prebiti Boga u njemu. Istina, preventivno. Počeo se žaliti da ga nešto „štreca“ u križima. Ma, dat ću ja njemu.

- Ajde, ajde. Pišem susjeda kao kolateralnu žrtvu korone, besposlenosti i selskih naklapanja.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

terzo
9.5.2020. 17:15
Hallo Sanja ! Sretan rodjendan , ostani zdravo i dobro . Poz. "mikes"terzo


Još iz kategorije Priča