Banner
HAK: Prometna nesreća na A7 kod čvora Rijeka Zapad
DHMZ: Promjenljivo oblačno ponegdje s kišom, temperature i do 17 celziejvaca
Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: U Hrvatskoj niska učestalost infekcije
Počinju prijave za prvi rok državne mature
Počinju prijave za prvi rok državne mature
Oko 1.500 liječnika u opasnosti da ih bolnica ili dom zdravlja ovrše
HNB: Banke u Hrvatskoj u devet mjeseci s dobiti od 1,1 milijardu eura

  Zdravstvo

Kolaps virovitičkog zdravstva: Bolnici nedostaje 30 liječnika, 15 liječnika obiteljske medicine je pred mirovinom, a mladi doktori ne žele u Viroviticu

  Berislav Bulat, dr. med           26.11.2019.         8223 pogleda
Kolaps virovitičkog zdravstva: Bolnici nedostaje 30 liječnika, 15 liječnika obiteljske medicine je pred mirovinom, a mladi doktori ne žele u Viroviticu

Virovitičko - podravska županija uskoro bi se mogla susresti s iznimno ozbiljnim problemima zbog nedostatka liječnika obiteljske medicine. U ovom trenutku postoji manjak od 7 do 8 ordinacija bez liječnika, odnosno čak je desetak upražnjenih timova ako se računaju i trenutno slobodni timovi u Mreži javne zdravstvene službe.

Uz to 15 liječnika obiteljske medicine je pred mirovinom, a na specijalizaciji za liječnika obiteljske medicine dvije su osobe. Tome treba nadodati indikativne činjenice kako nadležni Dom zdravlja godinama nije ni s jednim liječnikom sklopio ugovor o specijalističkom usavršavanju, kako nijedan od novodiplomiranih doktora medicine nije zatražio rad pod nadzorom (novi oblik rada uveden umjesto pripravničkog staža) u Domu zdravlja te kako više mladih liječnika koji još rade u toj ustanovi bez specijalizacije (pa čak i nekoliko njih sa završenim specijalizacijama!) pripremaju dokumentaciju za prelazak u druge ustanove.

Problem je i s liječnicima drugih specijalizacija. Trenutačno je u tijeku natječaj za specijalističko usavršavanje doktora medicine u Općoj bolnici Virovitica, sličan kakav se ponavlja iz godine u godinu, s potražnjom od preko 30 doktora, dok se očekivani odaziv broji prstima jedne ruke…

Iako zadnjih godina imamo sve više diplomiranih doktora medicine koji su porijeklom gravitiraju ovom području (2017. petero, 2018. osmero, 2019. trinaestero), tek nekolicina ih se želi zadrži u županijskim zdravstvenim ustanovama unatoč ovako izraženim velikim potrebama.

Negativne kadrovske projekcije koje i prosječni korisnik zdravstvene zaštite može uočiti prema starosnoj dobi bolničkih liječnika kao i liječnika primarne zdravstvene zaštite potvrđuju najnoviji brojevi evidencije Hrvatske liječničke komore prema kojima je gubitak liječnika tokom ove i iduće godine samo zbog nastupa dobi za starosnu mirovinu u našoj Županiji preko velikih 25 posto!

Primjer nedostatka liječnika u obiteljskoj medicini imali smo nedavno nakon zatvaranja ordinacije dr. Zdravka Sertića u Virovitici čiji stotine pacijenta se pokušavaju upisati u preostale timove u gradu koji su ionako dupkom popunjeni.

Nedostatak liječnika u bolnici postaje evidentan tek zbog prelazaka liječnika u druge ustanove (Bjelovar, Zagreb) jer, slično kao i u obiteljskoj medicini, mnogi liječnici i nastupom pune starosne dobi za mirovinu, nastavljaju raditi - svjesni što potreba sustava, što slabih prihoda po umirovljenju.

Smatram da smo svi zajedno dužni sveopćoj javnosti podastrijeti jasne podatke o stvarnom stanju temelja zdravstvene zaštite, a to su prije svega zdravstveni djelatnici pa zatim i sve drugo osoblje, a tek onda materijalni i infrastrukturni čimbenici kojima se često nastoji uljepšati slika upropaštene organizacije i planiranja u zdravstvu Virovitičko-podravske županije.

Berislav Bulat, dr. med.

Predsjednik Županijskog povjerenstva Hrvatske liječnike komore za Virovitičko-podravsku županiju

Predsjednik Podružnice Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) za Virovitičko-podravsku županiju

Član Upravnog odbora Hrvatskog liječničkog zbora-Podružnica Virovitica

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravstvo