Sabor: MIP predložio pokretanje kaznenog postupka protiv Kuščevića
Sabor u petak o konačnom prijedlogu Zakona o službenoj statistici
Saborski odbor prihvatio izvješće pučke pravobraniteljice za 2018.
Saborski odbor prihvatio izvješće pučke pravobraniteljice za 2018.
Kina: najranije cjepivo protiv koronavirusa biti dostavljeno na ispitivanja krajem travnja
Samsung se ispričao zbog slučajne obavijesti poslane korisnicima
Amsterdam planira erotski kompleks umjesto Crvene četvrti

  Aktualnosti

Koje stranke mare za životinje

        03.11.2015.         939 pogleda
Koje stranke mare za životinje
Nakon što je udruga Prijatelji životinja uputila dopis strankama koje su se kandidirale na predstojećim parlamentarnim izborima, primila je prve odgovore. HDZ, HNS, HSP dr. Ante Starčević, Hrvatski laburisti-Stranka rada, ORaH i Živi zid predstavili su svoje programske stavove o zaštiti životinja i održivom življenju, navodeći kako planiraju poboljšati i unaprijediti Zakon o zaštiti životinja i zaštitu životinja u Hrvatskoj općenito. Očekuju se i odgovori ostalih stranaka.
 
Stranke su se jasno izjasnile protiv uzgoja činčila i ostalih životinja u svrhu proizvodnje krzna te protiv uvođenja lova lukom i strijelom. Također, stranke su se izjasnile i vezano uz zabranu ubijanja napuštenih životinja, zabranu cirkusa sa svim životinjama, zabranu držanja pasa na lancu, zabranu korištenja konja za izvlačenje drva iz šume, o promicanju biljne prehrane i o ostalim aktualnim temama.
 
Zaštita životinja nije nevažno ni drugorazredno političko pitanje. Naprotiv, zanemarivanje odnosa prema životinjama i okolišu uvijek se negativno odražava i na kvalitetu života ljudi. Stranka za prava životinja ima svojeg zastupnika u Europskom parlamentu, a političke stranke u Nizozemskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Španjolskoj, Ujedinjenome Kraljevstvu, Portugalu, Danskoj, Švedskoj, Kanadi, Australiji, SAD-u i drugdje već godinama djeluju na promicanju prava životinja. Stoga i hrvatski građani od političkih stranaka očekuju izgrađene stavove o zaštiti i pravima životinja, no žele vidjeti i jasnu provedbu zaštite životinja u praksi.
 
Udruga Prijatelji životinja svjesna je da su zakoni koji definiraju okvire zaštite životinja specistički jer prvenstveno štite ekonomske i političke interese ljudi, a životinje se pritom štite u okvirima koji ne ugrožavaju te interese, što je pogrešno. No Prijatelji životinja smatraju nužnim da političke stranke slijede suvremene civilizacijske dosege te da se u svojem djelovanju založe za što obuhvatniju zaštitu životinja i za sankcioniranje prekršitelja. Pritom birači žele poduprijeti programe onih stranaka koje su dosljedne i namjeravaju donijeti i provoditi u djelo istinske promjene za životinje.
 
Provjerite što stranke misle o zaštiti životinja i održivom življenju
 
Udruga Prijatelji životinja poziva birače da potraže na www.prijatelji-zivotinja.hr programske stavove političkih stranaka i da provjere koje stranke imaju konkretne prijedloge i viziju o unaprjeđenju zaštite životinja i povezane zakonske regulative. Prijatelji životinja pozivaju i sve druge stranke da se putem svojih programskih stavova, medijskih istupa i planova jasno iskažu za zaštitu i prava životinja te razvoj nenasilnoga društva i održivog suživota ljudi i ostalih životinjskih vrsta.
 
 
 
Programski stavovi stranaka o zaštiti životinja mogu se pročitati na www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=2813.


Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.