Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Komentar

Koja je to razlika između popisa naših branitelja i potpisnika referenduma?

  Inoslav Bešker/Jutarnji list           04.09.2010.         2203 pogleda
Koja je to razlika između popisa naših branitelja i potpisnika referenduma?

Ova bi hrvatska Vlada morala odmah podnijeti ostavku i smjerno zamoliti predsjednika Republike da raspiše izbore. Ne zato što bi svaka sljedeća vlada morala biti bolja. Ne, toliko zaista nisam naivan. Jedina alternativna vlada Hrvatskoj demokratskoj zajednici, kakva je bila na vlasti 2000. - 2003., uspjela je u manje od četiri godine proigrati gotovo sav politički kapital koji ju je iznio na vlast, uspjela se isposvađati međusobno uzduž i poprijeko, potrošiti glavninu energije za pakosti vlastitim koalicijskim partnerima, prorajtati pozitivne elemente ono malo poteza koje je znala izvući (započeti napokon mrežu autocesta, donekle srediti državne financije, doduše uz nerazborito zaduživanje - ali kad smo vidjeli kako se zadužuju od 2004. do danas, i kad vidimo kako se srozao broj izgrađenih kilometara autocesta a kako je istodobno kilometar vrtoglavo poskupio, onda je jasno da i od Račanovih genijalaca ima gorih)...

Isisavanje proračuna

Osim toga, sa sadašnjim izbornim sustavom i sadašnjim sustavom nadzornih odbora i ostalih oblika kapilarnog isisavanja svega što muze proračun, nema šanse da se oformi vlada koju neće ucjenjivati i uvjetovati foteljaške grupacije, uvijek spremne pretrčati iz tabora u tabor samo da se ne odreknu državnog vimena. Ama i slijepac bi progledao pošto se u raspravi o političkoj budućnosti gospođe Adlešič počelo baratati opstankom njezina muža u nekom poduzeću. I nakon trideset i kusur godina vanjskopolitičkog novinarstva ne pamtim da sam sretao tako iskrene primjere svođenja politike na trgovinu foteljama, čak ni u režimima s glasovitom korupcijom.

Ako se Hrvatska ne vrati na dvokružni sustav (kakav je, zahvaljujući genijalnosti Smiljka Sokola, omogućio 1990. Hrvatskoj demokratskoj zajednici da s otprilike 40 posto glasova uzme otprilike 60 posto saborskih mandata), foteljaške ekipe će, u uvjetima relativne ravnoteže dvaju tabora, uvijek moći izboksati pet-šest prosvjednih ili striktno interesnih mandata i presuđivati o opstanku vlasti, po skupu cijenu.

Sjetim se Vlade Gotovca, s kojim jamačno nisam bio istomišljenik prije četrdesetak godina. Bio sam pesimist, iako nisam očekivao toliku eksploziju nasilja i, paralelno s njom, toliku eksploziju primitivne, kratkovidne, bezobzirne pohlepe koja je premrežila Hrvatsku kada su brane popustile. Ali Gotovac je bio optimist, on je jedva čekao da Hrvatska bude samostalna pa da Hrvati pokažu što i kako mogu. On je - kako bi rekao opaki Krleža - također doživio da mu se ideali ostvare. Doživio je, vidio, i to mu se toliko zgadilo da je od toga umro. Nije to samo moj zaključak - to sam i od samog Gotovca čuo malo prije njegove smrti, onih zadnjih njegovih godina kada smo, tada da, postali praktički istomišljenici. U tom kontekstu očekivati bitno bolju vladu bila bi puka i nedostojna iluzija. Ali možda smijemo očekivati vladu manje nespretnu i, oprostite na izrazu, glupu.

Jer nijedna iole pametna vlada ne bi ovako sama sebe sjekla po nogama kako to čini vlada Jadranke Kosor, prvo u raspravi o državnom proračunu a zatim s ovom nedostojnom blamažom oko osporavanja potpisa za referendum.

Jedini instrument

Strah od referenduma tako postaje samo očitiji i, dopustite, histeričnije izražen.

Dovoljan je jedan element: kada se sumnja u malverzacije popisima branitelja, onda Vlada i njezini ministri (jučer Kosor, danas Mlakar) brane privatnost potpisnika na dugogodišnju štetu državnog proračuna i sviju poreznih obveznika - a kada treba razbiti napad sindikata na jedan Vladin zakon, koji uskraćuje stečeno pravo (kakvo, mutatis mutandis, postoji i drugdje po Evropi), onda nema nikakve zaštite privatnosti. Da pojednostavnimo do karikature: branitelji su predmet javne isprave, pa je ona tajna, a potpisi za sazivanje referenduma su privatni, pa su stoga javni, po logici ministra uprave.

A da, to je šef istoga resora koji tvrdi da su u 46 dana pregledali i usporedili 800.000 potpisa (jer, ne zaboravimo, građanin potpisom potvrđuje svoju volju, ne rukopisom kojim se unosi JMBG ili što već), i koji grafološku analizu obavlja "iz aviona", ali koji više od dvije godine nije kadar ispraviti biračke popise za koje se - ovaj put zaista iz aviona - vidi da su napuhani. Na popisu birača (koji nisu sastavljali aktivisti i koji je, vjerujem na riječ, bio propisno uvezan) bilo je u studenome 2007. 133.795 više birača nego u studenome 2003. To je moglo "težiti" pet i više mandata - taman koliko je bilo dovoljno da Hrvatska demokratska zajednica opet pobijedi, sa svojim satelitima, foteljaškima i inima. Ako se ne varam, ni časni ministar Mlakar još nije objasnio kojim su kvascem nabujali birači kad im demografsko vrijeme nije, niti je časni sudac Hrvatin, predsjednik Središnjega izbornog povjerenstva, ikada objasnio zašto nije - u skladu sa zakonom (tiskanim posve paralelnim recima i propisno uvezanim) - poništio te izbore koje plaćamo korupcionaškim skandalima što svakodnevno izbijaju na vidjelo.

Po kojim ćemo i kakvim popisima na izbore, kad ih bude? Ili na referendum za ulazak u Evropsku uniju? Ovo više ne pitam imenovane. Pitam predsjednika Republike, koji je naš glas iskao obećavajući zakonitost.

Nema nikakve dvojbe da je važno utvrditi jesu li popisi potpisnika za referendum valjani ili su posrijedi muljaže. Referendum je jedini instrument izravne demokracije kojim građani raspolažu i veoma je važno da se taj instrument ne kompromitira - ali jaja su, bojim se, već razbijena.

Učestali skandali

Zašto se u Hrvatskoj provjerom potpisa na zahtjevu za referendum bavi izvršna vlast, zašto to procjenjuju ministarstva one iste Vlade (istoga "kadije") protiv čije politike se zahtijeva referendum? I po kojoj se logici loptica baca zakonodavnoj vlasti, gdje odlučuje ista većina koja formira vladu? Zašto se time ne bavi, kao u normalnim zemljama, sudbena vlast, odnosno povjerenstva sastavljena pretežno od sudaca (makar Sessinih, ili Hrvatinovih, što imamo - time i klimamo)? Zašto čak i oko toga moramo imati skandale? Malo stida ne bi manjkalo, izabrana gospodo. Ali ovo je samo retorička figura. Ne, ne očekujem ga u dovoljnoj količini da u ponedjeljak ovakva Vlada časno odstupi.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

PRAVEDNIK
24.9.2010. 18:02
_Anakonda---zar je sramota imati status branitelja u hrvatskoj? :::::::::V.Pitanjeee.....?????

...Jer.....( 2+3=5 )...pa tako....200.000+300.000=500.000???????....i na kraju...*NAJBITNIJE*------- "
ako se u drugim zemljema objavljeni podatci o korisnicima proračunskih sredstava zašto nebi i u hrvatskoj!? "-------ISPALO bi da Branitelja ima_( govorili_2+3=5....A...***MISLILI***_2+3+5....Idemo_dalje_ZNA-SE_10.0"ODLIČNO".....?????!!!!!!_PRIMLJEN-oa....Na Znanje... i Točka.
.....A u Suprotnom_(2_Ratovala_Premalo)....(3_Kupovala_Otkaz).....(5_Prodavala_Zatvor)...i šta onda?!....Velika Država Stvorena s Premalo Branitelja_Država Puna Ko Brod(Vračen_Pokraden_Novac)_Kriminalci Zatvoreni(Ali Tko Ce Raditi Umjesto NJIH)....?????!!!!!!!!.....Ali Postoji_ALTERNATIVA_*200.000(Br.)+300.000(Laž.)+500.000(Krim.)=*1.000.000*-500.000(Krim.) - 300.000(Laž.) ===200.000(Br.) +300.000(NEZAPOSLENIH) =*500.000_*ODLIČNIH_(2+3=5.0_Odlično...1.Razred...ali bar Pošteno_5.0+Pohvala***Eu***)...Malo Matematike i svačeg Pomalo....GLUPO_*ALI_ISTINITO*....!!!!!!#####

_Pogl.23_Završeno_sa Pohvalom(Primjer_V.Hr.ZNANJA)....pak onda stvarno možemo i Idemo....Dalje.....ALI...Kak TREBA....!!!!!!!!!......~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~%
anakonda
16.9.2010. 17:22
ako se u drugim zemljema objavljeni podatci o korisnicima proračunskih sredstava zašto nebi i u hrvatskoj!?
zar je sramota imati status branitelja u hrvatskoj?
donat
14.9.2010. 10:48
Od kad se prekršitelji ili prevaranti hvataju javnom objavom svih osoba u toj populaciji.Smiješno.
guru3977
14.9.2010. 7:51
znači danas imamo 515 000 branitelja, a tuđman je izjavio da je bilo oko 250 000 branitelja u obrani hrvatske.
stvrano zašto se onda ne objavi registar branitelja i ako se utvrdi da je samo jedan lažni branitelj onda bi njemu trebalo dati saborsku mirovinu?????
zaslužio je!
donat
13.9.2010. 20:12
haha koji si ti krele ako jedan na tisuću kupi penziju krivi su ovih tisuču aa haha veće budalaštine nisam čuo
zzzz
12.9.2010. 17:29
pa sami su si krivi, zašto se ne riješe lažnjaka????
donat
12.9.2010. 7:10
Tko štiti prave invalide rata od sumnje i blaćenja da su lažni i prpagande jalnog naroda .....njih 98% pravih ko njih štiti ......
anakonda
9.9.2010. 21:26
pa koji ustav imaju bosanci..... da smiju objaviti korisnike državnog proračuna????????????
anakonda
9.9.2010. 21:23
Spiskovi korisika invalidnina i naknada

1. Unsko-sanska županija
2. Posavska županija
3. Tuzlanska županija
4. Zeničko-dobojska županija
5. Bosansko-podrinjska županija
6. Srednjo-bosanska županija
7. Hercegovačko-neretvanska županija
8. Zapadnohercegovačka županija
9. Županija Sarajevo
10. Zapadnobosanska županija
11. Distrikt Brčko

a što bi se kod nas dogodilo da se to objavi?????????
guru3977
9.9.2010. 9:54
Tko štiti lažne branitelje i objavu registra branitelja?

Nakon izjave državnog tajnika u Ministarstvu branitelja Zorana Komara da ne zna NIJEDNOG lažnog branitelja skup je demonstrativno napustio branitelj Stjepan Domjanić, bivši pripadnik Gromova. Mora se otkriti tko je borac, a tko nije borac. Stvar je u zakonu. Je li Kutle pošten čovjek?! Što mu fali? Po zakonu si ukrao i nisi kriv, kazao je Domjanić.
mastermind
8.9.2010. 16:21
Nisam znao a bome ni pomišljao da Bosna ima popis korisnika naknada na netu! Pa to kod nas vjerojatno nikad neće biti! Popis za referendum su sredili i pregledali u vrlo kratkom roku, a ovo ostalo: registar branitelja, popis birača, i korisnici poticaja....eeee to se ne dira samo tako...to spada u glasačku mašineriju! Čujem jučer na radiju stih u jednoj pjesmi nešto tipa : "ima nas skoro kao i glasačkih listića"...
guru3977
8.9.2010. 8:37
freeman
JASNO, GLASNO I TRANSPARENTNO
Spiskovi korisika invalidnina i naknada u BiH:"

a što je sa ovakvim slučajevima:
Afera HEP: "Novac se u kartonskim kutijama odnosio u središnjicu HDZ-a"

"Novac se u kutijama nosio u središnjicu HDZ-a"

"Kada se dijelio kolač, tada MIJE SAMO HDZ imao svoje POSREDNIKE, nego je svoje ljude u takvim situacijama IMAO i HSS!!!!!!!!. Točno se znala pozadina svakog spornog posla, tko ga je gurao, kako se izvlačio profit i kamo je odlazio. Nakon nekih takvih poslova gotovina se DOSLOVNO u velikim kartonskim kutijama ODNOSILA u središnjicu HDZ-a", kazao je izvor blizak Mravku, piše Nacional.


guru3977
8.9.2010. 7:47
dok je ove vlasti, sigurno ne! pa tko bi onda glasao za hdz?
freeman
7.9.2010. 16:38
još jednom kažem - možete li zamisliti ovakav popis u RH
freeman
7.9.2010. 16:35
JASNO, GLASNO I TRANSPARENTNO

Spiskovi korisika invalidnina i naknada u BiH:

Copy/paste u adressbar i enter

fmbi.gov.ba/hrvatski/spiskovi/

freeman
7.9.2010. 11:08
a zamislite da se kod nas objavi popis svih umirovljenih po posbnim uvjetima, kao što je to BiH objavila - po kantonima i visinama invalidnosti
anakonda
6.9.2010. 21:22
stvarno, a tko je obajavio registar branitelja???? naglo se zašutilo i na kraju ispada da se sam objavio????
da nije možda hdz objavio, da bi mogao u miru skinuti braniteljima 10% mirovine??????
donat
6.9.2010. 13:16
E neće moći . Svi su zgranuti i iznenađeni ponekim objavljenim potpisom i govore kako su narušena njihova ljudska prava i privatnost i to nipošto nevalja nečiji potpis javno objaviti a jeli njegov ili nije upitno je postalo .Dok s druge strane niko nema ništa protiv privtatno i osobno stanje ili prošlost branitelja objavljivati javno , te gotovo svi podržavaju nelegalno objavljen registar branitelja .Nemože se slična situacija tumačiti na razlićite načine kako je narodu volja .
mastermind
5.9.2010. 18:47
Anakonda to je u normalnim zemljama...kod nas to ne može bit
anakonda
5.9.2010. 16:22
ima jedna velika razlika između branitelja.... i potpisnika referenduma!
u drugim državama svi korisnici sredstava iz proračuna moraju biti dostupni javnosti, a kod nas je obrnuto?
ovdje se objavljuju podatci potpisnika referenduma!
anakonda
5.9.2010. 14:41
a kava je razlika iumđu jace i sandera????
hdz sve to zna:
HDZ se srami monografije koja veliča Sanadera
HRVATSKA demokratska zajednica zatajila je i u najskrovitije kutke svoje "ropotarnice prošlosti" ugurala monografiju nazvanu "HDZ – 20 i idemo dalje...", koja je na svečanom saboru, koji se trebao održati u pulskoj Areni početkom srpnja prošle godine, trebala uveličati proslavu 20. godišnjice stranke, jer je knjiga veličala "pobjeglog" premijera Ivu Sanadera.

Kako prenosi riječki Novi list, knjigu je izdao sam HDZ, no i taj izdavački uradak, kao i dokumentarni film o stranci koji je potpisao Obrad Kosovac, a onda i sama spektakularna fešta u Areni neslavno su propali, jer je samo koji dan prije svečanosti njihov nezaustavljivi i slavljeni premijer – podvio rep i nestao s hrvatske političke scene.

Zanimljivo je da su u knjizi, koja sveukupno ima 217 stranica, ime osnivača stranke Franje Tuđmana i njegova desetogodišnja vladavina tek usputno spomenuti na 36 stranica teksta i 26 slika, dok je također desetogodišnjoj eri njegova nasljednika Sanadera posvećena glavnina knjige – čak 180 stranica teksta i 104 fotografije. I svi ostali podaci vezani uz stranku, kako se navodi, isključivo su spominjali posljednjih 10 godina postojanja, a prvih je 10 spomenuto tek uzgred. Monografija je tiskana u 5.000 primjeraka.

Hebrang priznao da je knjiga skrivena jer je "strašna"


Još iz kategorije Komentar