Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Olgine recenzije

Knjiga stišane glazbe

  Olga Vujović           20.07.2020.         1045 pogleda
Knjiga stišane glazbe

Autobiografije, dnevnici i memoari publiciraju se zbog potrebe da se s drugima podijele vlastita razmišljanja, sjećanja ili anegdote. Nerijetko do tiskanja takvih tekstova dolazi na nagovor najbližih, pa je tim putem nastala knjiga Borisa Leinera „Sve bio je ritam“ uz obilje ilustracija Davora Schunka („Sandorf“, 2020.). Ljubiteljima „novog vala“ bubnjar Boris Leiner (1957.) predstavlja prvenstveno člana kultne grupe „Azra“ (1977.-1990.) koju je osnovao pjevač i gitarist Branimir Johnny Štulić (1953.).

Nakon razlaza sa Štulićem (1987.) Leiner nastavlja svirati u grupama „Vještice“ i „Šo!Mazgoona“, ali vrijeme provedeno u „Azri“ odnosno sa Štulićem, prema zapisima u knjizi, obilježilo je njegov život: „Johnny je bio i ostao centralna figura mog života. Kao stariji brat, kao karizmatični vođa, kao velikodušni prijatelj. Bio mi je uzor kao originalni kreativac, obojio je moj život strašću i ozbiljnošću. Johnny je bio vatra što sažiže, a ja raspirujući zrak. Među nama nije bilo cmoljavih emocija, prije zdravi vojnički dril. Poveo me trnovitim putem do uspjeha…Na tome sam mu beskrajno zahvalan.“

Leinerovu knjigu mnogi zovu autobiografijom, no osobno sam prilično sumnjičava prema toj odrednici. Čini mi se da autobiografija obuhvaća puno više od onog o čemu piše Leiner, jer on uglavnom ispisuje prilično eksplicitne vlastite erotske scene, pa da ne znam kako se radi o glazbeniku, pitala bih se čime se bavi da je tako omiljen među djevojkama. Naime, u knjizi, ima iznenađujuće malo osvrta na samu glazbu, što također uočava rock-kroničar i esejist Đorđe Matić (portal XXZ): „Čudi zato kako malo muzike ima u knjizi“.

Uvodni dio knjige pod nazivom „Životinje“ u kojoj Leiner prepričava svoje nezgode sa životinjama i završno poglavlje naslovljeno „Crtice“ u kojima opisuje dogodovštine s poznatim glazbenicima (Davorin Bogović, Alka Vuica, Josipa Lisac, Arsen Dedić) su sadržajno i stilski najzabavnije i najzaokruženije cjeline. Tu ujedno Schunk (1970.) pokazuje odlike dobrog i duhovitog ilustratora doraslog različitim temama.

Možda je moja greška što sam u poglavlju „Azra“ očekivala opise koncerata i barem nekakve glazbene komentare, a dočekala eksplicitne opise Leinerovih (i Johnnyjevih) seksualnih ekshibicija. Nisam zatečena uličnim žargonom, nego sadržajnom (i stilskom) razinom koja bi prije odražavala frustriranog školarca negoli iskusnog muškarca. Osim toga, sve te seksi-epizode nalikuju jedna drugoj, pa opisi vode monotoniji (pa i neuvjerljivosti).

U poglavlju „Putovanja“ Leiner ipak približava dio atmosfere gradova odnosno sredina u kojima nastupa, a slično je i u cjelini „Nizozemska“ gdje je zabavna epizoda s Mickom Jaggerom.

Budući da knjiga očito nije zamišljena ni kronološki ni faktografski već asocijativno, ona nešto više govori samo poznavateljima Leinerove karijere i glazbene scene na koju se referira (jugoslavenski glazbenici „novog vala“). I mada se radi o živopisnoj prozi (čitatelji Milka Valenta ili Henryja Millera samo će rezignirano uzdahnuti) Leinerova knjiga ne pomiče granice spoznaje niti nudi naročiti čitateljski užitak (lektor je otišao u kupnju vlastitih bubnjeva), ali zbog Schunkovih ilustracija predstavlja neuobičajenu knjižnu formu koju bih nazvala slikovnicom za odrasle (djelomično čak i u užem smislu pojma).

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Olgine recenzije