Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Mojom stranom ulice

Kiro prosviro 2: Sve obmane gradske vlasti oko obnove dvorca i parka

  Ivan Žada           17.08.2018.         11324 pogleda
Kiro prosviro 2: Sve obmane  gradske vlasti oko obnove dvorca i parka

Voditeljica projekta obnove virovitičkog Dvorca Pejačević i Gradskog parka Đurđa Aragović, prije četiri mjeseca na sjednici Gradskog vijeća građanima je obećala da će svi radovi u parku  biti gotovi do ovogodišnjeg Rokova, odnosno do jučer. Nadodala je i da je tvrtka „Flora“ baš tih dana nabavila sadnice i da će u parku biti posađeno oko 240, od toga oko 140 stabala, 100 sadnica grmlja te 310 dužnih metara živice. I da će sadnja trajati do 30. svibnja, a zatim će uslijediti drugi radovi, poput uređenja staza i ostalog.

„Sadnja bi trebala biti dovršena do kraja svibnja, a do Rokova, sredinom kolovoza, trebali bi biti dovršeni i svi veći radovi u parku, koji će već tada pokazati svoje novo lice“, rekla je tada samouvjereno Đurđa Aragović iako je svakome s imalo mozga bilo jasno da je takvo što nemoguće. Odgovarajući na pitanja skeptičnim oporbenim vijećnicima koji su također tvrdili da je takvo što nemoguće, voditeljica projekta je samouvjereno odbrusila kako ne samo da će to biti kako je kazala, već je i dodala da će do Rokova biti instalirana i nova, suvremena 3D fontana i da će  do tada biti gotove šetnica, staze i svi ostali radovi u parku.

Rokovo je stiglo, a ništa što je Aragović tako samouvjereno obećala s govornice nije učinjeno. Nije zasađeno 140 stabala. Nije zasađeno sto sadnica grmlja, niti 310 dužnih metara živice. Nije uređena niti jedna jedina staza, niti im se naziru moguće konture.  Nije završena ni fontana. Uz sve ovo što nije napravljeno od obećanog prije četiri mjeseca, učinjeno je ono što se nije niti spominjano. Srušen je cijeli drvored potpuno zdravog drveća pred gimnazijom. Upućeni vele zbog instalacija za novu velebnu fontanu. Od onih preostalih par stabala, motorkama su posjekli još dva.  Samo oni znaju iz kojeg razloga.  Radovi na dvorcu evidentno kasne i ne odvijaju se sukladno projektu. Fasada dvorca se ne obnavlja, već krpa. Stari most koji je bio predviđen za obnovu srušen je zbog nemara, odnosno zbog toga što gradski diletanti nisu izgradili pristupnu cestu za teške strojeve, već su oni prelazili preko mosta koji je zbog lošeg stanja godinama bio zatvoren čak i za osobna vozila. Novoizgrađeni betonski most izliven u armiranom betonu i ozidan ciglama nikako se ne može nazvati obnovom. Treba kazati da je i takav način „obnove“ višestruko jeftiniji od konzervacije. Isto se može kazati za fasadu dvorca. Ona na ovaj način ne samo da neće biti obnovljena i trajna, već je opet takva „obnova“ mnogostruko jeftinija od one da se oguli žbuka do cigle, sanira vlaga i navuče nova žbuka.

Ne tvrdim da se radi aljkavo kako bi se „uštedio“ novac , već samo da bi se stigli rokovi, no šteta po dvorac je potpuno ista. On naprosto neće biti kvalitetno obnovljen. Unatoč svemu tome, gradonačelnik Ivica Kirin - Kiro još se usudio pri jučerašnjem otvaranju fontane vrijedne šest milijuna kuna, ili kako je on to kazao prezentaciji njezina rada, građanima koji su se sapletali oko cijevi koje su virile iz zemlje neuređenog okoliša, lagati da nikada nisu niti kazali da će sve biti završeno do 16. kolovoza ove godine. Uzgred se pohvalivši kako takvu fontanu ima samo Virovitica, Zagreb, Barcelona i Las Vegas. Očito nesvjestan da se na taj način narugao vlastitim građanima, a ubrzo i ponovno potencijalnim biračima. I nije tu stao, već je jučer u kamere lokalnih medija sve one koji se ne slažu s načinom kako vode grad i provode projekt obnove, odnosno koji ukazuju na nepravilnosti, bahato nazvao pametnjakovićima i rekao da se obrate Europskoj uniji. Kako smo se osjećali prozvanima, redakcija portala Virovitica.net obratila se danas Europskoj komisiji sa svim foto i video materijalima i dokumentima koje smo prikupili, a koji potvrđuju da se projekt ne provodi sukladno projektu i planiranim rokovima.

Da je u gradu panika nije tajna. Europska unija ne trpi fušeraj i kašnjenja. Za sve se plaćaju ogromni penali. Za grad koji ionako nema pojma kako će namaknuti petnaest  milijuna koliko za obnovu mora dodati vlastitih sredstava, penali bi ga doveli na rub bankrota, ako ne i bankrot, a za to će biti odgovoran po logici stvari gradonačelnik Kirin i aktualna vladajuća garnitura. Da u cijeloj priči štošta ne štima vidljivo je iz aviona ili drona. Ne samo nama novinarima, već i brojnim građanima Virovitice. Netko od njih je vodstvo grada zbog svega navedenog prijavio državnom odvjetništvu.

Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici je, kako su izvijestili javnost, iako to inače ne rade kada su u pitanju anonimke, provelo potrebne izvide radi utvrđivanja istinitosti navoda u anonimnoj prijavi. Analizom rezultata i provedenih izvida, navode u priopćenju,  nisu utvrđeni elementi kaznenog djela za koje je podnesena anonimna kaznena prijava kao niti elementi nekog drugog kaznenog djela. No bit će zanimljivo vidjeti hoće li nepravilnosti utvrditi Europska komisija. Čim odgovor stigne podijelit ćemo ga s našim čitateljima.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Miro Bigec
18.8.2018. 10:24
??


Još iz kategorije Mojom stranom ulice