Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Palm

Kirinov portal detaljno opisao posljednji kockarski dan Siniše Palma: Ovisnika se šalje na liječenje, a ne u smrt

  Goran Gazdek           16.06.2019.         5844 pogleda
Kirinov portal detaljno opisao posljednji kockarski dan Siniše Palma: Ovisnika se šalje na liječenje, a ne u smrt

Malo tko je znao za porok vrijednog i štedljivog pročelnika za kojeg i najbliži suradnici tvrde kako je bio predan poslu, kako je radio i vikendima i praznicima u uredu, kako je gledao na svaki zarez i kako ni povišicu na plaću drugima nije odobravao bez velikog promišljanja. Vozio je dvadesetak godina star automobil, koji je naslijedio od oca, živio je s majkom u obiteljskoj kući u Virovitici, a iako je imao pročelničku plaću, živio je vrlo skromno. Kolege su ga zato u šali znale pitati kada će, konačno, kupiti novi automobil, jer si ga je, s obzirom na dobra primanja, mogao priuštiti – piše Kirinov portal u članku Siniša je ostavio poruku da mu je žao zbog slabosti i da se nada oprostu objavljenom u subotu 15. lipnja.

Portal tvrdi: Slabost Siniše Palma bila je – kocka, a do tog saznanja došli su nakon „višednevne istrage“ u na temelju „provjerenih podataka i dokumenata“ pa zaključili da je Siniša „zaista imao veliki porok i da je za njega koristio novac poreznih obveznika“.

Svjedoci tvrde kako su ga znali često viđati na bankomatu poslovne banke u centru Virovitice, nekad i po više puta u jednom danu. Kladio se na sve – casino, nogomet, košarku, hrvanje. Prema dokumentima koje imamo u posjedu, Palm je koristio ogromne količine novca. Kladio se stalno i nije mogao prestati. Primjerice, samo na jedan listić uplatio bi i po 10.000 kuna, a na njegovim listićima često su se nalazili parovi s velikim koeficijentima. U isto vrijeme, imao bi nekoliko aktivnih listića od kojih bi jedan bio dobitan. Dovoljno da nastavi trošiti dalje. Iako je njegovom online računu na kladionici teoretski mogla pristupiti i druga osoba, on je bio jedini koji je mogao na taj račun vršiti uplate sa svoje kartice i drugih računa. Transakcije su bile česte jer je puno igrao.

Portal detaljno opisuje posljednji kockarski dan svog nekadašnjeg direktora. Kopajući po privatnim stvarima Sinišine kolege rekonstruirale su njegovo kretanje iz sata u sat.

Koliko je to uzelo maha, najbolje pokazuju dokumenti od 30. svibnja ove godine, samo dan prije negoli će si oduzeti život. U 11:30 minuta račun mu je prazan, točnije, ima jednu kunu. Uplaćuje 14.000 kuna s kartice i troši ih na listić. Gubi. Ponovno uplaćuje novac na račun, 6.000 kuna. Opet gubi. Zatim uplaćuje 10.000 kuna, ponovno sav iznos stavlja na listić i gubi. U tom danu, pokazuju podaci, izgubio je 78.000 kuna, koje je na svoj račun uplatio iz drugih izvora – računa ili kartice. No, nije samo gubio. U istom danu, nešto prije 15 sati, dobio je 103.000 kuna. Tada, u nešto više od sat vremena, uplaćuje svu tu svotu na osam listića i sve gubi. Tada opet uplaćuje novac u kladionicu. U tom danu, ukupno je dobio 350.166 kuna i sve ih izgubio. Dan završava s 1,28 kuna na računu. Toga dana, ako se uzme u obzir novac koji je uplatio na svoj račun iz drugih izvora (kartice i računa) te onaj koji je dobio, ukupno je prokockao 428.166 kuna.

Nije moguće da baš nitko u gradu nije znao za porok skromnog pročelnika. To je nevjerojatno jer HDZ-ovci imaju baš sve podatke o svojim članovima (kao, uostalom i svima nama): gdje se kreću, s kim se druže, što su im hobiji, tko s kim pije kavu, što rade na radnom mjestu, a što u slobodno vrijeme. Posjet kockarnicama, u slučaju kad je čovjeku povjeren odgovoran posao, više nije njegova osobna stvar i zadiranje u privatnost. Kockari vrlo uspješno skrivaju svoje slabosti, vješti su u zavaravanju tragova, ali mora postojati neka sigurnosna provjera prije nego što im se povjeri odgovorna zadaća. Kockanje je ovisnost, a ovisnost je bolest. Bolestan čovjek ne može raditi složene poslove. Bolesnog čovjeka šalje se na liječenje, a ne u smrt.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Survive
16.6.2019. 17:21
Iz navodnog obrazloženja na portalu icv.hr postavlja se niz pitanja za one koji se malo razumiju u financijske transakcije. Kako to da nitko od zaposlenih u računovodstvu gradske uprave nije primjetio na "falsificiranim" izvodima neobična imena kojima se vrše isplate na teret proračuna? Kako su knjižili te stavke i na kojoj poziciji proračuna? Kakve su procedure kod zadavanja isplata i tko je vršio njihovu autorizaciju, ako je uopće i bilo? Što su radili unutarnja revizija i likvidatori transakcija? Što ima poslovna banka s kontrolom zakonitosti izvršavanja proračuna. Na ta i druga brojna pitanja zasada nema odgovora.


Još iz kategorije Dossier Palm