Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Dossier Palm

Kirin: Voditi ću ovaj sudski spor dok se ne iscrpe sve dostupne pravne mogućnosti

  Iva Anzulović           23.11.2022.         3877 pogleda
Kirin: Voditi ću ovaj sudski spor dok se ne iscrpe sve dostupne pravne mogućnosti

Tri godine nakon što je nestalo preko sedamnaest milijuna kuna iz gradske blagajne i tri godine nakon što je za isto optužio mrtvog pročelnika Sinišu Palma kao isključivog krivca, Ivica Kirin zaprimio je presudu Trgovačkog suda u sporu kojeg je pokrenuo protiv Zagrebačke banke u kojoj stoji kako nije kriva banka već on, Ivica Kirin.

Donosimo transkript prvog obraćanja gradskim vijećnicima gradonačelnika koji tri godine tvrdi kako je banka kriva za to što je iz gradske blagajne Grada Virovitice nesta(ja)lo sedamnaest milijuna kuna. Bez ikakve uredničke korekture objavljujemo tekstualni prikaz izjava gradonačelnika koji je na dan pronalaska tijela njegovog dotadašnjeg najbližeg suradnika, pročelnika za gospodarstvo i financije Grada, javnim priopćenjem optužio upravo njega za krađu svih tih sedamnaest milijuna. Forma transkripta je, naime, jedina primjerena trenucima grada Virovitice kojoj stoluje čovjek kojem je (i) sud upravo presudio kako je kriv on. Nepravomoćno.

 

Europski brend u gradu

Svojim dolaskom za govornicu, gradonačelnik Ivica Kirin pozdravio je sve nazočne a prije odgovora na pitanje vezano uz presudu Trgovačkog suda, prvo je podsjetio kako je gradski muzej dobio prestižnu nagradu.

Ivica Kirin (odgovor na pitanje vijećnika o presudi Trgovačkog suda): Prva takva nagrada koja je uopće došla u Hrvatsku. Radi se, naime, o dobivanju najboljeg slavonskog muzeja, znači dvanaest zemalja, trideset i četiri muzeja gdje su bili i neki naši muzeji kao muzej suvremene umjetnosti, ne znam, ovaj veliki isto iz Solina, ovoga, muzej i tako dalje. Naš muzej je dobio nagradu 'Živa 2022.godina' što je prestižna nagrada i jedanput se dešava da u godinu dana da budemo, naš muzej da bude nominiran za dvije nagrade. Kao što znate, on je predstavljao i Hrvatsku za najbolji europski muzej i tada smo dobili nagradu od stručnog žirija za najbolji postav tako da je to veliko priznanje, ne samo našem muzeju i gradu Virovitici nego i cijeloj Hrvatskoj. Još jedanput moja čestitka ravnateljici i svim djelatnicima i svima koji su stvorili da imamo danas europski brend u gradu.

Što se tiče vaših pitanja i ovoga što je izašlo u medijima, kao što je objavljeno, Trgovački sud u Zagrebu je odbacio tužbu grada Virovitice u sporu protiv Zagrebačke banke. Ono što je sada trenutno u tijeku to je podnošenje žalbe na Visoki trgovački sud al' također zbog raznih insinuacija u javnom prostoru, dužan sam pojasniti vama vijećnicima ali i javnosti, kako je uopće došlo do te tužbe.

Naime, nakon završetka istrage od strane nadležnih tijela u utvrđivanju činjenica a prije podizanja tužbe, grad je angažirao stalne sudske vještake i to; vještaka za financije i računovodstvo, vještaka za bankarstvo i računovodstvo, bankara, a, vještaka za informatiku i telekomunikacije i biometriju kao i stručnjaka za pranje novca i financiranje terorizma da daju svoje mišljenje za temelj eventualne tužbe koja se zasnivala na pravnoj podlozi da l' je banka postupila u skladu sa svojim obavezama i protokolima koje imaju u takvim postupcima. A odnosilo se na razdoblje od 2013.-te do 2019.-te godine kada je izvučeno 17 milijona kuna na štetu proračuna grada Virovitice. Nakon pismenog, znači, očitovanja svih tih sudskih vještaka da je, zapravo, grad u pravu, grad je podnesao tužbu. Ono što ja danas mogu samo reć' kao zakonski opunomoćenik grada Virovitice ja ne mogu komentirat' presudu. Presuda je nepravomoćna i, ovoga, mogu samo reć' da smo pokrenuli žalbeni postupak kako bismo od pravnih proces nastavili dalje. A nagađati kakve će presude sud donijeti, to nitko ne može predvidjeti i zato ćemo voditi ovaj sudski spor dok se ne iscrpe sve dostupne pravne mogućnosti.

Ono što je, možda, važno reć' - ne podizanje tužbe i sudskih postupaka nakon dobivenih saznanja od strane stručnih tijela bi opravdano postavilo pitanje meni kao zakonskom opunomoćeniku zašto nisam poduzeo pravne radnje za poticanje naknade štete gradskom proračunu i nepodizanje tužbe sigurno bi bilo potegnuto kao politička odgovornost mene kao gradonačelnika od strane vas vijećnika u gradskom vijeću kao i dijela medija koji vrlo negativistički pišu bez argumenata a i danas pišu o ovom slučaju ne koristeći dostupnu dokumentaciju nego šire dezinformacije i svoja mišljenja na razini političkih izbornih prepucavanja često puta kroz plaćene ili sponzorirane naručene tekstove. Znači, o zakonu smo postupali prema ovlaštenju i gradskog vijeća da poduzmemo sve radnje da naknadimo štetu gradskom proračunu. Postupak je takav kakav je išao, o sudskim presudama ne možemo raspravljat', sudovi sude ali postupak će se voditi dok se god ne iscrpe sve pravne mogućnosti. Ono jedino što je grad platio, to ste vidjeli u priopćenju, je samo ona taksa dvije i pol tisuće kuna. Nikakve one takse se ne plaćaju dok ne bude pravomoćna sudska presuda a tko će platit', to ćemo još na kraju vidjet'. Zato su sudovi da sude.

 

A 'ko će to sve platit'?

Na pitanje o plaćanju troškova daljnjeg suđenja, Ivica Kirin odgovorio je slijedeće;

Ivica Kirin: Tko će platit' troškove Trgovačkog suda. Porezni obveznici. Na koji način? Pa platit' će se ga onaj tko bude izgubio sud, prvo ne znamo tko će platit', to je broj jedan. A šta ako bude drugačije? Ako Zagrebačka banka plati, onda bi ja trebao dobiti nagradu onda, ili netko taj treći ako to neće biti gradski proračun? S jedne strane kažete tko mora platit' a s druge strane ne kažete tko mora dobit' nagradu. Tak' morate razgovarat'. Ajmo od vas nekoga da da svoje novce nek' uloži u presudu pa ako prođemo, ovoga, dobro, on će tu zaradit' a ako prođemo loše onda će platit'. A mislim, to je tako pitanje postavljeno, oni koji su vam mentori bili, trebali su vas malo savjetovat'. Grad Virovitica je prije imao jako velike tužbe, ja to nikad nisam iznosio ovdje van kad sam postao gradonačelnik. Gubili su nam gluposti, mi smo od onog dana uveli kod nas sve, ovoga, pravnike sa pravosudnim ispitom išli smo u nagodbe niti jednu sudsku presudu grad nije izgubio niti je dizao optužbe zbog grada da ima što manje troškova što se tiče sudskih postupaka. Ali u ovakvim postupcima nema, nemate dugova, morate uzeti pravnike koji to znaju radit'. To ne znaju gradski pravnici radit' i to ne znaju bilo kakvi odvjetnici radit'. A odvjetnici rade prema tarifama a tarife koštaju. Ali - tko bi preuzeo odgovornost nakon nalaza sudskih vještaka da tužba ima osnovu da ja kažem neću dignut' tužbu protiv Zagrebačke banke? Bez obzira na rizike o kojima govorimo. To je obaveza. Mi moramo postupak dovest' do kraja da znamo da smo postupili po zakonu sve i napravili ono sve što je moguće da pokušamo namirit' štetu u gradski proračun. To je bila moja misija od prvog dana. E sad kom' se to sviđa kom' ne sv

iđa sad je slučajno ispalo tako, da je bilo drugačija presuda šutili bi svi, ne bi nitko ni postavio pitanje. Morali bi vuć' novinare za ruku da im kažemo 'gle'te, dobili smo'. Ma, to bi bilo mahanje ruku pa to je nepravomoćna, šta se hvalite. A sad dok je nepravomoćna - e, sad tko će platit'. Znate, i ja se znam bavit' politikom a kad govorimo o prenošenju informacija i o tome što se govori onda možemo razgovarati otvoreno. Ali pošto nas građani slušaju, znači još jedanput ponavljam - sud je u tijeku, nepravomoćna presuda, jedino što je grad do sad platio je dvije tisuće petsto kuna od one takse koju smo morali platit' za sud a ove sve ostale troškove platit' će stranka koja izgubi spor. Tek onda ćemo moć' komentirat' i tek onda ćete moć' komentirat' zajedno sa mnom da l' je presuda bila dobra, nije bila dobra, da l' je sud pogriješio, nije pogriješio i te neke druge detalje o kojima, o kojima će se sigurno. Uvijek će se strana koja izgubi branit' i to je tako. Mi nemamo spor sa nekakvom Maricom iz Podgorja nego sa Zagrebačkom bankom. To držite u glavi. Ako netko od vas misli da je pametan, da može, pa neka on pokrene spor sa Zagrebačkom bankom. Ne znam kol'ko njih je pokretalo sporove, uopće se usudili ić' protiv jedne takve institucije. Umjesto da ti netko kaže; gle, imaš tri čiste da ideš protiv najveće institucije još te udare po tebi. Pa nikad ne valja u ovoj državi. Kako god da okrenete, šta god da napravite - ne valja. I ja sam toga svjestan ali zato i ne radimo zbog toga što tko misli, radi. Ima ona basna o magarcu i čovjeku i sinu koji su hodali uz magarca. Čuli ste za to. Hodaju uz magarca čovjek i sin i onda kažu ljudi 'Gle budale hodaju a magarac sam hoda'. Onda čovjek sjedne na magarca, sin pored i onda dođu u drugo mjesto, kažu ovi 'Gle budale, on jaše ovaj jadan mladi dečko hoda pored'. Oni se zamjene, dečko gore, stari dole, dođu u treće selo oni kažu 'Gle budale, mladi jaše, ovoga, a stari hoda pored'. Onda, šta njih dvojica naprave - siđu sa magarca i stave magarca na leđa i ovi četvrti kažu 'Gle budale, nose magarca na leđima'. Pa tko je još ljudima udovoljio taj se nije rodio. Pa tako i u politici. Na žalost moram s tom basnom završit' jer ova tema može trajat' do beskraja.

U tome se slažemo, gradonačelniče.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Palm