Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Kirin: Virovitičani ne piju najskuplju vodu, po cijeni smo na 73 mjestu


  Grad           09.12.2009.         1598 pogleda
Kirin: Virovitičani ne piju najskuplju vodu, po cijeni smo na 73 mjestu

Nije istina da Virovitičani piju najskuplju vodu kako je to na Aktualnom satu rekla saborska zastupnica SDP-a Nada Čavlocić Smiljanec i kako to proizlazi za naslova članka u „Glasu Slavonije" objavljenom 3. prosinca ove godine - rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare virovitički  gradonačelnik Ivica Kirin.  „Na rang listi vode za domaćinstva koju svake godine objavljuje Vodovod Osijek za cijelu Hrvatsku, od 186 kategorija cijene vode, Virkom se nalazi na 73 mjestu s cijenom 9,96 kuna po kubnom metru s cijenom prečišćavanja. U cijenu je uključena koncesijska naknada, naknada za korištenje vode, naknada za zaštitu voda, dvije namjenske kune i PDV. Cijena je, odlukom Gradskog vijeća, utvrđena 1. listopada, 2005. godine", rekao je Kirin dodavši kako nije točno da se povećanje PDV-a odrazilo na povećanje cijene vode i kako su dvije namjenske kune usmjeravaju isključivo za kapitalna ulaganja.

Direktor „Virkoma", Zdravko Per, naglasio je kao tom virovitičkom distributeru ostaje tek 5,52 kune. „Dok kod nekih distributera voda koja se crpi iz podzemlja u potpunosti udovoljava propisane zdravstvene standarde i osim dezinfekcije ne zahtjeva preradu u Virovitici se mora dodatno preraditi što povećava troškove pa svako uspoređivanje nema smisla", rekao je Per.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

zzzz
12.12.2009. 9:28
HSS: Cijena vode ravna pljački
Objavljeno: 04.09.2009

Na konferenciji za novinare koju je jučer sazvao predsjednik gradskog ogranka Hrvatske seljačke stranke Petar Lovrić bilo je riječi o šutnji javnosti i medija u vezi s cijenom vode koju je odredila gradska vlast. Lovrić je prozvao županijsku i gradsku vlast, koje su dodatnim nametima za izgradnju sustava odvodnje formirali neshvatljivu i preskupu cijenu vode te je zatražio sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća.
Predsjednik gradskog HSS-a ističe da Istarski vodovod treba paziti na izvore vode, a iz njih se, kako se doznaje iz medija, ona ispušta u more. "Vode, dakle, ima za razbacivanje", smatra Lovrić i shodno tome traži spuštanje cijene te tvrdi da kubni metar vode maksimalno može KOŠTATI SEDAM KUNA!!!!!!!.
- Puljani plaćaju najskuplju vodu u Hrvatskoj i nametati im takav harač u recesiji ravno je pljački, rekao je Lovrić

MOŽDA I KOD NAS HSS DIGNE "GLAS" ZBOG VISOKE CIJENE VODE????????????????
HA, HA , ŠALIO SAM SE. TO JE NEMOGUĆE.
zzzz
12.12.2009. 9:23
BOND, GDJE SI??????

MORAMO UZETI U OBZIR I OVO:
Gubimo 3 puta više vode od EU
Komunalne tvrtke neutvrđenim kriterijima dižu cijene, a ne brinu o gubicima do krajnjeg korisnika
Godišnje se u Hrvatskoj izgubi 2,1 milijarda kuna na razlici podignute i isporučene vode zbog gubitaka u lošoj mreži i ilegalnih priključaka. Iako prosječni gubitak od 46 posto predstavlja 0,9 posto BDP-a i pokazuje da je opskrba vodom u Hrvatskoj neučinkovita, problemom se nitko previše ne bavi i ne zabrinjava. Prosječni je gubitak po županije sto milijuna kuna godišnje. Cijene vode formiraju se po nepoznatim kriterijima, a ako koncesionari imaju financijske gubitke, oni se spašavaju dotacijama iz LOKALNIH PRORAČUNA bez PREVIŠE pitanja i TRAŽENJE uzroka. Rezultati su to posljednjeg istraživanja Instituta za javne financije koji se prihvatio za njih prilično neobične teme.......

Komunalna društva postupno uvode tržišnu cijenu vode, a istovremeno ne brinu dovoljno o velikim gubicima pitke vode na njezinu putu do krajnjeg korisnika", stav je autora.
PA TO JE NAJLAKŠE, ISTO VRIJEDI I ZA PLIN, STRUJU..... GDJE SU TAKOĐER VELIKI GUBICI A SVE IDE NA TERET GRAĐANA.

Zbog toga sve zemlje OECD-a imaju ODREĐENE VRSTE SUBVENCIJA za socijalnije ugroženo stanovništvo, a većina i za osiguravanje dostupnosti vode kroz investicije. U Hrvatskoj su dostupni podaci ukupne cijene vode opterećeni vodnim naknadama koje ubiru Hrvatske vode i PDV-om, ali načini kako se formira osnovna cijena vode su nedostupni. Prema podacima za 2005. godinu, neslavni rekord gubitaka drži Zadarska županija. U njoj se izgubi 68 posto ukupno dignute vode, slijedi je Šibensko-kninska u kojoj se gubi 60 posto, Karlovačka sa 59 posto gubitaka i Brodsko-posavska sa 49 posto gubitaka. Jedina županija koja gubi manje od europskog prosjeka je Koprivničko-križevačka sa 8 posto gubitaka, a sljedeća po redu je Zagrebačka sa 21 posto gubitaka.
ETO I ODGOVORA ZAŠTO SE U VIROVITICI PLAĆA SKUPA VODA.
zzzz
12.12.2009. 9:15
Moramo uzeti u obzir i činjenicu da mi ležimo na bazenima piteke vode i da netko MOŽDA U SKOROJ BUDUĆNOSTI ŽELI PRIVATIZIRATI VIRKOM.
ZARADA ĆE MU BITI OGROMNA I SIGURNA IZ SLIJEĆEG RAZOGA:

U SKOROJ BUDUĆNOSTI!!!!!!!!!!!! bi pitka voda mogla biti financijski VREDNIJA I VAŽNIJA od NAFTE???????????????????????????.

Nezavisni hrvatski sindikati protiv ekonomske cijene vode
NHS upozorava da u uvjetima prezaduženosti velikog broja hrvatskih građana, koji s malim primanjima vrlo teško žive, "najava poskupljenja vode ne samo daljnji veliki udar na standard, nego i narušava sustav društvene pravednosti i općeg dobra, otežavajući siromašnim skupinama građana pristup vodi".

Također podsjeća da su po Zakonu o vodama vode opće dobro koje zbog svojih prirodnih svojstava ne mogu biti ni u čijem vlasništvu, te da okvirne smjernice o vodama Europske unije također govore kako "VODA!!!!!!! nije KOMERCIJLNI PROIZVOD!!!!!! kao neki drugi, već naslijeđe koje se mora ČUVATI, ZAŠTITITI i u skladu s tim postupati".
AKO GRAD IMA 300 000 KUNA ZA POSTAVLJANJE SATA, 300000 KUNA ZA KLIZALIŠTE, ZA PEČENJE VOLOVA ZA ROKOVO....
ONDA BI GRAD MOGAO SUFINANCIRATI CIJENU VODE, ZAR NE. NEKA I ZA TO NAĐE SPONZORE????????

Nitko u Hrvatskoj nije IZNAD NJEZINIH građana pa tako ne smije biti PRIVATIZACIJE i bezrezervne i nepromišljene KOMERCIJALIZACIJU vode kroz KONCESIJU, niti tvrtke u državnom ili lokalnom vlasništvu ne smiju cijenu vode DIZATI!!!!!!! na komercijalnu razinu, SUPROTNO INERESIMA građana, ističe u priopćenju NHS.

BILO BI ZANIMLJIVO PITANJE KIRINU DA LI SE I U VPŽ MISLE PRIVATIZIRATI FIRME POPUT "VIRKOMA"?????????????
zzzz
11.12.2009. 21:41
Osim toga MORA SE ZNATI DA JE VODA NA OTOCIMA SKUPLJA NEGO NA KOPNU, ALI I DA JE POSTAVLJANJE VODOVODA NA JUGU HRAVTSKE IZUZETNO SKUPO.
ZAŠTO????
ZBOG TOGA ŠTO JE KONFIGURACIJA TERENA IZUZETNO LOŠA, VELIKE VISINSKE RAZLIKE, VELIKA UDALJENOST IZMEĐU IZVORA I NASELJA, KAMENA PODLOGA, MALA I RAZBACANA NASELJA........

AKO UZMEMO DA JE SJEVER I JUG HRAVTSKE GOSPODARSKI RAZVIJENIJI, ONDA PODATAK DA JE VIROVITICA PO CIJENI VODE NA 73 MJESTU NE GOVORI AMA BAŠ NIŠTA.
HDZ I GRADONAČELNIK BI SE PRIJE MORALI IZVINITI GRAĐANIMA VIROVITICE I VPŽ ZATO ŠTO SMO ZAOSTALI U GOSPODARSKOM RAZVOJU???????

PREMA TOME

zzzz
11.12.2009. 17:07
A SADA CIJENE VODE:
RIJEKA - 6.92
SPLIT - 6.93
OSIJEK - 10.43
PULA - 13.54
ZAGREB - 11.22......

MORAMO UZETI U OBZIR DA JE NA JUGU RH VELIKA POBUNA PROTIV SKUPE VODE, A NAJVEĆA CIJENA VODE JE U PULI 13.54.
ALI U PULI.... JE ORGANIZIRANA POBUNA GRAĐANA PULE I TREŽI SE CIJENA VODE U IZNOSU OD 7.00 KUNA PO M/3.

A ZAKLJUČAK DONESITE SAMI.
zzzz
11.12.2009. 17:03
Dr. Z. Petak: Samo će najrazvijenije županije smanjiti razlike RH prema EU-u

HRVATSKA će ulaskom u Europsku uniju (EU) smanjiti zaostatak za prosjekom bruto domaćeg proizvoda (BDP) u EU-u, ali taj razvoj neće biti linearan, ocjena je profesora na Fakultetu političkih znanosti dr. Zdravka Petaka s nedavno održanih Hrvatskih politoloških razgovora.

Petak smatra da će samo zapadne hrvatske županije (Zagreb i zagrebačka regija, Istarska, Primorsko-goranska i Varaždinska županija) smanjivati razlike hrvatskog BDP-a prema BDP-u EU-a te kako nema jamstva da će se samim ulaskom u EU smanjiti i golema razlika u razvoju, koja između najbogatije regije (grada Zagreba) i NAJSIROMAŠNIJE (Ličko-senjske županije, Virovitičko- podravske..) iznosi JEDAN PREMA 10 (DESET).
NAŽALOST, gotovo u pravilu, NAJSIROMAŠNIJI dijelovi države su oni koji su bili pod okupacijom tijekom rata, bez obzira na komparativne prirodne PREDNOSTI koje pojedini od njih IMAJU. Tako ISTOČNI dijelovi Hrvatske ITEKAKO KASKAJU za hrvatskim zapadom.........
zzzz
11.12.2009. 17:00
Najbolja kvaliteta života u Istri, Zagrebu i Kvarneru

Petina najbogatijeg stanovništva Hrvatske bogatija je 7,6 puta od petine građana Hrvatske koji su najsiromašniji. To je omjer, temeljen na dohotku kućanstva, kojeg ističu stručnjaci s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu u svojoj analizi razlika u kvaliteti života po hrvatskim regijama i županijama, a koja bi Vladi trebala pomoći u pronalaženju mjera za regionalni razvoj........
Statistički podaci pokazju i to da je obzirom na dohodak rapoređen po članovima kućanstava Primorsko-goranska županija jedna od tri županije u kojoj se najbolje živi, a ispred nje su tek Zagreb i Istarska županija. Najlošije stanje je u slavonskim županijama.
zzzz
11.12.2009. 16:55
Pitam se zašto si svi građani U VT dobili razliku u računima i do 100% iznosa u zadnjih 6 mjeseci.
Mislim da je NANO dobro uočio laž KIRINA:
"Nije mi lakše što smo po cijeni vode na 73 od 186, recite mi na kom smo mjestu po primanjima od tih 186"
KAKO JE MOGUĆE DA GRADONAČELNIK TAKO "JEFTINO PRODAJE MAGLU, ZAR MISLI DA SU GRAĐANI VT I VPŽ GLUPI?????
JA MISLIM DA SE GRADONAČELNIK MORA ISPRIČATI ZA IZNOŠENJE NEOBJEKTIVNIH ČINJENICA. ALI EVO JA ĆU SI DATI MALO TRUDA:

Virovitičani su neobrazovani, lijeni i siromašni!

Prema istraživanju Jutarnjeg lista, Virovitičani i Virovitičko-podravska županija najsiromašniji su dio Hrvatske s najnižom stopom BDP-a po glavi stanovnika.
U Virovitičko-podravskoj županiji samo 18 POSTO stanovnika RADI, a svaki od njih prošle je godine bio gotovo 12 dana na bolovanju. Od 82 posto stanovništva koje ovih 18 posto mora uzdržavati, njih 3,3 posto odbilo je posao na burzi iako su bez primanja. Još ih četiri posto prima stalnu socijalnu pomoć. Zbog toga su upravo Podravci najljeniji u Hrvatskoj. Najmarljiviji su pak Varaždinci. Radi ih 29 posto, na bolovanju su dva dana manje od Podravaca, a socijalnu pomoć prima 1,6 posto stanovništva.

Uspoređujući, primjerice, Istarsku županiju sa Šibensko-kninskom ili Virovitičko-podravskom, dobiva se dojam da su uspoređena tri različita dijela svijeta: u ISTRI je stopa SOCIJALNO ISKLJUČENIH 20 PUTA MANJA nego u VIROVITIČKO-podravskoj?????????????, stopa razvoda dvostruko veća nego u Šibeniku, a broj plaćenih TV pretplata za trećinu veći nego u spomenutim dijelovima zemlje.

Uzmemo li kao osnovni pokazatelj odnos BDP-a po GLAVI STAOVNIKA, OMJER između NAJVEĆEG - onog u Istarskoj županiji i Gradu Zagrebu te onog NAJNIŽEG u Virovitičko-podravskoj županiji - iznosi 1:3 ......

Među primateljima SOCIJALNE POMOĆI tako, posljednjih godina prednjači Šibensko-kninska županija. Prošle godine gotovo 7,5 posto ukupnog stanovništva te županije primalo je stalnu pomoć, a ranijih godina postotak se čak penjao do 11-12 posto. DRUGI NA LJESTVICI NAJLJENIJIH žitelja Hrvatske su žitelji VIROVITIČKO-podravske županije.
KAKO ĆE KIRIN PROKOMENTIRATI OVE PODATKE?????
MAČAK2
10.12.2009. 18:41
Kvalitetnu vodu čemo imati dok imamo čisto,nezagađeno tlo.Komercijalizacijom poljoprivrednog zemljišta vodu dovodimo u opasnost. Ako imamo tako skupu vodu ,dajte radnicima u Virkomu veće plače. Sredstva prkupljena od kubika vode nitko ne kontrolira a to su veliki novci na tacni za samoposluživanje za one koji sz blizu tacne.
Danica
9.12.2009. 21:08
A da ipak Nada sada kaže odakle joj taj podatak o najskupljkoj vodi u Hrvatskoj? Pa nije ga valjda isisala iz prsta? Ako jest, onda bi se trebala gradonačelniku KIrinu ispričati ali i dodati da je i ovo mjesto, za najsiromašniju županiji u Hrvatskoj, previsoko. Najsiromašniji bi trebali piti najjeftiniju vodu, ili da nam nekii Fond iz Zgba refundira dio troškova. Pa dosta bi bilo pljačke siromašnih u koriist bogatih- recimo Zadarske županije! Pa nek budu malo solidarni! A ne, pristupna cesta do Galženice, luke, trebala je imati dva kolnika, čujem ima četiri! E je se taj Kalmeta navukao za Zadar! A mi ni ministra nemamo u Zagrebu!Oni se doli baškare u lovi, a mi crkavaj, gladan i žedan! U Beču je za sve građane Beča VODA BESPLATNA!
Da se bolje raspodjeli naše bogatstvo u RH moglo bi tako biti i u nas! Ali, 200 000 Hrvata na skijanje, i 200 000 Hrvata zagnjuri glavu u - kontejnere! I jedni i drugi smo - kršćani!??
Dole HDZ Vlada u Zagrebu!
Danica
nano
9.12.2009. 19:23
Nije bitno koliko je voda i koliko ostaje Per vama, meni je bitno koliko mi uzimate, jer to osjećam po džepu. Nije mi lakše što smo po cijeni vode na 73 od 186, recite mi na kom smo mjestu po primanjima od tih 186. Osobno mislim da vodu ne cijenimo, a evidentno je da će idući ratovi biti zbog vode, Mad MAx nije toliko ni lud
bond
9.12.2009. 11:38
Eto vam SDO-ovci, to vam nije trebalo!


Još iz kategorije GradOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: