Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Dossier Fimi media

Kirin na ročištu za Fimi mediju: Nisam kriv

  Iva Anzulović           15.06.2018.         5275 pogleda
Kirin na ročištu za Fimi mediju: Nisam kriv

Na Županijskom sudu u Zagrebu u četvrtak je, 14.lipnja, održano ročište suđenja za aferu Fimi Media a protiv optuženog Ivice Kirina. Sudski je to postupak započet još 2014. godine no nakon odlaska suca Šekića sa Županijskog na Vrhovni sud, predmet je dodijeljen sutkinji Raheli Valentić. U ovom predmetu USKOK tereti aktualnog gradonačelnika Virovitice da je od 2006. do 2008. godine, a na traženje tadašnjeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića, poslovao sa Fimi Medijom znajući kako se tako prikuplja novac za financiranje HDZ-a.

Pristala na prijedlog Nevenke Jurak bez ikakve povratne usluge?

MUP je, naime, izravnom pogodbom Fimi mediji dao 1,1 milijuna kuna vrijedan posao Nacionalne kampanje sigurnosti prometa na cestama i isplatio novac, iako ta agencija nije ispunila sve obveze iz ugovora, kako tvrdi tužiteljstvo.

Sudu su u četvrtak, u svojstvu svjedoka, pristupili Anita Lončar-Papeš, Berislav Rončević, vještak Zrinko Ručević dok Zlatko Gledec nije pristupio. Anita Lončar-Papeš iz firme Anilon d.o.o. izjavila je sudu kako ju je Nevenka Jurak iz Fimi Medije kontaktirala kao podizvođača te predložila da se Anilon d.o.o. na natječaj MUP-a za potrebe kampanje javi sa višom ponudom od one koju će poslati Fimi Media a sa ciljem da upravo Fimi Media prođe natječaj, odnosno, na kraju sklopi posao sa MUP-om vrijedan 1,1 milijuna kuna. Za tu "uslugu", kako reče Lončar-Papeš, nije tražila niti joj je obećana ikakva dodatna zarada već je samo dogovorena izrada trakica za potrebe kampanje MUP-a.

Lončar-Papeš je izjavila sudskom vijeću i kako firma Anilon nije imala kapaciteta, u slučaju da je prošla natječaj MUP-a, izvršiti sve potrebe kampanje koje su uključivale i jumbo plakate već samo trakice za privjeske i brošure. Na upit je li osobno dogovarala detalje kampanje sa MUP-om, izjavila je kako je to radila Nevenka Jurak jer je firma Anilon bila podizvođač Fimi Medije. Ipak, samom MUP-u prilikom slanja ponude, Anilon nije dao na znanje kako je podizvođač Fimi Medije jer to nije bio uvjet natječaja. Suradnja dviju firmi trajala je od 2004 do 2007.godine te nije bila javno publicirana već obvezana internim ugovorima od kojih Lončar-Papeš nema niti jedan primjerak "jer joj je sva dokumentacija oduzeta i ne zna gdje se danas nalazi."

 Rončević:"Nisam mogao stajati sa štopericom i kontrolirati broj spotova"

Ministar unutarnjih poslova od 11.siječnja do 6.listopada 2008. godine, Berislav Rončević, kazao je sudu kako je pri preuzimanju dužnosti upitao kolegu Ivicu Buconjića je li poslovna suradnja sa Fimi Medijom bila dobra i može li se, kao takva, nastaviti. Nakon potvrdnog odgovora, dogovoren je sastanak na kojem su nazočile, uz Nevenku Jurak, njene dvije suradnice, predstavnici Turističke zajednice, gospodin Krtanjek te Andrea Benić sa kojima je dogovorena potreba MUP-a za 4-5 spotova te jinglovi za radio postaje.

"Mene je zanimalo samo to da za dogovoreni iznos ugovorenog posla dobijemo što više emitiranja tako da je dogovoren rabat od 50% na HRT i 30% za radio postaje.", rekao je Rončević. "Kao ministar nisam mogao stajati sa štopericom i kontrolirati je li to i postignuto.", dodao je. Državni tajnik Buconjić uputio ga je, kako reče, da se sredstva trebaju povećati za potrebe Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama a ne za namjenu policijske opreme s obzirom da se financiraju iz fondova a ne iz proračuna. Podsjetimo, upravo dolaskom optuženog Ivice Kirina na mjesto Ministra UP policijski su djelatnici opremljeni novim, kvalitetnim pancirnim zaštitnim prslucima, op.a. Odgovarajući na pitanja Višnje Drenški-Lasan, braniteljice Ivice Kirina, Rončević je izjavio kako MUP nije imao svoje kapacitete za medijske kampanje te je stoga bio primoran angažirati marketinške tvrtke dok od kolega u Ministarstvu nikada nije čuo da je optuženi Ivica Kirin na bilo koji način radio ikakav pritisak ili nešto protivno ciljevima Nacionalne kampanje sigurnosti prometa na cestama.

Knjigovodstveni vještak Zrinko Ručević izjavio je kako je uvidom u dokumentaciju Fimi medije utvrdio kako prihodi nisu jednaki ostvarenoj zaradi te bi morao utvrditi iz svih prihoda koliki su ili rashodi te bi tek tada utvrdio kolika je u konačnici bila uistinu zarada, odnosno dobit te firme. Također, dodao je kako je utvrdio iz ugovora kako nije dogovorena niti jedna vrsta plakata.

Slijedeće je ročište zakazano za jesen, za 3.rujna 2018.godine u 13 sati.

Foto Iva Anzulović

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Fimi media