Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Politika

Kirin Miljeniću: Marginalizacija lokalne uprave stvara osjećaj nejednakosti

        19.02.2014.         1967 pogleda
Kirin Miljeniću: Marginalizacija lokalne uprave stvara osjećaj nejednakosti

Povodom najave reorganizacije pravosudnog sustava RH virovitički gradonačelnik Ivica Kirin uputio pismo ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću.

Poštovani gospodine Ministre,

Tijekom siječnja ove godine  pravosudnim djelatnicima i javnosti predočen je prijedlog  reforme pravosuđa (reorganizacije pravosudnog sustava)  kojom se iz korijena mijenja  teritorijalni i organizacijski sustav  postojećeg pravosudnog sustava  te  preuređuje žalbeni postupak. Osnovni naglasci ove reorganizacije svode se  na tri segmenta:

ukidanje  općinskih i prekršajnih sudova, uvođenje  funkcije ravnatelja  pravosudne uprave ( menadžer suda), preuređenje žalbenog postupka kojom se napušta  teritorijalna nadležnost županijskih sudova.

Nastavno na najavljenu reorganizaciji pravosudnog sustava otvorena je o  javna rasprava o prijedlozima ove reforme, dotično o  nacrtima prijedloga  Zakona o područjima i sjedištima sudova i državnih odvjetništava  koja teče do 14. veljače 2014.godine.

Kako je ova problematika od osobite važnosti za   sve jedinice lokalne samouprave,  pa i građane i ostale pravne osobe  koji su korisnici  usluga pravosudnih institucija, ovim se putem  daje očitovanje na  predloženu reorganizaciju  mreže pravosudnih  ustanova.

Naravno, poštujući načelo trodiobe vlasti, sudbena vlast jedna je od sastavnica državne vlasti koja je neovisna i na koju lokalna samouprava bilo koje razine ne može neposredno utjecati, ali to ne znači da sudbena vlast treba biti nešto što bi bilo u toj mjeri samostalno i nedodirljivo da građani ni u kom slučaju na nju ne mogu utjecati. Uostalom, radi se o djelatnostima koje itekako  imaju doticaj sa građanima i zato ni u kom slučaju nije  svejedno u kakvom će organizacijskom obliku biti ustrojen ovaj sustav, cijeneći pri tom da on mora biti takav da će građanima pružati efikasnu i učinkovitu usluga sa svojim sastavnicama (sudovima, odvjetništvima i dr.) koje su njima  najbliža.

Prema postojećem stanju organizacije sudbene vlasti, u Republici Hrvatskoj  između ostalog  je ustrojeno:

Pravosudno tijelo

Broj sudova

OPĆINSKI SUD

67

PREKRŠAJNI SUD

61

ŽUPANIJSKI SUD

15

TRGOVAČKI SUD

7

UPRAVNI SUD

4

OPĆINSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO

33

ŽUPANIJSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO

15

Stanje u Virovitičko-podravskoj županiji:

Općinski sud u Virovitici i  Slatini  te stalna služba Općinskog suda u Slatini u Orahovici,

Prekršajni sud u Virovitici sa sjedištem suda u Virovitici i stalnim službama u  Slatini, Orahovici i Pitomači

Županijski sud u Bjelovaru (za područje Virovitičko-podravske županije sa stalnom službom u Virovitici)

Županijsko državno odvjetništvo Bjelovaru (za područje Županije u cijelosti)

Općinsko državno odvjetništvo  u Virovitici sa stalnom službom u Slatini

Novima prijedlogom  reorganizacije, ustrojstvo sudova za područje općina koje pokrivaju sadašnji Općinski i Prekršajni sud u Virovitici  bilo bi:

OPĆINSKI SUD BJELOVAR

OPĆINSKI SUD POŽEGA

PREKRŠAJNI SUD  U BJELOVARU

PREKRŠAJNI SUD U SLAVONSKOM BRODU

TRGOVČAKI SUD U BJELOVARU

UPRAVNI SUD U OSIJEKU

Gradina

Crnac

Gradina

Crnac

Virovitičko-podravska županija u cijelosti

Virovitičko-podravska županija u cijelosti

Lukač

Čačinci

Lukač

Čačinci

   

Pitomača

Čađavica

Pitomača

Čađavica

   

Suhopolje

Mikleuš

Suhopolje

Mikleuš

   

Špišić Bukovica

Nova Bukvica

Špišić Bukvica

Nova Bukovica

   

Virovitica

Sopje

Virovitica

Sopje

   
 

Voćin

 

Voćin

   
 

Zdenci

 

Zdenci

   
 

Orahovica

 

Orahovica

   
 

Slatina

 

Slatina

   

 

ŽUPANIJSKI SUD

PRIPADNOST OPĆINSKOG SUDA

BJELOVAR

BJELOVAR

SLAVONSKI BROD

POŽEGA

 

ŽUPANIJSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO

PRIPADNOST OPĆINSKOG SUDA

BJELOVAR

BJELOVAR

SLAVONSKI BROD

POŽEGA

Vidljivo je da Virovitica, kao sjedište i središte Županije prestaje biti  sjedištem pravosudnih ustanova, što  se   ocjenjuje kao nedopustiv i izuzetno  loš prijedlog  sa  brojnim  posljedicama kako na kvalitetu i opseg  usluga koje će pružati pravosudne ustanove, tako još više na gubitak  statusa grada Virovitice kao županijskog sjedišta  koje po novom prijedlogu neće biti niti sjedište niti jednog  suda odnosno pravosudnih institucija. Ovo je po prvi put u povijesti da  grad Virovitica koji se ubraja među najstarije hrvatske gradove i u kojem je Grad Zagreb 1242. godine  dobio povlastice slobodnog kraljevskog grada, ostaje bez  sjedišta tijela  sudbene vlasti, što nije bilo niti u doba  života u Austrougarskoj monarhiji  niti u razdoblju života u jugo-unitarističke državi Kraljevini Jugoslaviji odnosno  komunističkoj SFRJ.

O pitanju da li su ovakvi potezi suprotni postojećim zakonima odnosno da li se njima ugrožavaju osnovno pravo na lokalnu samoupravu  koje je zajamčeno Ustavom kao i pravo građana na jednakost i ravnopravnost pred tijelima  javne vlasti, ostaje da svoju prosudbu daju ne samo građani, znanstvena, stručna i akademska zajednica već i nadležne državne institucije, ali je  i više nego očito da je  u Hrvatskoj na sceni jedan destruktivni i  razarajući scenarij razgradnje  svega onoga što se pokazalo kao  pozitivno iskustvo  koje je u najvećem broju primjera dalo vrlo dobre rezultate u posljednjih dvadeset i više godina postojanja lokalne samouprave unatoč  brojnim opravdanim  kritikama  postojećeg ustroja ovog sustava.

Konačno nisu od malog značenja niti pitanja:

- koliko sve to na kraju košta porezne obveznike, jer je poznato da svaka  reorganizacija donosi  velike troškove, a  da se pri tom   nema niti jedne  simulacije  ili primjera modela ovog novog sustava iz kojeg bi bilo vidljivi pozitivni učinci,  posebno kada su u pitanju  troškovi i efikasnost novog modela.

S druge strane, i ova reforma  kao i toliko drugih  dosada provedenih  ili najavljenih  od strane aktualne vlasti,  kao što je   reforma državne uprave, lokalne i područne  samouprave,  izvandržavnih institucija  zavoda, fondova, komora i sl. ima jedan gotovo  zajednički nazivnik:

odsustvo  realne i  objektivne  procjene učinaka i  mjerljivost  efekata pojedinih  najavljenih mjera,

neprovođenje ozbiljnije javne, znanstvene ili stručne  rasprave  o prijedlozima  pojedinih  rješenja,

nekonzultiranje  relevantnih institucija civilnog društva  kao što su udruge građana, nevladine organizacije i zanemarivanje glasa javnosti,

Zbog svega navedenog smatram da je potrebno:

- reformi pristupiti krajnje oprezno i sa sagledavanjem svih njezinih aspekata  poglavito  učinaka na  krajnje korisnike usluga  pravosudnih institucija   kada je riječ o ukidanju i/ili spajanju sudova odnosno određivanju teritorijalne  pripadnosti naselja određenom sudu pri čemu je potrebito koliko je god moguće slijediti postojeću upravno teritorijalnu podjelu  Hrvatske i odnosno  njen  legalni ustroj  lokalne i područne samouprave,

- poštivati i uvažavati činjenicu postojanja općina, gradova i županija kao legalnih institucija ove države  i jedne od sastavnica političkog sustava  definiranog ustavom i zakonom i ne zanemarivati njihovu ulogu određenu ovim propisima niti slabiti njihov položaj u ulogu reformama koje neće dovesti do napretka već do nazadovanja  lokalnih i regionalnih zajednica  i metropolizacije i daljnje centralizacije  što je inače trend svih reformi koji se predlažu ili su već provedene u RH.

Postupna, ali i  sve očitija  marginalizacija lokalne i regionalne samouprave u smislu ukidanja njenih važnih i bitnih  sastavnica, kao što je  slučaj i sa  ovom reformom, slabi  njihovu ukupnu ulogu u društvu,  uvjetuje još veće  regionalne  razlike i stvara među građanima osjećaj  nejednakosti i nemoći  spram institucija centralne države koje su pri tome  jednima majka, a drugim maćeha.

Zaključno se predlaže da grad Virovitica, s obzirom na sve svoje povijesne, gospodarske i druge okolnosti, kao sjedište i središte Županije, bude sjedištem Općinskog i Prekršajnog suda za sve općine i gradove s područja Virovitičko-podravske županije.

S poštovanjem.

GRADONAČELNIK

Ivica Kirin,dipl.ing.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

kišni
19.2.2014. 19:42
treba vratiti sudski poredak u nekadašnje stanje kotara bjelovar jer u virovitici sudstvo nije slobodno odnosno neovisno, a o brzini riješavanja slučajeva da ni ne govorim.
fitilj
19.2.2014. 19:21
Kiro je glavni!
www.youtube.com/watch?v=3FLn12PlcuU
drug Đuka
19.2.2014. 12:06
Me ne znam dali si uopće u poziciji da kritiziraš na takav način. Pobrini se za sebe kao i za ostale institucije koje rade i djeluju na ne transaprentan način. Mislim na lokalnu upravu i samouoravu pa sve do sportskih i kulturnih institucija. Mislim da će ti nadležni organi uskoro pokucati na vrata...Žao mi je ...žrtva si politike..


Još iz kategorije Politika