Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Virovitica

Kirin: «Grad bez pročelnika više radi nego s njima»

  sbg           30.09.2003.         2270 pogleda
Kirin: «Grad bez pročelnika više radi nego s njima»

VIROVITICA, 30. rujna – «Zbog huškačke politike i pritisaka slab je odaziv na natječaj za pročelnička mjesta u Gradskoj upravi – to je istina. Ali nije istina da sada, kada su pročelnička mjesta prazna, grad stoji. Naprotiv, vrlo intenzivno radimo i upravljanje gradom normalno funkcionira», prokomentirao je gradonačelnik Ivica Kirin na današnjoj sjednici Gradskog poglavarstva «opasku» predsjednika Gradskog vijeća Zlatka Lanšćaka da ne bi trebalo raspisivati natječaje za popunu radnih mjesta stručnog suradnika za poslove Gradskog vijeća i Poglavarstva, višeg referenta za upravno-pravne poslove u gospodarstvu i prisilnu naplatu i višeg referenta za financiranje društvenih djelatnosti dok se ne izaberu pročelnici.
Lanšćak je tako potaknuo i temu o kojoj se danas prema predloženom dnevnom redu nije trebalo raspravljati, ali je sigurno bila neizbježna – o informacijama da se, osim bivših pročelnika, nitko nije javio na natječaj za pročelnička mjesta.
Ta informacija, rekao je Kirin, nije potpuno točna. Jedino radno mjesto za koje se nitko nije javio je tajničko; na mjesto pročelnika za stambeno-komunalne poslove i graditeljstvo javio se samo dosadašnji pročelnik Zdravko Slavić, dok o ostalim imenima Kirin nije želio govoriti. Osim o jednome.
«Zanimljivo da je tajnik virovitičkog HSS-a Branko Svoboda na konferenciji za novinare pozivao da se nitko ne javi na natječaj jer je riječ o vrlo nesigurnim stolicama, on sam se nekoliko dana kasnije prijavio na radno mjesto pročelnika Odjela za društvene djelatnosti! Ne isključujem, naravno, mogućnost da je riječ o promišljenom činu kako bi se kasnije mogao žaliti i tako otegnuti proceduru imenovanja novih pročelnika», objasnio je gradonačelnik. Ponovio je još jednom da i dalje smatra da ima pravo sam birati «svoju» ekipu. Na komentar Zlatka Lanšćaka da je gradonačelnik ostao sam, Kirin se nije niti osvrnuo.

ODBIJENI PRIGOVORI NA RJEŠENJA O SMJENAMA

Poglavarstvo je danas odbilo prigovore tajnika Borisa Pojanca i pročelnika Vladimira Kiša i Zdravka Slavića kao «neosnovane». Prema ocjeni Poglavarstva rješenja koja su dobili pročelnici je akt «deklaratorne naravi» i nema pravni učinak kao što bi bilo da su, na primjer, dobili otkaze. Pojednostavljeno: Poglavarstvo je donijelo Pravilnik o unutarnjem redu upravnih tijela i tim aktom, kao i Odlukom o ustrojstvu upravnih tijela, ukinuta su bivša upravna tijela u sva radna mjesta, uključujući i pročelnika, što znači da su svi «stavljeni na raspolaganje».
Kolektivni ugovor koji će smijenjenim pročelnicima omogućiti da i dalje budu dobro plaćeni, bez da rade kao do sada i još k tome i «debele» otpremnine, Poglavarstvo je danas otkazalo. On je potpisan 29. ožujka 2000. godine a sada je u pripremi novi pa je otkazom staroga, prema objašnjenu gradonačelnika, «otvoren put prema novome».

INTENZIVNA POLJOPRIVREDA IZVAN GRAĐEVINSKE ZONE

Gotovo isto vremena kao i na ovu temu, Poglavarstvo je danas potrošilo i na zahtjev tvrtke «Svetoivanec» da postavi dodatne oglasne panoe i njihov broj zaokruži na «stoticu» te da istovremeno smanji svoju obvezu prema gradu. Na kraju, «zbog nedostatka informacija nužnih za odlučivanje» ova je tema skinuta s dnevnog reda.
Odlučniji su bili pri glasovanju o raskidanju ugovora sa dimnjačarskim obrtom «Šokre», koji je brinuo o zapadnom dijelu grada jer nije podnio izvješće o tome što je učinio. Odmah je raspisan natječaj za izbor novog koncesionara.
S poljoprivrednicima koji koriste državno zemljište bit će produženi ugovor do raspisivanja natječaja za davanje u zakup i prodaju zemljišta koje koriste. No, zanimljivo je da, potaknuti peticijom stanovnika Svetog Đurđa da se zabrani sadnja duhana u blizini njihovih domova, članovi Gradskog poglavarstva nastojat će provjeriti što se gdje sadi i spriječiti da se intenzivna poljoprivreda odvija unutar građevinske zone grada. Takva odluka trebala bi biti definirana i izmjenama Odluke o komunalnom redu.

I GRAD POTIČE MLADE PODUZETNIKE I ŽENE

Iz gradskog proračuna u županijski fond za kreditiranje poduzetničkih projekata žena i mladih bit će uplaćeno 88.575 kuna, prema izračunu načinjenom u županiji.
«Smatramo da treba u svakom obliku poticati razvoj gospodarske djelatnosti, ali ne možemo prešutjeti činjenicu da je župan potpisao ugovor ne pitajući nas želimo li se mi uključiti i s koliko novca. Sada nam je nametnuo obvezu, a i dalje govori da je riječ o projektu Virovitičko-podravske županije i Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo, ne spominjući uopće da u svemu sudjeluju i gradovi i općine», rekao je Ivica Kirin.
Poglavarstvo je nakon toga imenovalo i Povjerenstvo za izradu projekta o osnivanju Područne osnovne škole Taborište, sa zadatkom da izradi projekciju razvoja škole na tome području, izračuna troškove osnivanja i djelovanja te izgradnje objekta.

POTPORE

Na kraju sjednice podijeljeno je i nešto novca iz tekuće proračunske rezerve: HVIDR-a nije dobila još uvijek ništa niti je udovoljeno zahtjevu da se oslobode plaćanja parkiranja, ali će ta udruga dobiti novac prilikom skorog rebalansa. Za obnovu orgulja Franjevački samostan dobio je 20.000 kuna, a upola manji iznos – 10.000 kuna – Poglavarstvo je dalo obitelji Smutni za liječenje njihove kćeri Vanesse. Hrvatski liječnički zbor i Udruga umirovljenika unutarnjih poslova Virovitica dobili su po tisuću kuna za skupove koje organiziraju; NK Sveti Đurađ 2000 kuna kao pomoć za opremu najmlađim nogometašima, a Poglavarstvo se načelno suglasilo i sa zahtjevom Osnovne škole «Vladimir Nazor» za organiziranje produljenog boravka. Prije konačne odluke trebat će ispitati sve moguće troškove takvoga oblika brige za učenike, te spremnost roditelja da sudjeluju u sufinanciranju.

A onda su članovi Poglavarstva javno čestitali hrvatskoj missici – Aleksandri Grdić i dogovorili se da će je dostojno dočekati kada se nakon svih obveza vrati u grad.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica