Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Županija

Kinje što ulažem u školstvo, a imat ćemo diplomante s visoke škole!

        03.09.2010.         1808 pogleda
Kinje što ulažem u školstvo, a imat ćemo diplomante s visoke škole!

U povodu dana Virovitičko-podravske županije koji se obilježava danas, 3. rujna, s Tomislavom Tolušićem, najmlađim hrvatskim županom, razgovarali smo o najaktulanijim pitanjima vezanim uz razvoj županije.
* Vaša izjava da do punog razvoja ove regije nedostaje samo 45 minuta, bila je vrlo zapažena u medijima. Što ste, zapravo, htjeli poručiti?
- Činjenica je da radimo koliko možemo da bismo unaprijedili svoje općine i gradove i cijelu županiju - od razvoja komunalne infrastrukture do izgradnje poduzetničkih zona - ali bez autoputa, brze ceste, ili bilo kakvog brzog dolaska, prije svega do Zagreba, priče o gospodarskom razvoju su pusta naklapanja. Možda sam ja malo “pritisnuo gas”, ali ugrubo, 130 kilometara od glavnog grada do Terezinog Polja budućom autocestom treba 45 minuta. Drago mi je da smo je uspjeli progurati u sve moguće planove i u strategiju Vlade. Bitno nam je da tu bude što prije, 2012. ili 2015., ali nikako ne 2025. godine. Trenutačno smo prometno izolirani, to je činjenica.
* Za 2,5 godina mandata sagradili ste i obnovili 15-ak škola, a govori se o racionalizaciji i spajanju škola. Ima li ih smisla graditi u mjestima gdje ima jako malo djece i gdje ih, za nekoliko godina, uopće neće biti?
- Sretan sam, a u isto vrijeme i žalostan što otvaramo nove škole i obnavljamo stare! Žalostan, jer je to trebalo učiniti mnogo ranije i nije trebalo dozvoliti takvo katastrofalno stanje školstva. Nitko me ne može uvjeriti da ulaganje u osnovnoškolsko obrazovanje nije dobro, jer je Virovitičko-podravska županija na samom začelju po broju visokoobrazovanih osoba. Preduvjet za visoko obrazovanje je dobro i kvalitetno osnovno školovanje. Unatoč kritikama i dalje će mi prioritet biti gradnja i obnova škola i ulaganje u obrazovanje. Do kraja mjeseca imat ćemo i prve studente koje će diplomirati na visokoj školi, prvoj takvoj samostalnoj ustanovi u Virovitičko-podravskoj županiji, što je povijesni događaj za ovaj kraj. Imamo sedam zaposlenika škole koji su na doktoratu, a u županiji nemamo sedam doktora znanosti općenito. Imat ćemo nukleus inteligencije i znanja koje će oni prenositi našim građanima i građanima drugih županija, jer je 40 posto studenata izvan Virovitičko-podravske županije. Tu nećemo stati, tražit ćemo nove smjerove, škole i dislocirane studije.Ulaganje u znanje preduvjet je za gospodarski i svekoliki drugi razvoj.
* U Hrvatskoj su mnogi projekti zbog recesije stopirani, no, nova zgrada virovitičke bolnice je završena i bit će otvorena za Dan županije. Kako ste se uspjeli oduprijeti krizi?
- Gradnja je bila spoticajni kamen posljednjih šest godina i predmet raznih priča. Mnogi nisu vjerovali da ćemo to završiti, ali treba šutjeti i raditi. To je, uz obilaznicu, najveći i najznačajniji projekt u povijesti Virovitičko-podravske županije, vrijedan 80 milijuna kuna. Vlada je prepoznala naša nastojanja da građanima osiguramo primjerenu zdravstvenu zaštitu pa smo udruženim snagama prionuli poslu i to je dobar primjer kako regionalna samouprava mora djelovati. Ne možemo samo čekati da nam država nešto pokloni, ako nešto želimo moramo sami zasukati rukave.
* Međutim, iz Ministarstva zdravstva apeliraju na štednju. Kako će bolnica u takvim uvjetima biti opremljena, kako će zaposliti nove liječnika?
- To je bolnica koja zadovoljava potrebe stanovnika županije i mjesta okolnih županija koji nam gravitiraju. Ovaj projekt je normalan, realan i jedini pametan, a projekti koji su prije bili nuđeni bili su megalomanski, četiri puta veći nego ovaj koji danas otvaramo. Taman da nam ih je netko i darovao, nema smisla jer bi bolnica bila prazna i grcala bi u gubicama, jer ne bi imala novca za režijske troškove.
* Čime niste zadovoljan u županiji?
- Bilo bi glupo reći da sve štima! Efikasnost same uprave mogla bi se podići na još veću raznu, iako sam s dobrim dijelom ljudi i više nego zadovoljan.

ISPRAZNILI smo LADICE S KAPITALNIM PROJEKTIMA

“Ove godine smo, što je pomalo apsurdno, sve one kapitalne projekte koji su dugo stajali u ladicama uspjeli realizirati. Osim bolnice, to su projekti “Slavonska Podravina”, kojim smo riješili sve vodovode od Slatine do Osječko-baranjske županije i rekonstrukcija vodocrpilišta u Medincima. U tijeku je natječaj za rekonstrukciju ceste Slatina - Čađavica, a ovih dana treba konačno biti objavljen natječaj za projekt navodnjavanja Kapinci-Vaška”, pohvalio se Tolušić.
Mnogi nisu vjerovali da ćemo završiti bolnicu, no treba šutjeti i raditi.To je uz obilaznicu najveći i najznačajniji projekt u povijesti Virovitičko-podravske županije

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Županija