Banner
Hrvatski saboru u srijedu o konačnom prijedlogu Zakona o turizmu
Lalovac (SDP): Osobni podaci 313.000 građana našli su se na crnom tržištu
Mađerić: Zakonom se sprječava zlouporaba prikupljenih sredstava humanitarne pomoći
Pripuz pisao Milanoviću zbog Jakuševca: Zamjera mu selektivni pristup
PISA testovi: Hrvatski učenici u prosjeku, osim u matematici
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana

  Aktualnosti

Kava za ženska prava: Kako je moguće da iz institucije kao što je policija mogu izaći neistinite informacije?

  vn           21.10.2023.         1686 pogleda
Kava za ženska prava: Kako je moguće da iz institucije kao što je policija mogu izaći neistinite informacije?

U petak,20. listopada u Osijeku, na Trgu slobode održano je drugo mirno okupljanje s temom Sigurnost i povjerenje, u organizaciji neformalne inicijative Kava za ženska prava, na kojem se okupilo oko 120 građanki i građana. Povod okupljanja je ubojstvo Mihaele Berak koju je 20. rujna u Osijeku ubio policajac Marko Smažil nakon čega je iz Policijske uprave osječko-baranjske, što službeno, što neslužbeno uslijedio niz lažnih i kontradiktornih informacija na temelju kojih mi, građanke i građani ne možemo zaključiti što se točno događa niti se osjećati sigurno u svome gradu.

Na okupljanje su bili pozvani načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece, župan OBŽ Ivan Anušić te gradonačelnik Osijeka Ivan Radić kako bi izrazili stav o ovom slučaju i komentirali način na koji se policija ophodi prema svojim građanima. Oni se niti ovoga puta nisu odazvali pozivu.

Ovim mirnim okupljanjem ponovo se traže odgovori na pitanja kako je moguće da iz institucije kao što je policija mogu izaći neistinite informacije. Također, traženi su odgovori i na dodatna pitanja koja se tiču sigurnosti građana ne samo Osijeka nego i cijele Hrvatske. Govornici su se osvrnuli na reakciju Hrvatske odvjetničke komore te svih sudaca Kaznenog odjela Vrhovnog suda koji su se usprotivili uvođenju kaznenog djela femicida. Svoj stav obrazložili diskriminacijom po spolu. „Smatramo da je ovakav stav neozbiljan i neutemeljen“, poručili su organizatori prosvjeda.

Prema izvješću Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2022. godinu, u Hrvatskoj se prošle godine dogodilo ukupno 27 ubojstava od kojih je 13 ubijenih žena. Njih 12 je ubila njima bliska osoba. Njih 6 je ubio sadašnji ili bivši intimni partner.

S druge strane, prema istom izvješću, od 27 ubojstava, 14 je ubijenih muškaraca, njih 7 je ubila bliska osoba. Dva muškarca ubila je njima bliska osoba - dvije majke svoje sinove. Pri tom niti jedna žena nije ubila svog sadašnjeg ili bivšeg intimnog partnera. Pozdravljeno je mišljenje predsjednika Vrhovnog suda, Radovana Dobronića koji se ne slaže s kolegama te je poručio da nisu proučili odredbe Istanbulske konvencije koja propisuje da se posebne mjere koje su potrebne za sprječavanje i zaštitu žena od rodno utemeljenog nasilja neće smatrati diskriminacijom.

Prisutnima se obratila i Andrea Opačak, nastavnica glazbene kulture iz Osnovne škole Tin Ujević, koju je pohađala i ubijena Mihalea Berak. Andrea Opačak je izvela i tri vrlo emotivne pjesme posvećene Mihaeli.

Pitanja na koja se javno traže odgovori:

1. Kada će se policija ispričati zbog laži i dezinformacija?

2. Kada i kako će osobe koje su ih plasirale u javnost biti sankcionirane?

3. Smiju li u policiji dijeliti s javnosti svoje osobne zaključke o tome kako je došlo do ubojstva, dok istraga još uvijek traje, a tu podsjećamo na citat načelnika Ladislava Becea "NAJVJEROJATNIJE je zbog lošeg baratanja oružjem, došlo do opaljenja i streljivo je pogodilo mladu djevojku." Kako će biti sankcioniran za ovakvo ponašanje i kada?

4. Zanima nas, što kaže patolog, koliko je vremena prošlo od ubojstva do poziva centru 112? Jer, Marko Smažil je, prije nego je okrenuo 112, obavio nekoliko poziva. Koga je zvao i koga je taj pozvani zvao nakon razgovora s Markom Smažilom?

6. Kako je moguće da je Smažil ubio Mihaelu zbog nestručnog rukovanja oružjem ako je za rukovanje oružjem PROŠAO edukaciju na Policijskoj akademiji? Koliko su policajci, zapravo, educirani za rukovanje oružjem?

7. Zašto suspendirani, policajci na bolovanju i mladi policajci koji su tek dobili oružje to isto oružje nose kući? Zašto policajci uopće nose oružje kući? Znate li da je u sedam godina pet policajaca iz službenog oružja u Hrvatskoj ubilo potencijalne, bivše ili sadašnje partnerice?

8. Zašto policajci nose oružje sa sobom kući, odnosno na sva ona mjesta na koja odlaze prije nego što dođu kući? Idu li po dijete u vrtić s oružjem, na informacije u školu, na razne edukacije, na pivo s kolegama s posla? Zašto ga ne ostavljaju u postaji? Nemaju gdje? Hoćemo organizirati akciju skupljanja eura za ormariće za oružje.

9. Koliko je policija educirana za rad sa žrtvama obiteljskog, partnerskog i bilo kojeg drugog nasilja?

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti