Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Politika

Karamarko servisira nasilje

  Boris Pavelić/Novi list           19.12.2014.         2023 pogleda
Karamarko servisira nasilje

Gotovo istodobno, naime, dok je Karamarko govorio u povodu 25. obljetnice osnutka vinkovačkog HDZ-a, objavljeno je kako je Tony Hnojčik, taj Robert Capa zapadne Slavonije, 30. studenoga sramotno izbačen iz prosvjedničkog šatora u Savskoj, da bi ga policija, zapanjujućom neprofesionalnošću, prekršajno kaznila, pa mu još priprijetila da bi mogao završiti u ludnici!

   A tko je Tony Hnojčik? Mag fotografije, daruvarski Čeh, praški đak, vedri kreativac, hippie i slobodan duh, kojega je emotivni šok srpskoga nasilja devedesetih od prvog dana odveo na prve crte bojišta u njegovom zavičaju, da se s njih ne makne do posljednjeg dana Bljeska, kada je – jedini na svijetu – spektaklularno snimio predaju vojnih i civilnih vođa pobune policijskom zapovjedniku Nikoli Ivkancu i časniku Veljku Barbieriju. Dugokosi rocker u kožnom prsluku, zalazio je, »naoružan« samo fotoaparatom, na najopasnija mjesta, u razorena sela, u srce ratne tame, da odande donese potresne i tužne, a tako dojmljive fotke, neka od najdojmljivijih svjedočanstava ratnih strahota što ih je zapadna Slavonija ikada doživjela. Ako je netko ratni heroj, ako je netko učinio nešto za svoju zemlju, ako je netko, ako baš hoćete, hrvatski branitelj – to je Tony Hnojčik.

   Takvoga je čovjeka neki prosvjednik zgrabio za ovratnik i otjerao iz prosvjedničkog šatora. Pitao ga je »je li branitelj«, na što je ovaj odgovorio – »Nisam, ja sam građanin«. Ta rečenica čovjeka koji je glavu nosio u torbi i krvi se do sita nagledao – »Nisam, ja sam građanin« – trebala bi biti pouka svim tim očajnicima koji se, evo, i nasilja poduhvaćaju.

   Trebala bi – ali neće. Neće, jer im nasilje sugerira najmoćniji čovjek opozicije. »Nećete, drugovi, više vrijeđati ni Domovinski rat, ni doktora Tuđmana, ni naše branitelje, ni našu djecu na taj način što im onemogućavate budućnost!«, viče Karamarko. »Pomirba nije uspjela!«, domeće i prijeti: »Kako ćemo se pomiriti i nalaziti kompromise s onima koji hrvatsku državu nikada nisu htjeli, niti voljeli, niti je željeli!?«

   Zar je onda čudno da Ilija Vučemilović spominje »krvavi Božić«? Zar je čudno da varaždinskog liječnika Nenada Horvata nadređeni po kratkome postupku suspendira s mjesta voditelja Odsjeka za psihijatriju Opće bolnice u Varaždinu, jer je na Facebooku objavio rečenicu koju netko može doživjeti uvredljivom? Zar je, s druge strane, čudno da nikome nije problem što Karamarko koalira s neoustaškom strankom koja slavi dan NDH i progoni ravnateljicu Spomen područja Jasenovac? Zar je čudno da nitko, pa ni Vijeće za elektroničke medije, ne reagira na tsunami govora mržnje s portala dnevno.hr? Odbacimo iluzije: prešli smo crvenu crtu koja demokraciju štiti od nasilja. Političko bezumlje preuzima kormilo. Ako se to ne zaustavi, nasilje će jačati. A servisira ga osobno – Tomislav Karamarko.

Kolumna Pronađena zemlja Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Lynx
22.12.2014. 21:36
Stole, taj "krvavi Božić" nije smio biti izrečen. Znamo što on znači jer je u istoj rečenici spomenut "krvavi Uskrs", a znamo zašto je do njega došlo i tko je bio na barikadama. Tko je to točno sada na barikadama, a da bi došlo do "krvavog Božića" kojega zazivaju? Protiv koga se vodi ova bitka?
Branitelji neće doživjeti ono što oni zahtjevaju, ako i budu, to će ipak biti značajno izmjenjeno, a Matić i pomoćnici će se maknuti sa funkcija samo osobnim zahtjevom. Premijer ih neće mijenjati.
Uz dužno poštovanje branitelja, kojih sam i sam član, oni ipak formalno pravno predstavljaju samo grupu građana, a vrlo bi opasno bilo za ovu vladu (bez obzira što je nesposobna) i za sve druge buduće vlade, da ova popusti i ispuni postavljene zahtjeve. Kada bi bilo koja grupa građana ultimativno zahtjevala neku izmjenu ministara - čak se i ostavka premijera spominje, čemu onda izbori?
Premijer bi svakako trebao dati ostavku, odavno je trebao, zbog puno drugih stvari ali ne i zbog ove.
stole123
21.12.2014. 20:39
lynx mislim da se preteruje i sa krvavim božićem i sa osudama pojedinih stranaka, zašto bi se hdz trebao mješati između ministra branitelja i samih branitelja, pa nije hdz ni postavio freda matića na mjesto ministra, onaj tko ga je postavio taj treba da razmišlja o branitelima i o ministru,
Lynx
20.12.2014. 21:43
S obzirom da neki od njih prijete "krvavim Božićem", a drugi od njih to ne osuđuju i ne ograđuju se, lako je moguće da je fotograf dobio svoje iz čista mira.
stole123
20.12.2014. 21:19
loco pa nemisliš valjda da su se svi urotili protiv jednog fotografa iz čista mira,
Loco
20.12.2014. 20:31
@stole 123, ili glumiš ili stvarno,idi ti ispitat te policajce i detaljno ispitaj cijeli slučaj, pa nam nekako javi šta se to dešava.
stole123
20.12.2014. 20:11
po nekim komentatorima treba osuditi karamarka što podržava branitelje, a meni sada nije jasno, kako to da je policija kako navodi pavelić zapretila tom fotografu, po njemu i policija radi za hdz, i ako je poznato da je hdz, u oporbi, jako providno,. zašto niste upitali te policajce da javno objave zašto su tako postupali prema njemu, vjerovatno je pravio neke probleme ,ovako je naj lakše napasti hdz, pa i policiju, jer svi su krivi samo nije taj fotograf, ja u to nevjerujem
freeman
20.12.2014. 11:37
pa vodi ih poštenjačina Klemm
pocelo je
19.12.2014. 10:49
nema tu srece a nema ni pomoci posto je dobar dio gradjana toliko primitivan da ne vidi iza tih "nacionalistickih" i vrlo opasnih izjava desnicarskih lopova i mafijasa.tome jos dodamo velik dio podmicenih gradjana(na racun onih koji rade i posteno zaradjuju za svoj zivot)koji kada zatreba skacu na nozeve i u satore za svoje benificije i za svoje lopovske vodje.na kraju ostane mali dio postenih ljudi koji se boje ista reci protiv takvog stanja u drzavi jer ce ih napasti sa svim oruzjima.


Još iz kategorije Politika