Građani na svojim balkonima i
SUH traži javnu osudu Pernarova istupa protiv starijih osoba
SUH traži javnu osudu Pernarova istupa protiv starijih osoba
Sabor raspravio predložene izmjene turističkih zakona
Sabor: Oporba uz niz kritika i vlastitih prijedloga najavila potporu Vladi
CARNet: Uspješna provedba nastave na daljinu
SSSH poziva Vladu da skraćivanjem radnog vremena spasi radna mjesta

  Politika

Karamarko ruši USKOK

  Boris Pavelić/Novi list           05.12.2014.         1554 pogleda
Karamarko ruši USKOK

Hrvatska čista stranka prava (HČSP) negira holokaust u Jasenovcu i veliča NDH. Prije točno godinu dana, njezin predsjednik Josip Miljak poslao je pismo mržnje ravnateljici Spomen područja Jasenovac Nataši Jovičić. U razmaku od deset minuta, ona i kustosi jasenovačkog memorijala dobili su anonimne e-mailove s fotografijom metka. Općinsko državno odvjetništvo u Kutini, nakon godinu dana nečinjenja, ovih je dana protiv Miljka i njegove stranke podnijelo optužni prijedlog zbog kršenja Zakona o suzbijanju diskriminacije, »prouzročenja straha« i »stvaranja neprijateljskog, ponižavajućeg i uvredljivog okruženja«, zahtijevajući 20 tisuća kuna kazne za Miljka i sto tisuća kuna za stranku.

   Karamarku ništa od toga ne smeta: on je s HČSP-om upravo stupio u nacionalnu koaliciju. Karamarkov HDZ i HČSP već su duže u lokalnim koalicijama u Novskoj, Vukovaru i još nekim mjestima, odnedavno i u Zadru. Za razliku od HČSP-a, s kojim rado koalira, Karamarku smeta – rad USKOK-a. U najnovijem intervjuu šef opozicije optužio je vlast da »zloupotrebljava represivni aparat protiv svih onih koje smatra ozbiljnim političkim suparnicima«.

Tim je jasno da izjave kojima glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić diskreditira USKOK nisu tek soliranje nesnalažljivog jastreba, nego službeni stranački stav. Ovako dalje Karamarko: »Približavaju se izbori, pa u tom svjetlu gledam i na proširenje istrage protiv Kalmete.« I potom vrhunac: »I ovom prilikom želim ponoviti i poručiti djelatnicima državnih tijela na koje se vrše pritisci da su dužni odbiti svaki protuzakoniti nalog, u protivnom i sami će, kad-tad, odgovarati zbog kršenja zakona«.

   Zašto ta izjava nije snažnije odjeknula? Kazneni zakon, naime, poznaje kaznena djela »sprečavanja dokazivanja« i »prisile prema pravosudnom dužnosniku«. Oba ta djela sankcioniraju sprečavanje dokazivanja i(li) prijetnju pravosudnim dužnosnicima, uključujući tužitelje. Otkud Karamarko može znati da su sumnje protiv Kalmete protuzakonite? Znači li to da su i suđenja Sanaderu protuzakonita? Ili, ako nisu, ne bi li se Karamarkova izjava mogla čitati kao klasičan politički pritisak na pravosuđe, i kao kazneno djelo pritiska na pravosudnog dužnosnika? Jer kako se može osjećati tužitelj kada mu šef opozicije kojoj dobro ide – k tome još bivši šef sigurnosnih službi i ministar policije! – preko novina poruči da pazi što radi, jer da će »kad-tad odgovarati zbog kršenja zakona«?

   S jedne strane, dakle, imamo Karamarkovu koaliciju s proustaškim HČSP-om; s druge strane Karamarkovo potkopavanje rada USKOK-a i prijetnje tužiteljima koji istražuju njegova stranačkog potpredsjednika. Kakva je to opozicija, kakva je to politika? Demokratska? Ne. To je opozicija od koje se ne može očekivati ništa dobro. To je opozicija koja pokazuje sklonost razaranju vladavine prava i demokratskog društva. Nećemo otkriti mnogo novoga, ali valja ponoviti: Tomislav Karamarko nedobronamjeran je i opasan političar.

Kolumna Pronađena zemlja Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

freeman
6.12.2014. 10:58
jedva čekam promjenu vlasti i da Vaso, Karamarko i Kolinda konačno povedu državu u blagostanje... šalim se, nema nama spasa, i da kojim čudom državne financije počnu rapidno rasti iz godine u godinu, plaće i mirovine mogu ići nešto malo gore, ali krajnji učinak bude isti: bijeda (osim naravno eliti)
jedna.
6.12.2014. 10:20
po meni funkcioniranje uskoka nije pitanje interesnih koalicija koje se sklapaju s ciljem što lakše osvajanja vlasti, jer dok god su političke stranke i stranačka vodstva prodane duše i bijedne sluge svog ovna predvodnika i taoci političke stege u hrvatskim će isnstitucijama harati aveti nepotizma, političke podobnosti mita, korupcije i rada po nalogu aktualne vlasti. mene osobno, a mislim i za one stotine tisuća nezaposlenih, prevarenih, osiromašenih i na prosjački štap dovedenih građanki i građana je bitniji odgovor na pitanje do kada će glavne i odovorne osobe policije, pravosuđa, državnog odvjetništva, uskoka kao tobože apolitičkih, slobodnih i neovisnih institucija pravne države dozvoljavati da svaka dosadašnja vlast, pa tako i ova antinarodna i najogora do sada izabrana vlast, zloupotrebljava represivni aparat protiv svih onih koje smatra ozbiljnim političkim suparnicima. za takvo djelovanje milanovića i njegovih ortaka i jataka nisu GLAVNI KRIVCI nikakve koalicije, nikakvi karmarci. milanovići, već isključivo oni narodni izdajnici koji su na demokratskim izborima i voljom naroda poslani u sabor da rade na dobrobit onih koji su ih birali a na da podržavaju vlast koja ne radi u interesu vlastitog, već rade u interesu i po zapovjedi mafijaških i zločinačkih umova onih koji su državne institucije pa tako i policiju, pravosuđe, državno odvjetništvo i uskok pretvorili u vlastite prćije i pete ortake mita, kriminala, korupcije i opće poznate svehrvatske pljačke stoljeća i devastacije morala, poštenja i časti koju pripadnici političkih i pravosudnih tijela prodaju za judine škude. to su izdajnici naroda, struke i vlastitog poštenja i morala!
siniša prpić
6.12.2014. 7:03
Jel` to onaj isti Tomislav Karamarko, onaj isti čovjek koji je bio šef izbornog stožera Stjepana Mesića ?!
Licemjerje koje možeš lopatama grabiti !!
A lopate se mogu dohvatiti i "lijevi" i "desni"....., svak ispred svog praga. Bljak.
Ljudi koji se danas pozivaju na ustaše i partizane ne žele dobro RH.
Sulejman veliki
6.12.2014. 0:54
Pa kako se nešto o bilo kojoj desnici može pisati pozitivno? Desnica je sama po sebi negativna, a vrlo često je i zlo što Boris jako dobro objašnjava.
stole123
5.12.2014. 21:09
opet boris pavelić ,po starom začudio bih se kad bi pisao nešto pozitivno o hrvatskoj desnici ,ovako je zo normalno za takvog novinara,


Još iz kategorije PolitikaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.